| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Осцилоскоп Tektronix 2236 за начинаещи  (Прочетена 207 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Dennislaw91

• Квантов електрон
  • Публикации: 117
  • Населено място: София
Здравейте, днеска закупих този модел осцилоскоп за 100лв чисто нов пазен през годините в една кутия, начинаещ съм и нямам опит, въпроса ми е каква сонда да закупя , тъй като ми го дадоха без  , гледам че в нета има модели от 20 лв до 400 лв 100мхз, ще го ползвам предимно като ръчкам по ламповите ми радиа, някой, който го притежава моля да сподели мнение(знам, че е професионален , но това изпадна и реших да го взема)

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1990
  • LZ1SWE
Re: Осцилоскоп Tektronix 2236 за начинаещи
« Отговор #1 -: Вчера в 08:22:13 »
Приемливо - https://www.tme.eu/bg/details/gtp-100b-4/sondi-za-ostsiloskopi-i-skopometri/gw-instek/
По-добре - https://www.tme.eu/bg/details/ct2674a/sondi-za-ostsiloskopi-i-skopometri/cal-test/
Успех! И не забравяй, че масата на сондата е на земя! Бих взел и един траф 1:1 разделителен за скопа, защото нерядко с ламповите радиа имаш напрежение на шаси, а мериш почти винаги спрямо него. Ако се офази щупа ще помете входните вериги на осцилоскопа и ще е за кофата.
Например: https://vikiwat.com/transformator-230-230vac-80va Осцилоскопа е 40ватов, този ще си живее щастливо с него.
 :hi:
П.П. Поръчки директно през Комет! Звънкаш или пишеш, слагаш линковете към ТМЕ и те доставят до куриер.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 518
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #2 -: Вчера в 08:49:28 »
Много по-безопасно е, да захраниш през разделителен трансформатор уреда, който ще изследваш. Ако захраниш само скопа през разделителен трансформатор, ще трябва заземителната клема в щепсела да остане висяща. Ако е свързана със земя, предимството от галваничното разделяне се губи. 

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 326
« Отговор #3 -: Вчера в 09:23:44 »
Търси оригинални сонди - само с тях ще ти са верни показанията на цифровия дисплей. Може да работи с всякакви 100MHz, но загубваш ценна опция.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 326
« Отговор #4 -: Вчера в 15:47:52 »
Това е оригиналът: https://w140.com/tekwiki/wiki/P6121

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 182
« Отговор #5 -: Вчера в 16:26:45 »
Задължително го отваряш и гледаш дали няма от тези кондензатори - може да имаш 2 малки в захранването и 1 на входа на мрежовото във филтъра + един паралелно на кллюча - ако има от тях, 100% са за смяна и скоро ще дадат фира с много пушек.

Сонди P6100 от алито вършат перфектна работа поне до 60-80 мегахерца, ако не ровиш по цифрови схеми, където трябва да гледаш високи честоти, няма никакъв смисъл да мяташ много пари за оригинални или по-скъпи. Имал съм го осцилоскопа, вече съм с по-голям модел, имам оригинални и всякакви китайски сонди - казвам го от опит. Цената на брой е от 7-8 до 12 лева. Ако вземеш такава с "choice" логото в обявата, ще дойде за 2-3 седмици от Китай, примерно тези - https://www.aliexpress.com/item/1005010519798788.html

И сондите задължително се ползват на х10 атенюация - това е условието да си покриват параметрите, а и пазят входа на осцилоскопа по този начин.
« Последна редакция: Вчера в 16:49:38 от mbg »

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1062
« Отговор #6 -: Вчера в 17:51:25 »
Супер макар и доста стар вече ,имах няколко от този модел през годините . За 100 лв бива ако работи и няма проблеми . Ако почне да ти се губи фокуса не се шашкай има едни резистори които умираха за 20-30 мин . И отново е работещ. За кондерите са ти казали . Сонда аз съм имал и оригиналните и такива от алито за 15 лв има огромна разлика .

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1047
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #7 -: Вчера в 20:49:29 »
Уреда е много добър имам го от доста време.
Добро попадение.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 182
« Отговор #8 -: Вчера в 20:53:54 »
Сонда аз съм имал и оригиналните и такива от алито за 15 лв има огромна разлика .

А какви китайски сонди си тествал и какво не им е наред? Компенсацията настроивал ли си я? Имам оригинални поне 5 различни модела между 100 и 300 мегахерца, аз разлика за честоти под 60 мегахерца не хващам с китайска като от линка, дето постнах горе. През годините съм повредил поне три чифта китайски, все купувани от различни тъговци, досега на кофти бройка не съм попадал. Оригиналните ги пазя когато тръгна да ръчкам нещо по-специфично и разработки, понеже 250 мегахерцова оригинална си се справя доста по-добре от 100 мегахерцова китайска.

п.п. Тектроникс си е Тектроникс, добре дошъл в клуба :D
« Последна редакция: Вчера в 20:59:30 от mbg »

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Публикации: 121
  • техниката те зове и после няма отърваване
    • Ютюб страница
« Отговор #9 -: Вчера в 21:39:17 »
Де и аз да имах Тектроникс... :D
Честит да ти е! Много работа да ти върши и да го ползваш с здраве и щастие имаш много хубава машинка на много добра цена!
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
4 Отговора
6368 Прегледи
Последна публикация 27 Март, 2014, 20:48:55
от Bengata
4 Отговора
4002 Прегледи
Последна публикация 27 Януари, 2019, 14:52:42
от didov
0 Отговора
2509 Прегледи
Последна публикация 26 Октомври, 2019, 12:28:24
от chav_chav
6 Отговора
3227 Прегледи
Последна публикация 23 Септември, 2021, 11:35:13
от ONZI
8 Отговора
4256 Прегледи
Последна публикация 02 Май, 2023, 13:01:45
от Борис Борисов

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |