| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Колекцията ми. Колекцията на dinev66  (Прочетена 32430 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен morski

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 91
  • Населено място: Варна
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #75 -: 16 Март, 2020, 23:35:50 »
Не мога да се нагледам на това радио но подозирам колегата че е направил тези снимки преди 40 години а сега ни ги представя като реставрация.
Ще му повярвам само ако ми го подари и сам се уверя че изглежда така. :hi: :blum1:

Неактивен dinev66

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 453
  • Населено място: Пловдив
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #76 -: 28 Февруари, 2021, 20:44:35 »
Линейно радио


Неактивен dinev66

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 453
  • Населено място: Пловдив
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #77 -: 28 Февруари, 2021, 20:47:20 »
Идеята дойде оттам, че в кутиите имах няколко стари красиви лампи – 75 - триод, 78 в.ч пентод с удължена х-ка, 6K7G – еквивалент на 78, но с октален цокъл, UBL1, 6AF6G – индикатор за настройка, EZ2/3 – двоен кенотрон. Измерих ги с лампомер, първите 3 лампи са ползвани, но с емисия почти като нови, а другите 3 неизползвани. Реших да изпробвам възможностите на линейно радио за СВ. Дизайнът е такъв, че да показва красотата на старите технологии.
   Проектирах и изработих шаси на лазерно рязане. Облепих го с фурнир и лакирах.

143709-0
143711-1
143713-2

   Схемата претърпя редица промени от първоначалната идея. Големият зор е да се извлече максималното възможно усилване от 1-стъпален усилвател по в.ч., който да работи стабилно без възбуждане. Също и възможно най-добрата селективност от 3 настройваеми кръга. Възд. кондензатор е с 3 секции, нямам разкошния 5 секционен на Любо Божков в неговото линейно радио. Това иска добри кръгове с висок Q- фактор и подгодящ монтаж и екраниране. И още едно предизвикателство – да получа добро ниво на сигнал за АРУ и управление на индикатора за настройка. И още едно предизвикателство – изравняване на чувствителността по целия обхват.
   Не беше лесно, пробвах разни варианти. Първоначално със самоделни бобини, но резултатът не беше най-добрия. С входен кръг с вътрешно капацитивна връзка, след това с индуктивна връзка с кръг , вероятно от Ворошилов 504, с последния резултатът беше по-добър. Развих малко навивки за да получа нужната индуктивност при вкарано по-навътре ядро за по-голям сигнал. Опитах с двоен входен кръг с вътрешнокапацитивна , след това с външнокапацитивна връзка. Най-висока селективност обаче се получи с единичен входен кръг с инд. вр. с антенната бобина и двоен (филтър) в анода на в.ч. усилвателя. Последния го пробвах с последователно включване/ захранване в анода, като настойващия кондензатор включвах през 22 nF към маса. По добър резултат се получи със паралелно захранване по постоянен ток на анода през дросел 10 mH, а кръга към маса през 22 nF.
За филтър пробвах освен самоделно навити и някакъв от незнайно незаводско шаси, на който кондензаторите бяха Ingelen.
Накрая се спрях на филтър от м.ч.у. от Minerva 415W:



Неактивен dinev66

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 453
  • Населено място: Пловдив
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #78 -: 28 Февруари, 2021, 20:52:10 »
Огромен, който има и механично регулиране на силата на връзката, респективно лентата м/у двата кръга чрез доближаване на бобините с корда и пружинка. Много добре се получи, ефектът ме кефи. При близки по честота станции – слаба връзка, а при станции със силен сигнал силна връзка и добри високи честоти. Връзката се регулира от подкритична до близка до критичната. Звучи много добре! Сложил съм и елементарен в.ч. тонкоректор.
В началото, докато се борех с възбуждането бях сложил екран на вх. кръг, но той внася загуби и изяждаше половината сигнал. Впоследствие се преборих с възбуждането, като последно лепнах и екран на променливия кондензатор отгоре от Аl ламарина. Отдолу той е фабрично напълно екраниран. Така не се налага екраниране на входния и работи с оптимални параметри – най-силен сигнал. Ще го захлупя с декоративна пластмасова капачка, харесъл съм си шишенце от лекарство, само да го изпразним, ще го пръсна със спрей, цвят алуминий.

Режимът на 78 е подбран за максимално усилване и вътр. съпротивление по препоръки на пройзводителя: Ua=180 V, Ug2=75 V, Ug1=3 V при слаб сигнал и под нивото на задръжка на АРУ-то. Общото усилване на в.ч. тракта спрямо антенните букси е към 250-280 пъти.
При тази схема с 1-стъпален в.ч. усилвател най-подходящо е решетъчно детектиране, но при него няма постоянна съставна за АРУ и индикатора. Затова направих паралелен детектор с единия диод на UBL1. Опитах с втория диод да направя отделен детектор със задръжка за АРУ, но общият внесен капацитет, който е паралелно на втория кръг на филтъра не позволяваше достигане на 1600 KHz и затова преминах на един общ детектор. За да имам достатъчен по стойност сигнал за АРУ и индикатора, направих нестандартно решение – слабо АРУ за В.Ч. усилвателя, със задръжка до 2-3 V, и по-дълбоко просто АРУ (без задръжка) приложено на предусилвателя по н.ч. За целта замених триода 75 с 6К7G, заради удължената V-A-на характеристика. Като цяло, н.ч. сигнал е предостатъчен, проблем е сигнала за АРУ. Така силните станции, които дават сигнал по-голям от 2-3 V (при изключено АРУ) се слушат с абсолютно еднаква сила – яка компресия. Това не намалява динамиката, тъй като управляващият сигнал е носещата на модулирания, а не модулиращия н.ч. сигнал. Всички настройки и опити по схемата правих без АРУ, то беше последното което напаснах.

За индикатора 6AF6G: интересна стара американска лампа с 2 управляващи електрода, т.е. две независими визуални зони (завеси) за силен и слаб сигнал. Нормален диаметър, но много къса. Схемата и на включване изисква предусилвател на напрежение какъвто си има в по-новите индикаторни лампи – двоен евентуално за двете зони, който обичайно се изпълнява с отделна лампа. Понеже имам повече от тези лампи, нови, аз съм си разработил стъпалце с полеви транзистор и още 7-8 чарка, реших да го използвам – компромис с полупроводници, защото нямам място на шасито. Платчицата е някъде 8 мм на 1,5-2 см, скрил съм я в тръбичка от стар кондензатор.

143725-0143727-1

 За съжаление, макар и нова и светеща много ярко първоначално, луминифорът и се скапва бързо при продължителна работа и зоните на слаб сигнал избледняват. Това е характерно и за руската 6Е5Ц, каквито лампи (нови) съм използвал. Явно руснаците още тогава са крали технологии.

Крайната UBL1 – режимът и е съобразен (по каталожни данни) с импеданса на използвания изходен траф от Мелодия 10. Учудващо добре свири с този траф, хубав звук с много ниски. (Използвам отделна тонколонка.) Сложих и букса за AUX вход на шасито и си слушам качествено музика от компютъра. Понеже нямам превключвател, използвам дефекта на едната секция на възд. кондензатор , която окъсява в самия долен край на обхвата на 520 KHz, там няма нищо за слушане. Така мютвам сигнала от радиото.
UBL иска различно отопление. Тъпо, но лесно и евтино решение намерих с малко трафче ANG 2X24 V / 200 мА, което натоварено с If=100 мА даде 54-55 V – перфектно. Само го пръснах с черен спрей заради надписите.

Още нещо за АРУ-то, с още един компромис. Понеже като се подава сигнала за управление на усилването към 1-вите решетки на лампите и наличието на катодни резистори за изходните работни точки лампата се запушва, напрежението на катода намалява, а на 2-ра решетка и анода се повишава – това променя режима на лампата към по-голямо усилване. Опитах и без катодни резистори за автоматично преднапрежение, с напрежения от резисторна група в общия минус, но тогава се получават резисторни делители от смесването на постоянното преднапрежение и регулиращото от АРУ и се намалява дълбочината на регулирането (ефекта от АРУ), а както казах напрежението за АРУ е кът. Затова направих и този компромис, подпирайки катодните резистори и гасящите на 2-рите решетки с ценери, паралелно, естествено с шунтиращи конданзатори. Така регулирането на усилването (режима на лампата) е функция само на напрежението от АРУ, подадено с високоомен разистор на 1-ва решетка и е максимално ефективно. С опитен подбор на дълбочината на регулиране на в.ч. у-ля и н.ч. предусилвател са получи много добре.

През деня мога да слушам качествено, с чист сигнал Хоризонт от Видин, 2-3 радиофара около Пловдив и някоя и друга румънска станция, Скопое... лошо. Вечер естествено станции от Унгария, Украйна, Румъния, Италия 1-2, Чехия, Кипър, Гърция, Русия, Македония, снощи слушах и френска и испанска реч. Разбира се качеството  зависи и от времето. При изключено подаване на сигнала за АРУ напрежението му стига на моменти до 20 V. Някой вечери на 1413 KHz руската Vesti FM ще разцепи индикатора, друг път се меша с румънците, всъщност по нея съм нагласил индикатора да затваря напълно.
   Съзнавам, че бях многолсовен, но борбата беше мъчителна и продължителна и исках да я споделя с тези, за които е интересно. И да помогна евентуално на някого с набрания опит.

/>
« Последна редакция: 28 Февруари, 2021, 21:01:11 от dinev66 »

Неактивен dinev66

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 453
  • Населено място: Пловдив
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #79 -: 28 Февруари, 2021, 21:43:18 »
Сега видях, че съм пропуснал да начертая резистора от АРУ - то към 1-ва решетка на н.ч. предусилвател. И ценера на 2-ра решетка. Може да има и още нещо :) А, и кенотронът е EZ2/3.

Неактивен Любо Божков

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1618
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #80 -: 28 Февруари, 2021, 22:26:18 »
Браво Владо, да му се ненагледаш и ненаслушаш! :bravo: Вдигна летвата високо (май ще трябва да минаваме под нея).
Това да пробвам входните бобини без екранировка въобще не ми е минавало през ума - толкова се бях наплашил от самовъзбужданията. Много добре е станала и регулируемата взаимна връзка между анодната и детекторната бобина. Аз имах такива филтри от Концерт, но не ми харесаха. Бях решил по едно време да преработя едни нерегулируеми от Tesla, но ми се видя голяма заигравка и се отказах.
П.П. А пробва ли вторият диод за АРУ да го захраниш пак паралелно от първата бобина на филтъра - може и със задръжка? Ще отпадне ценера и двете бобини на филтъра ще са аналогично натоварени.

« Последна редакция: 28 Февруари, 2021, 22:53:14 от Любо Божков »

Неактивен dinev66

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 453
  • Населено място: Пловдив
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #81 -: 01 Март, 2021, 11:28:56 »
Това не го пробвах, вероятно ще стане, това си е класическо схемно решение, през малък кондензатор - 5-10р примерно. Но вече сложих долния капак, а и в момента работи добре и не ми се ровичка повече. Доста време отделих дотук на това радио.
Виж регулирането на пропусканата лента - не зная как ще се чуе през телефона, но работи много добре.

/>
 Понеже коментирахме с тебе АРУ-то качвам и едно клипче при прекъснат сигнал към 1-вите решетки. При включен сигнал напрежението стига до няколко волта, при най-силните станции, рядко и до 8-10 V.

/>

И ефектът от комбинацията АРУ във в.ч. усилвателя и н.ч.-я предусилвател. Синьото е напрежението на АРУ, а жълтото изходния нискочестотен сигнал. Над 3V АРУ н.ч. сигнал остава практически постоянен, даже леко намалява, което на ухо не се хваща. А индикаторът за настройка продължава да затваря завесата (което не се вижда тук в кадъра де):

« Последна редакция: 01 Март, 2021, 11:42:13 от dinev66 »

Неактивен Лъчо Минков

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1124
  • Населено място: София
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #82 -: 01 Март, 2021, 18:48:19 »
 :good:

Неактивен dragan

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1167
  • Населено място: Пловдив
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #83 -: 01 Март, 2021, 19:53:27 »
Явно е че ще идвам на обучение при колегата Динев. :bravo:
Браво За проекта !

Неактивен lampamp

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 401
  • Населено място: Стражица
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #84 -: 02 Март, 2021, 23:27:44 »
Аами без думи... знания, опит, старание и накрая впечатляващ резултат :hi:

Неактивен dinev66

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 453
  • Населено място: Пловдив
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #85 -: 29 Октомври, 2021, 18:46:36 »
AEG Super 421GW

https://www.radiomuseum.org/r/aeg_421gw_421_gw.html

Схема: * document.pdf (107.01 kB - свалено 104 пъти.)


Преработил съм захранването и коригирал режима на лампите. описани в отделна тема:

https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=16387.0





Неактивен goldib

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 243
  • Населено място: Пловдив
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #86 -: 29 Октомври, 2021, 23:17:03 »
 :wizz:

Неактивен Любо Божков

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1618
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #87 -: 29 Октомври, 2021, 23:46:40 »
 :good: :hi: :drinks:

Неактивен dinev66

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 453
  • Населено място: Пловдив
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #88 -: 26 Декември, 2021, 23:37:06 »
Braun 4742W


Много скъпо от емоционална гледна точка за мене радио, такова имахме в нас когато бях малък. Подарък ми е от Мано, благодарности!
Този модел е правен от почти всички немски фирми, базовият модел е Philips 655A.

https://www.radiomuseum.org/r/braun_4742w_4742_w.html

За ремонта и реставрирането съм писал подробна тема, затова тук по-накратко.

https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=10822.0



Неактивен dinev66

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 453
  • Населено място: Пловдив
Re: Колекцията ми. Колекцията на dinev66
« Отговор #89 -: 26 Декември, 2021, 23:42:27 »
...

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |