| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Дефектен Fluke T6-600  (Прочетена 219 пъти)

tvservice и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен digi2577

• Квантов електрон
  • Публикации: 282
  • Населено място: Бургас
  • Димитър А. Димитров
Дефектен Fluke T6-600
« -: 02 Юни, 2025, 23:13:42 »
Здравейте на всички! Един приятел ми даде неговия Fluke T6-600, който се развалил докато го ползвал, с молба ако мога да го оправя.

186568-0

За съжаление не намирам принципната му схема и до колкото разбирам от Fluke не пускат такива. Надявах се да е някой окъсил кондензатор, но не е. Няма абсолютно никаква консумация. Та започнах да меря и установих следното.

186569-1

186571-2

3V се подават на конектора BT1 (горе вляво). От там отиват в две посоки - нагоре в TPK2 и надолу към предпазителя F1. При TPK2 сякаш няма преминаване от другата страна и е само контролна точка. Долу след F1 отива в едно от крачетата на U12 както и към L2 и към Q8. L2 е свързан от другата си страна с друго краче на U12. С осцилоскопа меря 3 волта само на двете свързани крачета на U12. На всички останали е мъртвило.

С Q8 съм озадачен. Маркировката му е J1, което е Power MOSFET 200 mA, 50 N−Channel SOT−23. 3V отиват на самото краче до маркировката Q8. До колкото виждам тънката писта, която идва от R3 трябва да е сигналът за отпушването на транзистора. Но там е 0V както и на последното краче. Нарочно не казвам сорс, дрейн и гейт понеже като гледам документацията на транзистора и кое краче какво е излиза, че там където си мисля, че е гейтът всъщност е сорсът.

Въпросът ми е дали U12 не е драйвер на захранването и дали той не трябва да контролира Q8. Ако на всичките му изводи освен на тези, на които се подават директно 3V, няма нищо мога ли да заключа, че е за смяна? Между другото, не мога да намеря по маркировката му какъв е този чип.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 119
Re: Дефектен Fluke T6-600
« Отговор #1 -: Вчера в 02:18:49 »
U12 е нещо на Linear Technology (LT/LTC...), хвърлих един бърз поглед на каквото успях да филтрирам в маузър - не намерих чип с точно тази маркировка (LDBD e маркировката). Наличието на индуктивност подсказва, че е импулсен (ШИМ) контролер, най-вероятно със вграден ключов транзистор вътре. Ако Q8 e биполярен или мосфет, извода отляво трябва да е колектор или дрейн... ще разбереш ако го свалиш да го измериш.

И преди всичко, разглоби ли го да огледаш дали превключвателя е здрав?

Активен digi2577

• Квантов електрон
  • Димитър А. Димитров
« Отговор #2 -: Вчера в 10:48:42 »
До сега съм го разглобявал три пъти и превключвателят изглежда наред, но не не съм проверявал дали наистина затваря или прекъсва веригите, които трябва. Не съм сигурен и дали екранът е наред.

Междувременно попаднах на това в AliExpress: https://ko.aliexpress.com/item/1005007504665599.html . Изглежда, че този чип все пак се намира - LTC3537EUD QFN16, накратко LDBD.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: Вчера в 11:16:11 »
За 100% истински - https://eu.mouser.com/ProductDetail/Analog-Devices/LTC3537EUDPBF?qs=hVkxg5c3xu%252BpGCgjFsEZCA%3D%3D

тези внасят от там с минимално оскъпяване (около 5% ако не се лъжа) и евентуално един Еконт ще платиш. https://www.mausel.eu/?lang=bg

Но нищо не ти пречи да свалиш чипа, да сментеш резисторите от ОВ какво изходно напрежение дават и да го подадеш там от лабораторното захранване за да си сигурен, че е този чип. Самият чип прави 2 захранвания, сметките са на 9та страница https://eu.mouser.com/datasheet/2/609/3537fd-2954712.pdf

Активен digi2577

• Квантов електрон
  • Димитър А. Димитров
« Отговор #4 -: Вчера в 21:50:36 »
Подадох му 3V на изхода на U12 (крачета 12 и 13) и екранът светна:

186606-0

Май наистина U12 е за смяна.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: Вчера в 22:49:48 »
U12 дава 2 напрежения - има ШИМ регулатор, който работи от 0,6 волта ако не се лъжа (пише в документа) и един LDO регулатор, т.е. трябват 2 напрежения. Ако ги подадеш и 2те напрежения и дефекта е в интегралката, трябва да работи. Иначе има и 2 ENABLE входа, които трябва да са активни, за да тръгне интегралката - провери и там какво има.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
1333 Прегледи
Последна публикация 02 Април, 2023, 17:10:48
от roumenvelev

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |