| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Колко е индуктивността на бобината?  (Прочетена 2367 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 456
  • Населено място: България
Re: Колко е индуктивността на бобината?
« Отговор #15 -: 28 Февруари, 2025, 00:00:05 »
Точно си мери уреда. Ето клипче от Тубата където го сравняват с доста по-скъпи от него
А дано, ама надали.:)   В тубата интерпретации много. Всеки си хвали своето.Което не значи че е вярно. Повечето са дилетанти непрофесионалисти.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 105
« Отговор #16 -: 28 Февруари, 2025, 01:39:59 »
То една индуктивност има повече от един параметър, като всеки може да ти бутне показанията и да се измери нещо коренно различно. Затова гледаш качествения фактор (Q-то), колкото по-голяма цифра има, толкова по-близо си до реално измерване, той е обратнопропорционален на загубите при конкретната честота и най-висок в резонансната честота на индуктивността. Хубаво е, когато имаш опция да избираш с каква честота да мериш.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1432
  • Населено място: София
« Отговор #17 -: 28 Февруари, 2025, 03:57:56 »
А дано, ама надали.:)   В тубата интерпретации много. Всеки си хвали своето.Което не значи че е вярно. Повечето са дилетанти непрофесионалисти.

Това не сa никакви интерпретации, а реални измервания - виж клипчето. Освен това напълно отговарят на точността в документацията на уреда качена от колегата veso74 в Отговор 2.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #18 -: 28 Февруари, 2025, 05:49:51 »
Може и така да е но посочената там точност не е удовлетворителна.  Или че там са написали нещо не значи че е вярно- просто търговия :)(реклама). През последните няколко години що фабрични уреди съм накупил - въобще не са това което ги описват при работа с тях и за това ме е малко яд (напразно дадени пари).
При 1KHz(звукова) 10KHz или 100KHz няма как да мери много точно.
Между другото преди време направих това което е ползвал Сергей 4Z5KY при настройката на въпросния BPF и може да му се варва.
По същество е същото нещо което е тук: https://www.kn34pc.com/construct/lz2xyz_lc_meter_16f628.html
Както спомена Весо там еталонната честота е 670 килохерца.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #19 -: 28 Февруари, 2025, 08:53:34 »
Може и така да е но посочената там точност не е удовлетворителна.  Или че там са написали нещо не значи че е вярно- просто търговия :)(реклама). През последните няколко години що фабрични уреди съм накупил - въобще не са това което ги описват при работа с тях и за това ме е малко яд (напразно дадени пари).
При 1KHz(звукова) 10KHz или 100KHz няма как да мери много точно.
Между другото преди време направих това което е ползвал Сергей 4Z5KY при настройката на въпросния BPF и може да му се варва.
По същество е същото нещо което е тук: https://www.kn34pc.com/construct/lz2xyz_lc_meter_16f628.html
Както спомена Весо там еталонната честота е 670 килохерца.

Аха, значи не можем да вярваме на документацията на Тайвански уред произведен от фирма с добро име, съществуваща вече над 40 години?? Не можем също да вярваме на човек който показва на видео как сравнява измерването на този уред с още пет други и се вижда че съвпадат?? :D

Ако имаш измервания които доказват твърдението ти че този уред не е толкова точен при измерване на индуктивност на 100 kHz колкото се твърди в документацията му - сподели ги! Иначе твърденето ти е празни приказки, тъй като измерванията които аз споделих доказват че е. Визирам разбира се точността при измерването на индуктивност на 100 кHz, а не дали 100 kHz е достатъчно висока честота в случая.
« Последна редакция: 28 Февруари, 2025, 09:14:44 от CVT »

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 972
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #20 -: 28 Февруари, 2025, 14:08:02 »
Колеги не съм искал да предизвиквам спорове. Просто ме интересуваше кое е правилното измерване в случая. Аз филтрите вече ги запоих и настроих със сппектроанализатора. Всичко си е на мястото.
Сега за парите си уреда е добър и за любителска работа. Иначе съм пипал уреди дето струват по 50 000 евра и мерят точно!!. Ама за мойто си радио един апартамент пари не си струва, а и уменията да си настроиш нещата са по-важни. Разбира се че честотата и метода на измерване са важни. Но в случая за 3,5МХц мислите ли че грешката ще ме спъне да си донастроя нещата.  :hi: :drinks:
« Последна редакция: 28 Февруари, 2025, 14:27:58 от shri »
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
« Отговор #21 -: 28 Февруари, 2025, 14:57:19 »
Аха, значи не можем да вярваме на документацията на Тайвански уред произведен от фирма с добро име, съществуваща вече над 40 години?? Не можем също да вярваме на човек който показва на видео как сравнява измерването на този уред с още пет други и се вижда че съвпадат?? :D

Ако имаш измервания които доказват твърдението ти че този уред не е толкова точен при измерване на индуктивност на 100 kHz колкото се твърди в документацията му - сподели ги! Иначе твърденето ти е празни приказки, тъй като измерванията които аз споделих доказват че е. Визирам разбира се точността при измерването на индуктивност на 100 кHz, а не дали 100 kHz е достатъчно висока честота в случая.
  Да.Примерно два еднакви уреда като този едва ли ще покажат същата стойност. За каква точност говорим тогава? 2.5 процента толеранс не е малка стойност.   
 Не е ли да си го направиш и калибрираш сам по еталон не е работа. :)

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #22 -: 28 Февруари, 2025, 15:09:42 »
  Да.Примерно два еднакви уреда като този едва ли ще покажат същата стойност. За каква точност говорим тогава? 2.5 процента толеранс не е малка стойност.   
 Не е ли да си го направиш и калибрираш сам по еталон не е работа. :)

Говорим за точността дадена в документацията за този обхват: 2.5%+5LSD, а не дали е голяма или малка. Ти каза че уреда не бил точен на 100 kHz, било реклама, човека от клипчето бил дилетант и т.н. - това оспорвах.
« Последна редакция: 28 Февруари, 2025, 15:30:40 от CVT »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |