| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Програматори - Правец 8  (Прочетена 9812 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
Re: Програматори - Правец 8
« Отговор #30 -: 30 Септември, 2021, 14:03:18 »
В грешка съм, така е като чета документацията по диагонал  ???  На реално "желязо" няма да стане, не знам на някой от емулаторите дали не би се получило...

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
  • Публикации: 167
  • Населено място: Самоков
« Отговор #31 -: 07 Октомври, 2021, 18:25:09 »
NKK, благодаря за отговора.
Намерих още едно късо м/у ИС4 р5 и ИС7 р4, но след премахването DOS-а продължи да се "замазва". Замених за тест ИС7. ИС9, ИС14 но проблема остана. Когато замених ИС10 на HC174 /каквато имах/, софтуера вече не зареждаше, светваше "HV" и Правеца забиваше. Поръчах си нови LS174, като пристигнат ще пиша за резултат.
Прикачам отново платката с козметични корекции и схемата с коригирани някои грешки и нанесени стойности на повечето IC.
73

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1352
  • Населено място: София
« Отговор #32 -: 09 Октомври, 2021, 18:13:24 »
Колега, тези къси съединения които откриваш след като вече платката е била пускана в Правеца са проблем. Това от предишната страница (между ИС3 p12 и ИС4 p4) е късо между два логически изхода на два различни чипа и поставя и двата чипа под съмнение. Сегашното (между ИС4 р5 и ИС7 р4) е де факто между ИС12 p15 и ИС7 р4 - пак два логически изхода, така че вече имаш 4 чипа под съмнение, включително и големия.

Неактивен help40

• Квантов електрон
  • Публикации: 253
  • Населено място: Варна
« Отговор #33 -: 09 Октомври, 2021, 18:36:16 »
как се получават тези къси ?
след запояването ... не е ли измита платката ? 
аз обикновенно   запоявам ,  мия я докато не остане нищо ,  след това визуален преглед  , слагам чиповете, стискам палци и включвам  ....  стискам защото някой път съм имал проблем с чиповете
Внимание! Противникът подслушва!   
Как да контролираме Вселената, без да привличаме вниманието на санитарите

Неактивен NKK

• Квантов електрон
    • eshop-bg
« Отговор #34 -: 09 Октомври, 2021, 21:03:01 »
Колега, виждам, че всичко е на цокли. Остави на платката само заградените чипове и виж как ще се държи. Мисля, че в тази част ти е проблема и има голяма вероятност (ако всичко друго е наред) 74LS174 да прави въртели. Преди време се занимавах с едни картриджи за Commodore 64 и 174-ките вързани в подобна схема ми създаваха ядове.

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
« Отговор #35 -: 11 Октомври, 2021, 20:00:26 »
Благодаря колеги за отговорите и желанието да ми помогнете! :drinks:

След монтажа задължително измивам платките последователно с АМВ, спирт, течен сапун.
Явно визуалния преглед след това ми куца, макар че ползвам лупа с вграгена лампа. /ЕГН-то вече не помага/.
Направих поредна проверка на платката, не намирам повече "къси" съединения.
По съвета на колегите, демонтирах всички ИС. Подбрах проверен "комплект" ИС необходими само за стартиране на програмата. За съжаление и в този вариант ДОС-а се "замазва" :(

Имам нови невключвани 3бр 74LS174 /както тази на снимката/ и 3бр 74HC174. Има ли колеги от София с които мога да разменя по 1бр 74xx174 и да тествам, може наистина проблема да е в самите чипове?

Някой има ли такъв програматор да тества при него поврежда ли се ДОС-а?

Неактивен NKK

• Квантов електрон
    • eshop-bg
« Отговор #36 -: 11 Октомври, 2021, 23:03:05 »
Има голяма вероятност 74HC174 да не работят правилно, но това е разбираемо защото по презумпция са CMOS level съвместими и при работа с TTL искат много хубави, стръмни фронтове с ПРАВИЛНИ нива за "0" и "1". Затова и не бих разчитал на тях при пробите  ??? .

Цитат
Подбрах проверен "комплект" ИС
Споменавам го само информативно - чиповете които НЕ работеха правилно при мен, минаваха теста на програматор/тестер.

Сега като се загледах в последните снимки, забелязах, че интегралните схеми (с малки изключения) нямат филтриращи кондензатори. Не знам защо, но така нареченият "проектант" на платката е нахвърлял няколко кондензатора в единия край и е решил, че това е достатъчно  :diablo:
Преди много, много години имах и ползвах такъв програматор, но нямам спомен да е правил подобни проблеми.... но не знам защо имам чувството, че при стартиране не вадеше логото BAL500. Много е вероятно да е била модифицирана програмата, защото продуктът се рекламираше като наша разработка  :lol:
И последно, провери С1, ако някой колега има такава платка би било добре да сподели каква е стойността му.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #37 -: 12 Октомври, 2021, 07:39:42 »
Да, подреждането на байпас кондензаторите е странно, но тази платка просто копира оригинала 1:1.

-JonnS-, на твоята платка каква е функцията на джъмпера в горния десен ъгъл до двата транзистора? Не намирам нищо за него в документацията, а на снимките на оригиналната платка липсва:

Неактивен joro

• Квантов електрон
  • Публикации: 151
« Отговор #38 -: 12 Октомври, 2021, 10:48:58 »
Ако платката не е с метализирани отвори провери
всички спойки от страна елементи и на самите крачета на цоклите.
Може да не е запоено добре  и това ако е  вход виси  се
приема за  '1'  и от там всичко зацикля Там където има преход от единият
слой на платката към другият също

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
« Отговор #39 -: 12 Октомври, 2021, 19:22:39 »
Благодаря колеги!  :drinks:
NKK -> чиповете които НЕ работеха правилно при мен, минаваха теста на програматор/тестер.
Възможно е и при мен да е такъв проблема, ако не намеря от колеги, ще сваля от наличните два FDD контролера и от 8С /те са ми на цокъл няма да е проблем/
NKK -> И последно, провери С1
Аз също се усъмних в стойността от 1nF. Не съм виждал такава голяма стойност за времезакъснение. Има вероятност да е 100pF. Възможно също е да е прекъснал, наистина преди монтажа не го премерих, стори ми се ненужно защото беше нов, незапояван.
CVT -> на твоята платка каква е функцията на джъмпера
На схемата е свързан към ИС12 (6821) p40 и е означен като "J". предположих че е джъмпер, макар че забелязах на снимките на програматора че не е монтиран и в документациата няма нищо за него. Не исках p40 да "виси" и го монтирах, на положение "1" Възможно е да е проектиран за бъдеща или бил за отпаднала вече функция на програматора.
joro -> платката не е с метализирани отвори
Платката е с метализирани отвори, НО или е бракувана или с времето метализацията на част от отворите се е прекъснала САМО в "горния" им край. Наложи се да занитя и запоя всички преходни отвори. Така също да запоя елементите и цанговите цокли от двете страни на платката.
В SprintLayout "засветявах" пистите последователно ИС1 p1, ИС1 p2..., прозвънявах връзките върху монтираната платка и проверявах така ли е по схема. Правих го два пъти мисля че не съм пропуснал липсваща връзка.
Продължавам "войната" :)

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #40 -: 12 Октомври, 2021, 20:36:56 »
Как след това излизаш от Монитор - с <MK><B> или <MK><C>?

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
« Отговор #41 -: 12 Октомври, 2021, 21:52:38 »
От монитор излизам с <MK><C>.
А каква е разликата м/у <MK><C> и <MK><B>, забравил съм?  ???
Благодаря!

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #42 -: 12 Октомври, 2021, 22:39:36 »
<MK><B> се води студен старт и изтрива програмите в паметта. Пробвай за всеки случай.

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
« Отговор #43 -: 26 Октомври, 2021, 11:54:01 »
За момента не намирам повече проблеми по полатката, последно тествах следното:
   - проверих кондензатора C1 с RLC метър: 1nF
   - замених 74lLS174 с други три: две ТМ9 от различни производители и една LS174 от TI
   - при поредна проверка не намерих липсващи връзки или наличие на къси съединения
   - замених всички ИС с нов проверен комплект /с изключение EPROM-a съдържанието на който сравнявах с оригиналната програма преди врвме/
Понеже нямам идея какво повече да предприема, за сега слагам проекта на "трупчета". Надавам се след време да върна към него и да намеря проблема.
Благодаря на всички колеги за помощтта.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #44 -: 28 Октомври, 2021, 14:56:39 »
Чак сега забелязах от снимката на екрана по-горе че ти замазва паметта по много специфичен начин:

SYNTAX ERROR ---> SYЧТQX0URR_R

Демек:

N ---> Ч
А ---> Q
<SP> ---> 0
E ---> U
O ---> _

Във всички случаи само петия бит се променя от 0 на 1. На останалите букви от SYNTAX ERROR (S, Y, T, X и R) петия бит си е 1, така че те си остават където са. Виж диаграмата по-долу: тези на които петия бит е 0 (в червено) са на четен ред и преминават на начетен, докато тази на които си е 1 (в зелено) са на нечетен ред и си остават на мястото си. И тях замазва, но няма ефект защото при тях вече е 1.

Мисля че трябва да търсиш проблема в петия бит на данни или адрес шините (бит 4 ако броим от 0).
« Последна редакция: 28 Октомври, 2021, 15:12:52 от CVT »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |