| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Детекторен радиоприемник  (Прочетена 62195 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1977
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #270 -: 05 Юни, 2016, 13:23:31 »
О не, това приемниче е за СВ банда, т.е. 27МХц! У нас се ползва много рядко и предимно с честотна модулация, въпреки че повечето базови и мобилни станции заводски са с АМ. На тези високи честоти нещата са много различни, не съветвам да се хвърляте там директно. Да, индуктивна е връзка, но има и външна антена и нискочестотен усилвател.
Не ми отговорихте за антената, земята, слушалките?
Измервателите на капацитет и индуктивност в мултицетите не стават за малки стойности. За щастие има ибей!
Можете да си викнете като моя LC метър, страхотен е - http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=5939.msg41245#msg41245
Вградих го в комбото по-късно - http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6665.msg46350#msg46350
« Последна редакция: 05 Юни, 2016, 13:28:43 от ahedproductions »
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

dakata.radio

  • Гост
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #271 -: 05 Юни, 2016, 13:33:54 »
Не ми отговорихте за антената, земята, слушалките?

И аз Ви питам. Без качествени антена и земя, няма да успеете нищо да хванете. Вече няма мощни предаватели в тези обхвати. Пак повтарям: трябват също така високоомни слушалки и германиеви точкови диоди (може и германиев PNP транзистор да се сложи).

Неактивен emanuilis

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 150
  • Населено място: гр. София
  • LZ1EMS
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #272 -: 05 Юни, 2016, 13:48:55 »
Това обяснява малкия брой намотки.

Антената - 15 m, телен простор, на 1.8 m от тревата.

Заземяване, има два варианта - това на EVN или гръмоотвидната инсталация на къщата.

Относно диода и слушалките, даже не съм мислил да питам.  :flag_of_truce:

Ще проуча вариантите за тороидална бобина, стана ми интересно...

Обмислял ли си варианти за обновяване на измервателната си апаратура, бих се наредил за този уред...

Благодаря, отново!

73

« Последна редакция: 05 Юни, 2016, 13:59:25 от emanuilis »
"I see the sadness in your eyes My life was undisguised..."

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1977
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #273 -: 05 Юни, 2016, 14:06:12 »
1.8м от земята е страшно малко. От някоя стреха до някое дърво, например? Или между две сгради? Поне 6-8 метра височина няма да е зле. Простора е от тел предполагам, алуминий? Вземете си медна жица многожилна изолирана, направте си описаните в темата изолатори и си я окачете на високо. Земното на къщата какъв тип е, т.е. в колко точки е заземено, с какви колове? По принцип е за предпочитане то, но В НИКАКЪВ случай не закачайте радио-земното по пътя на гръмоотвода! САМО в най-ниската точка, т.е. при кола. При удари текат такива зверски токове (понякога стотици килоампери!) че върху един метър заземителен проводник падат много волтове. И ако сте си закачили радиото, да кажем на 2 метра от кола, то може да си получите едни хубави 3000-4000 волта в земното. Е, така и така по време на буря антената се свързва със земята ИЗВЪН къщата и не се ползва, но аз да кажа. Ако кола Ви е наблизо до стаята, в която ще си пробвате нещата, изкарайте един 4 мм2 или 6 мм2 многожилен от кола (трябва ви добра електрическа връзка, погрижете се внимателно за това) и го подведете където ще ви влиза антената в стаята. После го има описано по-назад в темата.
Ако опишете по-подробно Вашата ситуация ще можем да Ви дадем много по-точни насоки за правилно действие.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #274 -: 05 Юни, 2016, 14:35:24 »
Не знам защо колегата си науми тази тороидална сърцевина но тя ми се струва е най-неподходящото нещо за качествен детекторен приемник. Той попита дали е възможно да се направи, но забравихте да му споменете че не дава никакви предимства даже в повечето случаи само недостатъци. За детекторен приемник е най-добре да се навиват въздушни бобини, със специални плетки които осигуряват висок качествен фактор на бобината и ако се навие и с литцендрат вече нещата са супер.
За заземителя - определено гласувам пред варианта да ползваш нулата на енергото да използваш гръмоотвода, но определено никога във време на буря защото е опасно. Дори да се свържеш за самия кол, при попадане на мълния върху гръмоотвода се получават огромни потенциални разлики спрямо земята. Той заземителния кол не е идеална връзка със земята, и земята си има импеданс и при попадане на гръм се получава сериозно разпределение на потенциал по земната повърхност около заземителя даже ако по време на буря стоиш разкрачен в близост може да те раздруса, затова казват по време на буря да се приклекне, да се хванеш за глезените и да стъппиш близо с двата крака. Та този заземител ако го ползваш само в ясно време, иначе далеч от него. Иначе си е идеален за радиото, поне е чист от ВЧ и мрежови слущения. Успех в начинанието.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

  • Гост
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #275 -: 05 Юни, 2016, 14:38:50 »
(...) Антената - 15 m, телен простор, на 1.8 m от тревата. (...) Заземяване, има два варианта - това на EVN или гръмоотвидната инсталация на къщата. (...)

Не знам, колега, за антената. Моята е около 40 м. на височина 5 м. от земята (но не изцяло) и хващам вечерно време много добре румънските станции. Кабелът е меден, многожилен. Понякога се чува и Видин. Кабелът Ви трябва да е добре изолиран, където се връзва за нещо. Ахедпродукшънс беше писал някъде в темата как точно да се процедира, за да не се вкара мълния вкъщи (ако там ще се намира детекторното радио). Мен това не ме касае, защото моето се намира навън. Просто му сложих един прекъсвач на антената. Но при Вас не знам как ще е. За заземяването: аз лично използвах метален кол 1,70 м., забит плътно в земята. Нямате ли вкъщи парно, водопровод? Ако тръбите са метални (не PVC като при мен), са отличен заземител. Може да се ползва нулата на контакта, но и аз не препоръчвам особено, защото не се знае как е правена инсталацията, а и без това има много смущения в мрежата. Звучи наистина опасно и заземяването за гръмоотвода. Все пак кажете какви високоомни слушалки имате. :) За трептящия кръг: моята бобина е 66 навивки с медна тел Ф 0,3 върху PVC тръба с диаметър Ф 50. Променливият кондензатор е от ВЕФ 206.
« Последна редакция: 05 Юни, 2016, 14:48:04 от dakata.radio »

dakata.radio

  • Гост
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #276 -: 05 Юни, 2016, 14:45:27 »
(...) ако се навие и с литцендрат вече нещата са супер (...)

 :good:

Неактивен emanuilis

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 150
  • Населено място: гр. София
  • LZ1EMS
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #277 -: 05 Юни, 2016, 14:48:31 »
Всяко едно от изказаните мнения се взема предвид.

Благодаря, наистина!

Определено ми беше чудно дали пък изобщо няма предимство тороидалната бобина пред останалите, че не се използва за подобни цели.

Иначе, относно недостатъците при нейната изработка, мисля че са повече от достатъчно за да откажат всеки ентусиаст. Въпросът е дали има още нещо?

Предполагам, че с такава бобина може да се постигне значително ограничаване на загубите при индуктивна връзка между антената и трептящия кръг, поне на теория.

Апропо, електрическата инсталация „на село" е изработена добре, има отделни „маса" и „нула".

p.s. предвид географското разположение, очаквам да уловя единствено турски предаватели, но за експеримента...
« Последна редакция: 05 Юни, 2016, 14:54:56 от emanuilis »
"I see the sadness in your eyes My life was undisguised..."

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #278 -: 05 Юни, 2016, 18:19:14 »
Турски май няма много мощни в тези обхвати, поне напоследък не съм хващал. Относно тороида - не предимства извън недостатъците си НЯМА не случайно никой никога не го е правил и недостатъците не са само в изработката а и в параметрите. Само загуби във ферита ще добавиш нищо повече. Загубата на сила на звука при индуктивна връзка не е заради слаба връзка между намотките, то тя връзката при тези честоти между намотки на едно тяло близо разположени си е достатъчно добра, а загубата е заради предавателното отношение (ако антенната бобина е с повече навивки от кръговата) в противен случай дори ще имаш увеличение в амплитудата на приетия сигнал. Понякога от друга страна се търси умишлено по-слаба индуктивна връзка между двете намотки именно за да се повиши качествения фактор на кръга и да се повиши чувствителността чрез раздалечаване на намотките, тогава естествено се губи и сила на звука. Но няма такъв вариант при който хем да нямаш понижение в силата на звука, хем да се увеличава чувствителността, просто са противоречиви изискванията и ако ще да сложиш сърцевина дадена ти от самия създател на вселената няма да можеш да заобиколиш тези зависимости. Ако ги куплираш добре с тороидална сърцевина то ще имаш отново силна връзка и освен импедансното съгласуване от различния брой навивки нищо друго няма да спечелиш. Определено не си заслужава да правиш тороид, и е трудно и гарантирано ще влошиш параметрите дори да намериш хубав ферит което също е съмнително.
За заземителя - инсталацията попринцип ако има трети проводник с локален заземител при теб има някакви шансове да става, но проблем ще са всички импулсни захранвания които са свързани към мрежата у вас и затварят ВЧ контурите с Y кондензаторите си през този заземител.
Гръмоотвода не е опасен като заземител, освен в случай че се разразява гръмотевична буря, тогава обаче става много опасен.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1977
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #279 -: 05 Юни, 2016, 18:43:38 »
Ориго, един хубав тороид с високо мю и подходящ за честотите материал ще осигури страхотна основа за кръг, не се съмнявай. В професионалните и любителските трнасивъри как мислиш е направен преселектора за 1.8МХц? На въздушни тела? :) Просто не е нито лесна, нито ясна задача.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

dakata.radio

  • Гост
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #280 -: 05 Юни, 2016, 18:43:56 »
Ако действително си от София, не виждам откъде ще ги ловиш тези турски станции. Провери на някой обикновен суперхетеродинен приемник какво и как се лови. Ако се чуват станциите добре, ще се чуе нещо и на детектора. Днес замених диода на моя детекторен с друг и звука се усили, даже се чуваше що-годе разбираемо и Хоризонт на 576 кХз. И всичко останало да е направено точно, диода не е ли "хубав", не очаквай приличен звук. Явно няма да узнаем какви са ти слушалките.

Неактивен styrshel

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1529
  • Населено място: Варна
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #281 -: 05 Юни, 2016, 20:17:19 »
Споделям мнението на Ориго, не му трябват допълнителни загуби от сърцевини на детекторния приемник. Най-силен звук се получава когато сигнала се взема от цялата намотка, но заради шунтирането на трептящия кръг се влошава селективността. Затова често намотката се прави с изводи и детектора се включва към по-голяма или по-малка част, като всичко е компромис. Няма разлика дали ще има отделна намотка за връзка или връзката ще е автотрансформаторна. Истината е намотка с дебеличка жица и голям диаметър, е в рамките на разумното!  :D

Неактивен emanuilis

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 150
  • Населено място: гр. София
  • LZ1EMS
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #282 -: 06 Юни, 2016, 18:19:52 »
Селото е в Югоизточна България, т.е. възможно е да се уловят И руски станции.

Откъде мога да си набавя керамични изолатори за антената? Необходими ли са ако използвам проводник с PVC-покритие?

« Последна редакция: 06 Юни, 2016, 18:29:22 от emanuilis »
"I see the sadness in your eyes My life was undisguised..."

dakata.radio

  • Гост
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #283 -: 06 Юни, 2016, 18:46:26 »
Виж отговор #255.
А, то пък не е писал Билян откъде точно могат да се купят изолаторите. Извинявай. :blush:

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1977
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #284 -: 06 Юни, 2016, 20:04:59 »
Моите зелените са от ибея, има колкото и каквито си искате!!! - http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=egg+antenna+insulaator&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xegg+antenna+insulator.TRS0&_nkw=egg+antenna+insulator&_sacat=0

У нас не съм намирал керамики, има в БФРА на сайта пластмасови, но те са огромни за предавателни антени.
ВИНАГИ има нужда от изолатори, по 2 на страна, без значение дали е изолирана жицата или не. Може да си направите и сами от ПВЦ пръчки/плоскости по-дебели, в краен случай може и от проварено в лак дърво, но там е по-сложна подготовката. Може и от дебел, да кажем 6-8мм гетинакс, абе каквото се сетите. Но яйцето е най-доброто, защото ако се строши антената няма да падне, поради засечените примки.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |