| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: "Звезда 54"  (Прочетена 105 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 4040
"Звезда 54"
« -: Вчера в 20:21:42 »
Здравейте, днес и аз се сдобих с това радио  :) . Не го бях виждал наживо досега, доста големично се оказа. Скалата му горе-долу е в приемливо състояние, макар, че годините са си казали думата. Резонаторната дъска е доста разлепена, но не забелязвам да е стояло на влага. Комплектно е, всички части са оригинални, възможно е и да не му е правен ремонт досега, има даже и кутийка с две резервни скални крушки и няколко предпазителя. Ламаринената му кутия не е идеална, но е позапазена, има драскотини и едно изкривяване в горната лява част, сигурно нещо е паднало върху него. Не знам дали да я изправям, вероятно ще се олющи боята, ще преценя по време на ремонта. Пластмасовите бели орнаменти са пожълтели на места от слънцето, може да трябва избелване в перхидрол. На долния пластмасов надпис е счупена четворката от числото "54", ще опитам да го възпроизведа. Влизали са мишки, прегризана е кордата за настройката както и няколко хартиени кондензатори които са запечатани с восък, както и са уринирали върху шасито. Мембраните на говорителите обаче, са в идеално състояние, т. е. спасили са се от мишките. Задният капак е счупен в горния му край, ще го лепя с нещо, щепселът и кабела са оригинални, но ще трябва да се смени кабела. Радиото е от по-късен вариант според мен, хоризантално шаси и с лят държач на лостчето за смяна на обхватите. Шасито се вади като се наклони стрелката хоризонтално. Макар и да казват, че има колекционерска стойност, не останах много впечатлен от направата му, кутията е сглобена с болтове и гайки, може да се разглобява на части, както и ще направя. Не знам къде е проиведено, дали в Киев или в Москва, трябва да проверя, на задния капак няма буквите "ИШ"-изделие ширпотреба, според мен е произвеждано в завод "Комунар"-Киев. Ето снимки:   

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
Re: "Звезда 54"
« Отговор #1 -: Вчера в 20:23:12 »
 :)

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1394
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #2 -: Вчера в 21:29:01 »
Поздравления за придобивката.
Преди много години и аз  първоначално се зарадвах на такова радио,но останах разочарован от техническото му  изпълнение.Не знам, кое го определя днес,като раритетно радио и високата му цена.
Може би рубинената звезда,ако е истинска!Виждал съм френското Еxcelsior 55  на живо.
В интернет има много информация и история.
Почти на всички радиоприемници вероятно при забърсване на праха е разрушена  емблемата в долната част.
На моята Звезда също е в такова състояние.
Успехи в реставрацията

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #3 -: Вчера в 21:44:32 »
Благодаря Драгане. Относно звездата в горната част, чиста пластмаса си е, и е топлинно занитена към ламарината. Да, не е кой-знае какво е това радио, някъде бях чел, че вместо по-късните модели да са усъвършенствани, става точно обратното, качеството се занижава за сметка на количеството. Но все пак си има чар радиото, не може да се обаче да се мери с Екселсиора.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3697
  • Населено място: Варна
« Отговор #4 -: Вчера в 21:46:40 »
Завзда 54,твоята е правена в завод Харков,завод Комунар.По рано е правел велосипеди ХВЗ.Има някой разлики от SNR Excelsior 52,френския е на входа с комбинирана лампа триод хептод,руския е с една лампа.Много се цени от колекционери от една друга страна :) :) от колекционери и цените понякога са космически.Твоята е от второто тримесечие на 1954г.От третото вече ги правят с вертикално шаси.Първа модификация :) много добър звук въпреки тенекиената кутия.Правели са ги червени и зелени,голям проблем е пребоядисването им заради моарето змийска кожа.Първите са ги правели в Москва в Мосприбор №663,но в много малко количесто главно за подаръчен комплект за разни лидери.Различават се по стъклената петолъчна и надписа Звезда,без 54.Голяма рядкост.Като монета от 2 долара с обърнат герб :) :) :)
« Последна редакция: Вчера в 21:58:10 от lz2xl »

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #5 -: Вчера в 21:56:03 »
Асене, мислех, че тези с вертикалното шаси са първото производство, а с хоризонталното са по-късни  :drinks: .

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3697
  • Населено място: Варна
« Отговор #6 -: Вчера в 22:02:58 »
Честито :drinks: това радио има много интересна история,Хрущов ходи на изложение в Париж и и като го вижда много го харесва и заповядва да се направи такова.Сега някой това ще ревнат,ама факта си е факт.как са се разбрали с SNR не знам,ама франсетата не са имали претенции.Качеството на тия дето съм виждал е много високо.Има един диапазон в повече мисля,французина е на 5 диапазона,Звездата има други.Шасито е студено галванизирано и на практика нямаше никъде ръжда.Твоята има малко.Живяла е дълго и трудно :) Имах такава хоризонтална,но я подарих.Много внимавай със скалата,боята лесно пада.Имаше един украинец дето ти правеше и ставаха като нови,ама сега там какво е сам знаеш.Скалата е рисков детайл.
« Последна редакция: Вчера в 22:32:41 от lz2xl »

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #7 -: Вчера в 22:13:25 »
Дано се оправят нещата в Украйна, може след време да си купя скала от там, гледам, че не са много скъпи, ето една такава:
https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/shkala-radiopriemnik-zvezda-54-IDwiMvE.html?isPreviewActive=0&search_reason=search%7Corganic&sliderIndex=4

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3479
  • Населено място: София
« Отговор #8 -: Вчера в 22:15:29 »
Честито. Да големичко е.

За ремонт на кутията без да повредиш боята изгледай от тези видеа

https://www.youtube.com/results?search_query=pdr++diy+guide

Лепилото са вариации на лепилото от пистолет за горещо лепене и се чисти като се напръска със спирт.  Търпение е майсторлъка на този занаят.  :D
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1171
  • Населено място: София
« Отговор #9 -: Вчера в 23:10:30 »
               Честито, Валери! От този Юрий от Одеса преди време взех скала за 60 долара и няколко емблеми.
Скалата е добра, но стъклото не е полирано от страни, което малко  разваля добрия вид. Емблемите са доста постни и се различават от оригиналните. Моята емблема също е повредена в двата края, но дори така изглежда по добре от новите. Ако искаш, мога да ти пратя емблема. Имаш ми телефона.
      Все още може да ти доставят скала от Украина, но те чака многоседмично и неприятно общуване с митническия посредник Български пощи.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
20675 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
29 Отговора
54942 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо
12 Отговора
19411 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2017, 01:31:32
от GRIDLIC
3 Отговора
14162 Прегледи
Последна публикация 12 Декември, 2018, 20:27:39
от GRIDLIC
5 Отговора
2730 Прегледи
Последна публикация 22 Ноември, 2025, 22:31:36
от Pichaga933

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |