| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Магнетофон Каштан проблем  (Прочетена 2344 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Dennislaw91

• Квантов електрон
  • Публикации: 104
  • Населено място: София
Re: Магнетофон Каштан проблем
« Отговор #15 -: 28 Април, 2025, 03:20:11 »
На празен ход започва да върти и след  натискане напред или назад спира  и не тръгва, но има някакъв звук като че ли е някакво реле и като изключи после пак може да се пусне, прикачвам клип https://youtube.com/shorts/-kRAS3AHx4g?si=YM5wDxlOFoeT1LCm
« Последна редакция: 28 Април, 2025, 08:35:27 от Gabo »

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 186
  • Населено място: Sofia
« Отговор #16 -: 28 Април, 2025, 17:25:50 »
На празен ход започва да върти и след  натискане напред или назад спира  и не тръгва
На втория клип се вижда, че без ремъка мотора не спира веднага, а върти няколко секунди по инерция и тогава спира.
Това значи, че първо спират 220-те волта върху мотора и че в предишния пост не си мерил правилно.
Дръпни щепсела (докато върти мотора) и със свирката на уреда измери точно на кои две клеми (В1,В2,С1,С2) се подават 220 волта?
След това потвърди, че (след натискане напред или назад) тези 220 волта спират.
Вероятно проблемът е от автостопа (който се вижда на схемата), но качеството е много лошо и не може да се проследи дистанционно.

Неактивен Dennislaw91

• Квантов електрон
  • Публикации: 104
« Отговор #17 -: 28 Април, 2025, 17:58:50 »
По веригата  на В1 и С1 има 220в, при натискане на бутона напред изчезват тези 220в и се чува едно цъкане като на реле, след това цъкане при повторно включване идва това напрежение отбово

Активен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 93
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #18 -: 28 Април, 2025, 22:29:34 »
Да не би да има самовъзбуждане на автостопа??  :unknown:

Прегледах видеото, вижда се добре след като аз го гледах с очилата. Тръгва и спира и прищраква, изглежда да е автостоп-а.
Прикачил съм схема на Юпитер 203, едно и също е обаче Каштан-а е за износ. Гледам схемата и автостопа е отбелязан с G1.
Има и една таблица долу, "Таблица режима Транзисторов", мисля че ще е разумно да се почне от автостоп електрониката. Виж VT1 & VT2  на база емитер и колектор спрямо таблицата. Първо измери променливо и после постоянно напрежение и докладвай както е на таблицата. Не знам колко е разумно така да се мери но малко или много ще ни каже дали има нещо неработещо..
Не мисля, че С1 е виновен за това самовъзбуждане въпреки че е за смяна. Надявам се проблемите да не са много назад  :drinks:

Все ще го оправиш!  :)

« Последна редакция: 28 Април, 2025, 22:44:43 от shyyyy »
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 186
  • Населено място: Sofia
« Отговор #19 -: 28 Април, 2025, 23:52:54 »
Браво Алекс, на твоята схема се вижда че проблема е от автостопа.
Контакта S1 на автостопа по зелената верига задейства релето К1.
А контакта 7-8 на релето К1 по червената верига прекъсва 220 волта към мотора.
Същият автостоп и същото реле (което е единствено) се вижда, че ги има и на другата схема.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |