| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: радиолампа 2К2М  (Прочетена 6602 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 25
  • Населено място: Ботевград
Re: радиолампа 2К2М
« Отговор #15 -: 04 Март, 2025, 01:54:28 »
Уважаеми колеги.
Има различни схеми,как се включва поляритета на отоплителната батерия към крачетата на лампата 2К2М
Според документацията на 2К2М, Краче №7 е свързано с Р3,краче №1 е свързано с метализацията на балона.
В някои схеми краче №1 и 2 са свързани към "-2В",а краче №7 към "+2В".На други схеми е обратното.
Освен това има едно съпротивление 500-700ома, което формира преднапрежинието на крайната 2К2М.
Намерих някои схеми на НЧУ с 2броя 2К2М.
Как е правилно да се свърже отоплителната батерия за формиране на преднапрежението?
При моите опити крачета 1,2 са свързани към "-2В" а краче 7 към "+2В" през реостат.

По това което четох по руските форуми, а на тях вярвам - това от този пост е правилното. Но пак казвам прочетох го в техни форуми - не е по мой опит и тестове, за да не те подведа ти прецени дали да го вземах под внимание поста, Само това успях да намеря. Поздрави и успех в проекта. ;)

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 25
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #16 -: 04 Март, 2025, 01:56:44 »
Направих шасито,кутията,копчетата,като се надявах,че тази схема няма да ме затрудни.
Използвах едно малко шаси /130х100мм/от някакво самолетно устройство/МиГ 17/ с 3 броя октални цокли и затова реших да използвам 3 лампи 2К2М.

Показвам на снимките
Поздравления много ми хареса кутията - в първият момент все едно гледам военно радио някакси така ми заприлича по пръв поглед. Вее като на германско от някога. Евала. Браво. Успех.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 120
« Отговор #17 -: 04 Март, 2025, 02:53:59 »
При повечето небатерийни директноотопляеми лампи третата речетка е закачена посредата на отоплението, ако има среден извод - за него. А може през годините да са го преместили и затова в едната документация да е нарисуван към единия извод, в другата - към другия.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1272
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #18 -: 04 Март, 2025, 06:30:23 »
Уважаеми колеги.
Всичко,което е достъпно и писано за схеми с  лампата 2К2М в руските форуми и интернет вече е прочетено.
Направих доста опити по направените предложения и съвети на колегите.
Пробвах да постигна регенерация и с потенциометър във втора решетка.
Не се получава регенерация!Пробвах и с 3 нови лампи.
За сега нямам успехи??!
Вероято правя някаква системна грешка в тази проста схема?
Спомням си ,че преди години ,колега от форума беше правил такова радио на СВ.
Ако чете този пост може да сподели опит.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 306
  • Населено място: София
« Отговор #19 -: 04 Март, 2025, 10:39:40 »
1.Разменяш ли изводите на бобината за ОВ?
2.Увеличи броя на навивките на същата бобина.
2К2М (2Ж2М) имат малка стръмност в сравнение на 6К7 (6Ж7) - трябва да увеличиш връзката м/у бобините.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
« Отговор #20 -: 04 Март, 2025, 11:05:09 »
Последно, по коя схема работиш, може ли и снимки какво си направил? Сигурно е някоя дреболия, която не можеш да забележиш...

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
« Отговор #21 -: 04 Март, 2025, 16:14:57 »
Работя по тази схема,която е за КВ.
Бобините съм направил, както е посочено в руския сайт:
Приалгам снимките от руския сайт.
/Многодиапазонная КВ катушка для однолампового регенератора/
https://ph0en1x.net/59-multiband-sw-coil-for-one-tube-regen-receiver.html
Човекът го е направил и работи.Има клип как работи.
За анодно напрежение използвам изправител 70 волта.
За отопление -2батерии по 1,5 волта през реостат и система за измерване на напрежението ,както е посочено на схемата.
На мястото на слушалките съм сложил съпротивление 22ком.
Пробвал съм и със  слушалки ,но нищо не се чува ,а аз си имам проблеми със слуха затова реших да използвам радио Х.Ботев за усилвател.
От анода през кондензатор 10 нф подавам сигнала към грамофонния вход на радио Хр.Ботев за да му използвам НЧУ.
Пробвах и с потенциометър 500ком за регулиране на напрежението на Р2.Смених 3 радиолампи
За гридлик използвам съпротивление 1мом и кондензатор 100 рф,както е по схемата.
Пробвах и  комбинация от други съпротивления  от 1мом до 3мом и  кондензатори от 20рф до 350 рф.
За антена използвам антената с която много добре работи другият ми регенератор на КВ с триода 6Н2П.
Не използвам заземление.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
« Отговор #22 -: 06 Март, 2025, 18:35:02 »
Лампата влиза ли в режим, LED1 свети ли? Какви напрежение имаш върху R2 1K?

п.п. сложи 2К на мястото на слушалките, през тези 22к текат някакви микротокове и затова не тръгва. Слушалките ти са част от товара и схемата на лампата и тази стойност трябва да отговаря.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
« Отговор #23 -: 06 Март, 2025, 19:21:50 »
Здравейте отново
Единственото нешо,което разлиачва моето изпълнение от оригинала описан в интернет е анодното захранване.Моето захранване е от токоизправител.
Утре ще пробвам с отделно направена анодна батерия.Направих и бобина за СВ.

Неактивен morski

• Квантов електрон
  • Публикации: 109
  • Населено място: Варна
« Отговор #24 -: 06 Март, 2025, 20:12:54 »
Мисля, че колегата по горе е прав, тези 22 ком в анода са много и може да изкарват лампата от подходящия режим за регенерация.
Успех Друже.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 306
  • Населено място: София
« Отговор #25 -: 07 Март, 2025, 11:41:23 »
От какъв материал е тялото на бобината? Ако има метализация няма да се получи нищо.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 370
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #26 -: 07 Март, 2025, 11:50:42 »
Генерира ли по ВЧ? Пробва ли да завъртиш фазата на една от бобините? Началото с края.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
« Отговор #27 -: 07 Март, 2025, 18:34:54 »
Всичко е пробвано.
Днес с високоомни слушалки успях да получа генерация с бобината за средни вълни.
Не съм удовлетворен.Болбата продължава.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3619
  • Населено място: Варна
« Отговор #28 -: 07 Март, 2025, 19:37:34 »
Сега видях че съпротивлението на анода е 1К което е много малко.Пък и нискоомни слушалки там не е добра идея.Направи двуламповия,тръгва от раз.Просто слагаш още едно стъпало.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
« Отговор #29 -: 19 Март, 2025, 15:49:07 »
Уважаеми колеги
Споделям с Вас пълното си разочарование преди всичко  от самия си мен и след това от написането в интернет за лампата 2К2М!
И така  въпреки,че направих многобройни опити нямам успехи с направата на любителски  радиоприемник на с 2К2М  за КВ и СВ .Ето какви бобини използвам.
За сега реших да прекратя раобтата по използването на 2К2М.
Тъй като кутията и "всичко друго е готово", за да завърша проекта  реших да премина на радиоприемника за КВ  по схемата с радиолампи 6Ж7, посочена в книгата на  инж И.Петров.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |