| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: "Теремина" на Леон Теремин 1920г.  (Прочетена 1213 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен GRIDLIC

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 786
  • Населено място: София
"Теремина" на Леон Теремин 1920г.
« -: 10 Април, 2020, 03:02:43 »
Здравейте по Дискавъри видях в Американски музей Теремина на Руския изобретател  Леон Теремин 1920г. одобрен лично от Ленин реализиран с четири лампи с аладинов цокъл, бобина с голям качествен фактор свързана към антената. Може ли да се намери схема на това устройство. Изглежда че честотата се променя в резултат на обратната връзка. Цитат: В Съветския съюз през 1930-те и 1940-те години много учени са арестувани по време на чистките на Сталин. За да не хаби потенциалът им, властите събират изследователите на специални места, известни като шарашки, много от които по-късно стават известни научни институции. Russia Beyond (RB) ще ви покаже основните изобретения, направени зад решетките в СССР по време на управлението на Сталин.

Нещото

Когато през август 1945 г. посланикът на САЩ Уилям Аверел Хариман получава подарък от делегацията на Организацията на младите пионери в СССР, той го слага на стената в кабинета си у дома. Предметът представлява издълбана дървена плоча на Държавния печат на САЩ. Детският подарък, връчен по повод сътрудничеството на съюзниците от Втората световна война (ВСВ), виси в резиденцията на посланика в продължение на 7 години, галейки погледа на Хариман и тримата му наследници.

Копие на Нещото.
Остин Милс / Уикипедия

Едва през 1952 г. става ясно, че плакетът съдържа Нещото - едно от първите скрити устройства за подслушване. То се основава на революционни принципи за онова време: няма електрозахранване или активни електронни компоненти. Устройството се активира, само когато получи радио сигнали с определена честота. Изключително трудно е да се засече и е намерено по случайност.

Нещото, което кара американците да се поболеят от яд, тъй като САЩ не разполага с тази технология в шпионския си инструментариум, е разработено от прочутия съветски изобретател Лев Термен или Леон Теремин, както го знаят в САЩ. Той е най-известен с изобретяването на един от първите електронни музикални инструменти: теремин или терменвокс.

Теремин живее в САЩ през 1930-те години на миналия век, популяризирайки своя терменвокс и работейки върху алармени системи против кражби. През 1938 г. е призован обратно в СССР, където е арестуван на следващата година. Получава абсурдни обвинения за подготвянето на убийството на Сергей Киров. Високопоставеният съветски служител е убит през 1934 г., когато Теремин е в САЩ. Прокуратурата твърди, че конспираторите са поставили радио-контролирана бомба в обсерватория в Ленинград (сега Санкт Петербург). Теремин трябвало да взриви бомбата от САЩ, когато Киров посети обсерваторията. Всъщност Киров е прострелян и убит в кабинета си от съпруга на една от служителките му.

След ареста той работи в шарашка, където разработва шпионски устройства, едно от които е известно като Нещото. Работата му е възнаградена с награда "Сталин" през 1947 г., когато е и освободен от затвора.BD%D0%B8
« Последна редакция: 10 Април, 2020, 03:14:05 от GRIDLIC »
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
1 Отговора
4414 Прегледи
Последна публикация 03 Ноември, 2013, 11:49:45
от Gabo
29 Отговора
18208 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо
1 Отговора
954 Прегледи
Последна публикация 14 Октомври, 2015, 15:00:03
от Pichaga933
2 Отговора
4303 Прегледи
Последна публикация 14 Юни, 2017, 21:56:53
от Laic
12 Отговора
6389 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2017, 01:31:32
от GRIDLIC

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |