| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Малък проект на радиоприемник 0V1 с 2броя 2Ж27Л  (Прочетена 391 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1407
  • Населено място: Пловдив
Уважаеми колеги
Отмного време  имам една нова по-малка дървена кутия,вероятно приготвена за други цели.Хареса ми сглобката на страните  и външния вид и реших да направя опит да поместя в нея регенеративен късовълнов приемник 0V1 с любимите ми батерийни лампи 2Ж27Л.
Тъй като мястото се оказа малко /дълбочината на кутията е само 40мм/,ще се наложи използването на друга готова кутия в която ще се поместят батериите за захранването.
По препоръка на автора на схемата,изработих междулампов трансформатор 1:3 със следните параметри.
сечение на магнитопровода 1см2,първична намотка 1200 навивки,вторична намотка 3600 навивки. И двете намотки са навити с проводник 0,07мм.
Радиото ще работи с високоомни  слушалки на отделни анодна и отоплителна батерия,като за база ще използвам  приложената схема без захранващата анодна и отоплителна верига..
« Последна редакция: 28 Април, 2026, 17:39:21 от dragan »

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 387
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
(Почти оффтоп): Като видя конструкция на (регенеративен) приемник с лампи в куфарче, като визия изплува почти винаги шпионският приемо-предавател "Paraset" ;).
Идея: допълни с още една лампа за телеграфен предавател.

Paraset, Wikipedia
The Whaddon Mk VII - Paraset Clandestine Radio

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Познавам схемното решение на Paraset,за което ми изпрати иннформация Асен от Варна.
Даже съм виждал на живо неговия проект.
Моят проект е вече  в напреднала степен за да правя изменение.
Започнах електрическият монтаж.
Ще се работи по приложената схема.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3722
  • Населено място: Варна
Защо да е офтоп,баш си е по темата за регенераторите.Парасета го правих отдавна,работи си добре като за схемата си.Обаче отдавна прашасва на рафта.
Бих дал друга идея на Драго,има една партизанска радиостанция Север.Имах намерение да правя нейно копие,ама има много дърводелска работа.Там вече не мога да се справя.Давам джокер на Драго за следваща разработка,приемника е почти идентичен.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
В радиостанцията  "Север" използват, като НЧУ  лампа СО-244.
Не съм чувал за нея.Аз нямам такава лампа.
Вероятно може да се замести с СО-257.
Схемата на "Север" ми се вижда доста по-сложна от тази на "Paraset"!,а иначе дървената част не е сложна за изработка.
« Последна редакция: Вчера в 18:29:54 от dragan »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3722
  • Населено място: Варна
Като махнеш предавателната част и превключванията остава почти идентична с твоята схема.СО257 е с ток 11ма на анода.СО244 7ма.не е голяма разликата.Днес намерих два хоризонтални цокъла за 2Ж27Л.Ако ти върщат работа мога да ти ги пратя след празниците.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Благодаря Асене
Радиото придобива завършен вид.
Както се вижда от снимките,лампите са захванати за корпуса в горната част на алуминиевия кожух с болтчета М3,в чиито отвори са се навивали ръкохватките за монтаж и демонтаж.Цоклите са освободени от корпуса.
Пропуснах да споделя,че схемата е проверена на работоспособност на макетното шаси.
Прявих старание при монтажа и независимо,че кутията е дървена почти не се чувства влиянието на ръката при боравене с копчетата. Не съм екранирал вътрешната част на кутията .
Особенно ме затрудниха копчетата.
Тъй като капакът на кутията е с дълбочина 20 мм,трудно се намериха копчета с подходяща височина за да може да се затвори кутията.Трябваше да се намали височината на копчетата.
« Последна редакция: Вчера в 20:10:14 от dragan »

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1778
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Давай в същия дух!  :flag_of_truce:
/>
Марш на свързочника
Щом тръгне враг презрян, омразен,
във родния обичан край,
свещения завет ний пазим,
във бой влезни и свръзка дай!
Ний помним подвизите смели,
на нашите бащи, деди,
които кабели са вплели
по родните поля, гори.
И нека вий виелицата злостно,
и гръм в небето да гърми,
свързочникът е винаги на поста,
не плаши се от бури зли!

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Захранващият блок в отделна кутия е вече готов.
Напрежението за анода и отоплението се контролира с волтметър.
Напрежението за отопление от 3В се регулира на 2В с малък жичен потенциометър 33 ома.
Анодната батерия е съставена от 13 броя батерии по 3,3 волта поместени в опаковка от Упсарин.
Консумацията еследната: Аноден ток 4мА,отоплителен ток 102мА.
Пробвал съм работоспособноста на радиото до анодно напрежение 26 волта.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |