| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Първи лампов проект - F1  (Прочетена 36736 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
  • Публикации: 315
  • Населено място: Пловдив
Re: Първи лампов проект - F1
« Отговор #255 -: 10 Септември, 2018, 14:49:36 »
Изходите на трафа са вързани към плюса и минуса на говорителя, няма нищо на маса. В eдното положение ще имам първо положителната част на синусоидата, а в дугото първо отрицателната. Не е ли въпрос на вкус?
Хм. Сега чета разни неща за замасяване на единия край на вторичната на изходния. В крайна сметка трябва ли да е на маса и кой цвят е плюс и кой минус?
Абе тва е луда работа. Мненията пак са много разнородни. Едни замасяват, други не.
« Последна редакция: 10 Септември, 2018, 15:34:09 от bluelemon »
Mithrandir

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #256 -: 10 Септември, 2018, 16:05:37 »
И още нещо. Може ли да се добави ООВ и ако да тя влияе ли звуково или само подобрява стабилността и намалява изкривяването и т.н.?
Просветих се по въпроса :) все едно не съм го задал.
Ако цветовете на изводите на трафа отговарят на фаза и нула, значи черната трябва да е плюс, а синята минус. Тъй ли е?
« Последна редакция: 10 Септември, 2018, 16:40:53 от bluelemon »
Mithrandir

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #257 -: 10 Септември, 2018, 17:32:32 »
И още нещо. Може ли да се добави ООВ и ако да тя влияе ли звуково или само подобрява стабилността и намалява изкривяването и т.н.?
Просветих се по въпроса :) все едно не съм го задал.
Ако цветовете на изводите на трафа отговарят на фаза и нула, значи черната трябва да е плюс, а синята минус. Тъй ли е?
Няма никакво различни мнения . За " плюс " , и  " минус "  си го избираш ти !
Въпроса е на ДВЕТЕ колони да е  ЕДНАКВО   връзването . На  маса можеш да сложиш който край искаш . Но , ако началото на на  намотката на единия канал е на маса - то началото на  намотката  на другия канал , също трябва да е на маса .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3507
  • Населено място: София
« Отговор #258 -: 10 Септември, 2018, 18:43:59 »
Мнението ми е че е по-добре ако нямаш ОООВ да останат висящи вторичните. Да! Става по-опасно, при евентуален пробив на трафа, но определено е по-добре от гледна точка на горна гранична честота на усилвателя! И наистина - при лампов усилвател с еднотактно стъпало може и да чуеш някаква разлика във фазата, която при транзисторен ще ти убегне. Относно използването на ОООВ - основно ще ти намалее усилването на стъпалото, второ има влияние върху звука - казват че с ОООВ е по-зле, лично аз не съм сравнявал двата варианта. Измеримите параметри ще се подобрят с ОООВ значително. И не забравяй че за фазата е важно как е свързана и първичната, обръщайки първичната също променяш фазата. Добре е за честотната лента края на първичната да е свързана към анода на лампата.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #259 -: 10 Септември, 2018, 19:22:43 »
Благодаря! Значи всичко остава така. Определено в едното положение ми звучи по добре и ще го оставя така. Сега слушам на Marantz едно тестово демо и просто е лудница. Много живичко и органично звучи. Все едно свирят на терасата. :D При все че няма нищо общо с хай енд цялата система. Не ми се мисли ако слушаш на нещо за една камара пари. Единствено лееекичко бас ми липсва в някои моменти, но то беше ясно че ще е така. Все пак е достатъчно. :diablo: Голямо густу! :)
Mithrandir

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3507
« Отговор #260 -: 11 Септември, 2018, 17:56:45 »
Така е, и барабаните звучат малко като пуфтене, а не се долавя така добре удара на палката по барабана, но със стари части толкова :). Кефа действително е голям. Може да се ориентираш към хибридните усилватели - лампи с транзисторно крайно стъпало. Спестява се трафа а звученето е може би по-добро от транзисторен усилвател - така да се каже печелиш предимствата от двете технологии. Струва си да си поиграеш, макар че е малко по-трудно.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #261 -: 11 Септември, 2018, 19:09:30 »
Ами между другото барабаните се чуват доста добре, както и контрабаса. Само електрическия бас звучи малко меко и няма толкова пънч. Има ли някакъв начин да се изцеди още малко бас? Нещо по схемата или това ще да е максимума с тези части.
Mithrandir

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #262 -: 11 Септември, 2018, 19:20:15 »
Ами между другото барабаните се чуват доста добре, както и контрабаса. Само електрическия бас звучи малко меко и няма толкова пънч. Има ли някакъв начин да се изцеди още малко бас? Нещо по 4схемата или това ще да е максимума с тези части.
Може , може .,с лампов амп , имам бас - къртач . Прехвърлящите кондери виж . Катодните , също . Незная дали ОТ  ,  може да възпроизвежда басите както трябва . Не съм ползвал такива вишки .  :hi:

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3331
« Отговор #263 -: 11 Септември, 2018, 20:00:01 »
Парите Не гарантират никакво качество в тази занимавка, виж знанията и желанието могат да ти докарат Hi-End система, която оценена по звук струва колкото жилището, в което се намира... Та не спирай да се занимаваш. Ако търсиш повечко бас може би е време да се занимаеш с PP Push-Pull проект и  колони с кобалтови магнити 2 ленти, филтри  и тн...

Прехвърлящите му кондензатори са ок.

Не знам как затвори колоните- ? ако  е с лепило за дърво и последната страна  сложи отпред пред тях на пода по една мека дебела стъпка или килимче.

С ударния бас на тия колони никога не съм имал ядове даже е впечатляващ.  Колко и каква вата сложи вътре?, залепи ли говорителите отпред да няма дишане?

Малко по различно звучене  ще чуеш с този кондензатор>
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/27365/
« Последна редакция: 11 Септември, 2018, 20:07:02 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #264 -: 11 Септември, 2018, 20:03:59 »
За сега май ще съм до тук. Може китарно комбо да пробвам по натам. Ще чуя на други колони първо и после може да си поиграя с кондерите.
 :)
Залепил съм ги със силикон и са стегнати с болтове и втулки. Стана без забележки според мен. Вата взех от викиват, но определено със или без вата разликата беше минимална. Ватата е във тази част отпред под говорителя. Гледах от аудиофорума. Залепил съм говорителите.
« Последна редакция: 11 Септември, 2018, 20:11:12 от bluelemon »
Mithrandir

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #265 -: 12 Септември, 2018, 22:22:57 »
Днес се поразрових из нета да попрочета малко за кондензаторите. В крайна сметка смених прехвърлящите с wima 220nF полипропиленови и катодните с 220uF. Все едно извадих запушалката :) Много добре се балансира целия честотен диапазон. Преди това малко избиваха средите и леко високите. Верно че като честота слизат извън чуваемия обхват с тези стойности, но най-вероятно се увеличава гейна на чуваемите ниски. Много съм доволен. Утре ще го чуя на високи нива да видя ще има ли някакви проблеми.  :drinks:

Забравих да кажа че пъро смених само прехвърлящия на единия канал и пуснах тестове да слушам без да знам на кой канал съм го сменил. Определено на единия вече баса беше по осезаем. После проверих и имаше бинго :) След това смених и катодния кондензатор и имаше пак чуваемо подобрение. Рокинрол!
« Последна редакция: 12 Септември, 2018, 22:28:33 от bluelemon »
Mithrandir

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #266 -: 12 Септември, 2018, 22:51:56 »
с 100 нано и 470к  между 2 те стъпала, се получава филтър който реже всичко под
 3.38[Hz] - тоест крайата лампа е слушала само над 3,3 херца

със 220 нано и 470к между 2 те стъпала, се получава филтър който реже всичко под

1.53[Hz]- тоест крайната лампа чува в момента от 1.53 нагоре всичко-разширил си чуваемата лената между 2-те лампи с 1,5 херца.

ако сложиш 330нано ще чува крайната лампа малко повече
от  1.02[Hz] нагоре и това ти е максимума .

смятам го с тоя калкулатор
http://sim.okawa-denshi.jp/en/CRtool.php

470к ти е резистора на 1-ва решетка на крайната лампа, а 100-220нано ти е прехвърлящия кондензатор.

Wima MKP дават малко по-мазен бас и по-глухи среди , докато Wima MKS дават повече детайл.

Виж дали може да си намериш прехвърлящи кондензатори RIFA 330n X2 за мрежова употреба(проекрирани са да работят със синусоидален сигнал при редовни претоварвания по напрежението написоно на тях),
101571-0
и ще чуеш как изчезва още една плюшена завеса между колоните и ушшите ти  ;)

Не се произвеждат вече, не са скъпи и са нещо като ентри левъл на хай-ендя.

Относно катодните електролити щом 220 микро като стойност ти харесва може да се заиграеш при тази стойност с такива за по-висок ток. ДА казах-ток, не е грешка. Елeктролитните кондензатори в масовия случай НЕ им надписват стойност за Ток на който могат да работят.

Но се знае, че за колкoто по-високо напрежение е даден кондензатор и колкото по-голям физически обем има, за толкова по-висок ток е.

А за колкото по-висок ток е даден катоден електролит и колкото по-ниско вътрешно съпротивление има, толкова по- чисто и неутрално свири  лампата на която е катоден(когато е в режим де).

Може да се заиграеш и с катодните електролити на пред-усилвателната лампа също...

Та ти препоръчвам тези за катодни електролити, след като вече установихме че имаш добър слух>

CE 220uF 50V LOW ESR-Fujicon

https://store.comet.rs/en/Catalogue/Product/5936/

те са с доста голям обем заради LOW ESR-a, ниското вътрешно съпротивление.

« Последна редакция: 12 Септември, 2018, 23:22:49 от Pichaga933 »

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #267 -: 12 Септември, 2018, 23:43:19 »
Електролитите съм ги взел точно такива без да искам. :) Такива са ми дали в комет. Тия RIFA май ги няма в БГ.
Mithrandir

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #268 -: 12 Септември, 2018, 23:50:30 »
Намират се...

абе направо си поръчай от Англия през и-бей един чифт не са скъпи, даже ти дават 3 бройки за 4 долара

https://www.ebay.co.uk/itm/330nF-275VAC-RIFA-PME-271M-HQ-Metal-Paper-Capacitor-3pcs/183401036852?hash=item2ab38dbc34:g:OIIAAOSwx2dYKJYb

точно тия са.
« Последна редакция: 13 Септември, 2018, 00:01:54 от Pichaga933 »

Неактивен bluelemon

• Квантов електрон
« Отговор #269 -: 13 Септември, 2018, 10:07:21 »
Поръчах си ги за веселбата  :morning1:
Mithrandir

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |