| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: въпрос за токоизправител с два трафа  (Прочетена 7748 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Vaklin

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 302
  • Населено място: Козлодуй, Враца, София
Re: въпрос за токоизправител с два трафа
« Отговор #60 -: 22 Март, 2019, 07:46:37 »
И пак греда, уважаеми фенове. Кондензаторите, колкото и големи като капацитет/размер/тегло да са те, в един прекрасен момент ще се заредят до максималната стойност на променливото напрежение, която се намира на върха на синусоидата му. Измервателните уреди показват ефективна стойност на напрежението, която е равна на максималната, разделена на корен от 2. Ефективната стойност е тази, която дава ефект, носи топлина и т.н. Тук не стана ясно "трафчетата" колко дават на изхода, за да се очаква 26 волта постоянно напрежение след изправяне и под динамичен товар от 3 до 10 ампера, какъвто бе споменаван.

При работа в танкови условия има акумулаторни батерии, които работят като естествен товар/кондензатор, но не позволяват напрежение в който и да е момент да превиши някаква определена граница, като се отчете и коефициентът на пулсации, който всъщност показва преминаването на тази граница в някоя от посоките.

10 ампера да се стабилизират с параматрчиен стабилизатор е явна отживелица. Трудно ми е да кажа, защо пишешите тук считат, че импулсните захранвания, ако са добре изпълнени, имат сериозни недостатъци, при положение, че параметричните са бавни като стабилизация, шумят, някои се самовъзбуждат, всички греят много и т.н.
73 de LZ2VL

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 888
  • Населено място: Варна
Re: въпрос за токоизправител с два трафа
« Отговор #61 -: 22 Март, 2019, 08:06:17 »

10 ампера да се стабилизират с параматрчиен стабилизатор е явна отживелица. Трудно ми е да кажа, защо пишешите тук считат, че импулсните захранвания, ако са добре изпълнени, имат сериозни недостатъци, при положение, че параметричните са бавни като стабилизация, шумят, някои се самовъзбуждат, всички греят много и т.н.

Никой не твърди, че импулсните захранвания са лоши захранвания. Не е проблемът в пулсации на изхода или някаква друга нестабилност. Аз също обичам импулсните захранвания и от доста време се занимавам с ремонта им...
Радиолюбителите мразят импулсните захранвания, защото по различни начини излъчват директно в ефира радиосмущения, които пък пречат на радиоприемането, особено в близост до захранването...

Аз просто лекичко се опитах да вметна, че за да се получи 24 - 26В на изхода, трансформаторите не трябва да са 12 волтови. Нямах представа, че всъщност радиостанцията е лампова и че към нея има инверторен захранващ блок, направен с германиеви транзистори... Сега, вече като знам - трябва да се вземе някакъв трансформатор от стар лампов телевизор примерно и да му се навият нужните вторични намотки за да се получат директно напреженията за захранване на станцията.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: въпрос за токоизправител с два трафа
« Отговор #62 -: 23 Март, 2019, 19:01:05 »
Напрежението колектор-база е най-високото пробивно напрежение в един транзистор! Напрежението колектор-емитер при висяща база е ВИНАГИ по-ниско! При база свързана достатъчно нискоомно към емитера клони към напрежението колектор-база. Освен това напрежението колектор-база няма как да се сумира с обратното напрежение емитер-база. Това е съвсем друг параметър. Т.е. пикова стойност на колекторите на тези транзистори се очаква по-малка от 35 волта. В зависимост от схемата на изпълнение на захранването, може да се очаква таван на захранващото напрежение за безопасна работа под 20 волта.
Като цяло, като виждам част от съветите които се леят в темата, само мога да се надявам питащият да се обърне към някой с достатъчно опит в тази област, който да му направи читаво захранване. И действително, аз бих прескочил вградения инвертор изцяло, и бих реализирал изцяло линейно стабилизирано захранване за исканите от станцията напрежения. Но това определено не е работа по силите на начинаещ любител.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Venci_002

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 25
  • Населено място: Варна
Re: въпрос за токоизправител с два трафа
« Отговор #63 -: 12 Април, 2019, 00:13:02 »
Така както е по схемата която си дал,няма да заработи никога.Трябва двете вторични намотки да се свързани последователно.От там нататък имаш два варианта - Грец или схемата с средна точка.Ако общата мощност на трансформаторите е голяма,по-удачен е вторият вариант;в този случай диодите трябва да са поне стоволтови.Но така или иначе двете вторични намотки трябва да са свързани синфазно,както бе посочено по-горе.

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |