| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Ремонт на тв Люлин  (Прочетена 5869 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Христо (ицо ретро)

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 9
  • Населено място: Бургас
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #15 -: 31 Декември, 2017, 19:09:42 »
Добър вечер на всички. Сетих се че в мазето имам стари електронни лампи събрани от тук и там и намерих две стари ПЛ 500 и реших да опитам с една стара. Сложих предпазител 0.3А и включих шуко щепсела в контакта . След загряването на лампите не изгоря . Измерих напрежението на първата решетка - 51волта . После измерих бостерното напрежение на кондензатора, беше около 627волта . Завъртях леко тримера и се установи на 812волта. После завъртях потенциометрите за яркост и контраст и о ЧУДО ! . Появи се РАСТЕР !!! В долния си край е свит , но още не ми е останало време да сменя малките електролити.Кинескопа показа учудващо добра яркост , да не повярва човек. За снимката съм намалил яркостта и контраста.   

Неактивен Христо (ицо ретро)

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 9
  • Населено място: Бургас
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #16 -: 31 Декември, 2017, 19:13:40 »
Забравих да да допълня на . На една от снимките съм снимал дефектната лампа , която подмених. Весело посрещане на Новата година на всички! :drinks:

Неактивен vilsa

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 41
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #17 -: 31 Декември, 2017, 19:17:02 »
Казвам се Невен Христов Бекриев. В други форуми съм известен като nevenbekriev. Нямам други имена.
Мда, сериозен изблик на ясновидство! Де да знам, може и така да е, ама ще се изкефя ако нищо и няма на лампата. Нека видим какво ще се случи...
Хайде сега изкефи се, а после вземи да попрочетеш някоя и друга книжка за телевизорите.


Цитирам последното мнение на vilsa, почистено от спам.

Искам да дам и няколко съвета на момчето.
1. Никога не пипай потенциометъра за увеличаване и намаляване на БОО ! Върни го обратно до получаването на Бостерно НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 650 волта (за този тип телевизори). Последния му (втория) дефект е бил точно по този повод - изгаря повишаващата бобина, дефектира и PL-500. Както вече писах, телевизионния техник е бил професионалист от Сервизна база (ремонта е правен преди 1989 година). Той е поставил нова бобина (този вид бобини бяха продукция на самото предприятие). След това е сменил кондензаторът станал причина за дефекта - 22 нано към първа решетка на Пе елката 500. Вероятно тогава е изхвърлил и селена. При първата поправка пък дефекта е бил - една хоризонтална черта - няма ВО. Причината за този дефект на тези ТВ е това, че ВО е организиран вече не с "блокинг-генератор" а с по-простия "мултивибратор", важен елемент в който е кондензаторът за обратна връзка - С-322, 1500 пико. Той, фабричния, въпреки че е стирофлексен и високоволтов ВИНАГИ пробива. Смяната му техника е направил с керамична двойка (не е имал стойност 1500 пико и затова е сложил два, веднъж за да получи 1500 пико, а втори път - по-важния, е да го усили по напрежение. Във тази верига пробивите на този к-р стават не от правия импулс, а от обратния - амплитудата на който надхвърля 1500 волта.
И така, Пипането на Бостерното е забранено. Яркост се регулира по друг начин. Или с потенциометърчето отзад - долу до точката на бостерното с номер по схемата Р-403 ,2,5 мегаома и още (което не е за неспециалисти) чрез намаляване стойността на Р-404, с цел увеличаване на ускоряващото напрежение на кинескопа. Ако не се спазват тези мои съвети, неминуемо е изгарянето пак на повишаващата бобина. И както и при Операта, така и тук ще кажа - старите телевизори не са като старите радоапарати - те не бива да работят дълго време. Не ги мъчете, защото ще ги загубите. Те са САМО ЗА АТРАКЦИЯ !
По отношение на "малките електролитчета - те са по 5 микрофарада. Добре е да се сменят, въпреки, че смяната им нищо няма да даде - то ест, момчето няма да види никаква разлика преди и след. Да се внимава плюса и минуса - на звука е обратно - плюса е на маса. Ако има други проблеми, моля на разположение съм.
« Последна редакция: 01 Януари, 2018, 02:33:58 от Pichaga933 »

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #18 -: 31 Декември, 2017, 22:38:00 »
Хартиените са по-големия пробрем, електролитите по платките наистина са за смяна, но не са и много, докато хартиените са за смяна определено, поне в Пирин винаги има проблем със синхронизациите заради тях, освен това заради тях може да станат по-големи проблеми в ТВ.
И верно, не се ръбчете на Савов, той е ценен специалист във форума по отношение на тази техника! Не са много хората с неговото ниво на познание по тези апарати. Важно е да имаме такъв специалист, и да преглътнем странностите му. Всеки човек си има такива, тук сме защото ни събират общите ни интереси!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Христо (ицо ретро)

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 9
  • Населено място: Бургас
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #19 -: 31 Декември, 2017, 22:49:08 »
Голямо Благодаря г-н Савов за изчерпателните обяснения. Преди няколко години ми помогнахте да оправя нестабилната синхронизация на наследствената ми Плиска 2 , дано и сега този ремонт се увенчае с успех.Допуснал съм грешка , като съм разбутал тримера ,поради незнание.Схемата доста ме затрудни ,тъй като съм любител със скромни познания в тази област.Напреженията на нисковолтовия изправител са в норма , като гледам схемата на Средец. Оставих го да работи не повече от 2 - 3 минути , докато направя измерванията.

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 888
  • Населено място: Варна
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #20 -: 04 Януари, 2018, 21:40:46 »
На всички ЗА МНОГО ГОДИНИ!
Мда, ако бях видял снимка на дефектната лампа, нямаше да напиша, че може нищо да й няма.
Не искам да се ръбча на г-н. Савов, просто искам да споделя каквото знам по въпроса, защото може да е полезно. Правилото "НЕ ПИПАЙ ПОТЕНЦИОМЕТЪРА ЗА БОСТЕРНОТО НАПРЕЖЕНИЕ!" не е много разумно, защото в тази верига също настъпват дефекти, примерно може да си измени параметрите варисторът, който служи като източник на опорно напрежение за стабилизацията. Бостерното напрежение трябва да се регулира така, че да стане нормален хоризонталният размер на изображението, при което високото напрежение и самото бостерно напрежение да не излизат от разумни граници. Това разбира се се прави задължително при точната хоризонтална честота - приемникът трябва да е синхронизиран с видеосигнал поне по редове, което гарантира правилна хоризонтална честота.  Ако повишаващата бобина е в ред, отклонителната система е свързана както и където трябва и капацитетът, който определя  продължителността на обратния ход на ХО не е променян, тези три неща ще си дойдат на мястото едновременно с настройката от потенциометъра. Обаче... в този конкретен телевизор - не знам дали е сменена повишаващата бобина от въпросния професионалист, но нещо ми се струва, че е сменен кинескопът, с доста по-съвременен, през 90-те, който се нуждае от малко по-голямо високо напрежение. При това условие не мисля, че терзи три параметъра ще застанат едновременно в нормалните си граници без нужда от промяна на нещо. Та не знам дали професионалистът е използвал високоволтов делител за да провери стойността на високото напрежение и дали въобще е бил на ясно как се прави това. Искам да кажа, че е добре това да се провери, защото определя продължителността наживота на кинескопа, а тя при тези кинескопи по принцип никак не е голяма.
Това, че статите телевизори не бива да работят повече от няколко минути, е малко неразбираемо - как тогава ще ги смятаме за изправни? Както при всички неработили дълго време апарати, отначало често ще се получават дефекти, но след известно време и упоритост за отстраняването им, всичко ще си дойде на мястото. Гетинаксовите платки имат склонност да пробиват и прогарят на местата с високо напрежение - това е основният проблем

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #21 -: 05 Януари, 2018, 10:29:42 »
Най-основният проблем според мен са утечните хартиени кондензатори, които рядко някой се наема да подмени до един, а това несъмнено трябва да се направи като първа стъпка към безпроблемна продължителна работа.
Също така както си споменал поради промяната в стойностите на много от параметрите на елементите (варистори например) е възможно някои стъпала вече да не бъдат в оптимален режим и да се изисква донастройка на някои режими. Следващия проблем са повишаващите бобини на ТХО. Те са си истински пътници поради простата причина че смолата и пластмасата в която са заляти с годините са остарели и са се напукали (имам куриозно все още работещи повишаващи бобини които са буквално разпаднати). Това напукване води до проникване на влага в бобината и неизбежното достигане до пробив.
Така че в заключение - опасна е продължителната работа на тези приемници поради малкото хора които ги познават достатъчно детайлно, за да могат да ги възстановят безупречно в техническо отношение.
Например от собствен опит с телевизор „Стадион“ мога да споделя че потенциометъра за бостерно напрежение практически не оказва влияние на хоризонталния размер, нещо което грешно се твърди на много места!
А живота на тези кинескопи не е чак толкова кратък, със сигурност е в пъти по-дълъг от живота на последните цветни кинескопи от СССР.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 888
  • Населено място: Варна
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #22 -: 05 Януари, 2018, 23:40:32 »
...
Например от собствен опит с телевизор „Стадион“ мога да споделя че потенциометъра за бостерно напрежение практически не оказва влияние на хоризонталния размер, нещо което грешно се твърди на много места!
А живота на тези кинескопи не е чак толкова кратък, със сигурност е в пъти по-дълъг от живота на последните цветни кинескопи от СССР.

Аз имам (имах - от 1988 до 1993) немалък опит в ремонта на чернобели лампови телевизори. Със сигурност мога да кажа, че регулирането на бостерното напрежение изменя хоризонталния размер. Бостерното напрежение е всъщност захранващото напрежение за ТХО.  Ако в този Стадион потенциометърът за бостерното напрежение не променя размера, това значи, че не променя и стойността на бостерното напрежение - примерно то изобщо е по-ниско и не достига до нужната големина за да почне да се регулира. Принципно ако се прекъсне резисторът, прехвърлящ отрицателното регулиращо напрежение към първа решетка на крайната лампа, размерът става голям - примерно с 20 - 30% по- голям от нормалния, бостерното и високото напрежение - също. Ако не е така - значи захранващото напрежение е ниско или емисията на крайната лампа е недостатъчна или нещо друго от сорта. Регулирането става чрез намаляване коефициента на запълване на работата на крайната лампа - на решетката се подава през кондензатор почти трионообразно напрежение от драйвера и отрицателно регулиращо напрежение, което задава постояната съставна така, че да поддържа бостерното (и хоризонталния размер) постоянни, независимо от промяната на захранващото напрежение.
Напълно съм съгласен за старите хартиени кондензатори. За повишаващата бобина вероятно си прав. Мога да кажа, че към времето, в което ремонтирах тези телевизори, повишаващите им бобини много рядко дефектираха. Изобщо това важи за повишаващите бобини на всички български телевизори. От 1993 до 1998 пък работих като телевизионен техник в сервиз, през ръцете ми са минали по груби сметки поне 2500 телевизора, но съвременни за това време - цветни интегрални с кинескоп. Но много време изтече от тогава, а и не познавам някой, който все още ползва лампов чернобял телевизор. Но направата на такава повишаваща бобина ако се наложи не е чак толкова трудна работа.
За кинескопа - по схема трябва да е 59ЛК2б. Те бяха със заоблени ъгли и черна ламаринена рамка, старото поколение съветски кинескопи, които имаха сравнително дълъг живот. Нямам спомен да съм виждал 61ЛК в лампов телевизор, но съм виждал в късносъветски с интегрални схеми. Последните от тях, произведени през 90-те, бяха изключително нетрайни, точно както и цветните.
« Последна редакция: 06 Януари, 2018, 00:19:18 от NHB »

Неактивен радиото

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #23 -: 05 Януари, 2018, 23:58:05 »
Ремонта на лампов телевизор , не е чак такова приключение както го описа един колега .  В случая , явно е лампата . Кондерите , в 90% от случайте не правят проблем .
Ремонт на ТВ , е по лесен за диагностика от едно радио .  Тука имаш два " жокера" звук и образ . А за тримера на бостера  , мога да кажа ,че в повечето случай не влияе на растъра , при тоя тип ( изтощена PY) . Разпъват и свиват с магнита. Пиша , за сервизна практика . А ,  иначе правилата са по различни .

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #24 -: 08 Януари, 2018, 10:45:11 »
Колкото и пъти до сега да съм имал занимавка с лампови телевизори шаси Пирин са имали проблеми с хартиените кондензатори. Просто винаги има проблеми със синхронизация и развивки от тях. Но това не е от сервизна практика, а от любителските ми занимания с 5-6 екземпляра. Да не забравяме че аз съм се занимавал с тях в периода 2005 - 2010 в което време тези кондензатори са били доста по-стари, от колкото във времето преди 1990-та примерно когато все още може би някой е ремонтирал тези ТВ по сервизите. Та през годините със сигурност утечките им са се влошили и са започнали да правят повече проблеми.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Христо (ицо ретро)

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 9
  • Населено място: Бургас
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #25 -: 10 Февруари, 2018, 10:06:07 »
Преди около две седмици от магазина ми се обадиха ,че е пристигнала новата ми придобивка и с моя колега отидохме да си я платя.Още не съм я поставил в цокъла и поради липса на свободно време.Взех решение да сменя двата тримера за регулиране на бостерното напрежение и вертикален размер , поради лошо контактуване на плъзгачите , особено на този за вертикален размер.Хартиените кондензатори още не съм ги сменил всичките , поради това , че получих една две бройки без означение на капацитета и напрежението .Колегата ми ми услужи с неговия китайски тестер , с който проверявам кондензаторите преди монтаж . Имам още доста въпроси , но ще пиша по-късно днес.

Неактивен Христо (ицо ретро)

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 9
  • Населено място: Бургас
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #26 -: 19 Февруари, 2018, 18:59:42 »
Добър вечер на всички . През почивните дни работих по телевизора. Започнах подмяната на електролитните кондензатори , но пак се е получило несъответствие в това , което съм поръчал . Вместо кондензатори 100 мф са ми изпратили 10 мф. Тези от 5 мф. поне са толкова . Кондензатора свързан към 7 краче на лампата ПЦЛ 86 е дефектирал. А беше свързан с минус към шаси ,както е на схемата. Г-н Савов беше писал ,че за звука е обратно свързването , да няма грешка при монтажа? Оригинално колко трябва да е тримера за обща линейност на вертикалното  - 2.2 мегаома ? На схемата е отбелязан като потенциометър а не като тример. За сметка на това потенциометъра за вертикален размер е даден като тример. Двата керамични кондензатора ги запоих от страна елементи , стойността 1.8 нанофарада , максимално близка по стойност в схемата. Мислех да питам за нещо по-съвременно , но щом техника го сменил с тези и са издържали толкова , явно са надеждни. Внимателно изместих ПТК-то за достигна до потенциометрите с цел смяна на кондензаторите и опит за възстановяване на оригиналния мрежов ключ.Какво ще препоръчате за двата тример потенциометъра - имам 1 мегаом със същия габарит и вид и съвременни 2.5 мега но тряба да се запоят допълнителни проводници ,тъй като нямам намерение да разпробивам платката?

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3307
  • Населено място: София
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #27 -: 19 Февруари, 2018, 23:17:22 »
7 крак на PCL86  е катод, там имаш 1 брой 100микро, той си се слгага с "-" към маса стандартно. Просто спази поляритета  на монтажа на старите  и толкоз.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #28 -: 20 Февруари, 2018, 10:13:24 »
Някъде във веригите на АРУ имаше кондензатори с обратен поляритет по далечни спомени.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3307
  • Населено място: София
Re: Ремонт на тв Люлин
« Отговор #29 -: 20 Февруари, 2018, 19:50:38 »
Пиринската схема на звука, предполагам тука няма много доработки

88741-0
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |