| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Подобряване на УНЧ на Концерт  (Прочетена 223 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 285
  • Населено място: София
Подобряване на УНЧ на Концерт
« -: 28 Юли, 2025, 16:37:15 »
Здравейте, сега след като послушах Концерта покрай занимавката с електростатитчните ВЧ, ми се струва че не звучи както трябва. Преди години, като го реставрирах, смених всички неелектролитни кондензатори по пътя на сигнала и тогава също ми се струваше че на моменти не звучи никак добре - едно като грачене се чуваше. Хармония 20 и Ригонда например имат по-чист звук. Затова подозирам, че проблемът идва от EABC80 и по-точно проблемното задаване на режима при тази лампа с 5.1M резистор решетка към маса. Дали може да се преработи с автоматично или фиксирано  преднапрежение, без да се разваля детекторната част? Или пък изцяло да се шунтира триода и сигналът да се подаде директно към ECC83? Запасът по усилване ми се струва предостатъчен, т.е. мога да го жертвам в името на по-чист звук.
*** Търся: Telefunken 664WK (първата ми улична находка) *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W **

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3392
  • Населено място: София
Re: Подобряване на УНЧ на Концерт
« Отговор #1 -: 28 Юли, 2025, 16:52:50 »
Тия 5 мегаома дали  са 5 все още и Имаш ли друга бройка EABC за тест ?

Триода, може да го изкараш навън на друг триод по твой вкус, масово ECC83 го има като вариант в такива схеми вместо ЕАБЦ80. А тоя вградения триод може да го разкачиш и да го забравиш, че е там. Само отоплението е общо.

Електролити в захванването и в катодите сменени ли са?
« Последна редакция: 28 Юли, 2025, 17:01:27 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1591
  • Населено място: Варна
Re: Подобряване на УНЧ на Концерт
« Отговор #2 -: 28 Юли, 2025, 17:10:56 »
Пусни сигнал от генератор и виж къде е проблема. Аз съм имал проблем с крайните лампи, те работят на общ катоден резистор и трябва да са мачнати. Ако са сменяни по различно време, режимите им може да се различават двукратно.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |