Все по-малко хора имат интерес към електроника и нормално въпросните магазини да намаляват. А и сегашната електроника толкова бързо се мени, че не могат да имат нещо актуално или нещо, което си струва да заредят като полупроводници в по-голямо количество. Стандартните пасивни компоненти - резистори и кондензатори, всеки заредил до каквото се докопал на далвера + някои от масовите транзистори.
От над 15 години се занимавам с разработка и производство на електроника и мога да ви разделя "магазините" на два типа - "квартални будки" и доставчици... като първите са по-голямата част от изброените горе. Там често стоката им идва по трети канали - от затворени складове, производства, Китай и/или първо качество от брака. За най-масовите части в никакъв случай не може да им се вярва на 100%, че са истински, в повечето случаи са премаркирани китайски... като може да са пренаписали модел на по-слаб чарк - по-нисковолтов транзистор, по-шумен операционен усилвател и т.н. След много опит и сервизна дейност, както и минали много ментета и истински части през ръцете ми, съм се научил да разпознавам ментетата.
От друга страна - доставчиците, повечето в БГ нямат нищо на склад или имат ограничени количества. За сметка на това, пазаруват директно от производителите на съответните части. Сещате се, че от един случаен клиент, дето най-много да им се разсърди и повече да не купува, нищо няма да им стане, но от една фирма, която се занимава със серийно производство да ги отреже - вече е голяма загуба. На работата ползваме основно два доставчика - Комет и Микродис и към всеки поръчките са по над 5 бона месечно.
comet.bg освен техните неща в сайта, внасят и от Farnell - могат да внесат кой да е чарк, който го има наличен там.
Микродис внасят от почти всички големи доставчици и пак си спестявате доставката, но ако не сте в София, трябва да си платите поне един Еконт отгоре. Микродис внасят от mouser (имат дъщерна фирма mausel), Digikey, TME, RS Components, Buerklin, Verical... и още доста. Ако ми трябва някой чип или транзистор и го има в някой от последните споменати сайтове, никакъв шанс да си го купя от Елимекс, Викиват, Аш или кой да е от споменатите в предния пост магазинчета, даже и да е на десеторно по-ниска цена.