| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радио Христо Ботев PII 56-1  (Прочетена 2789 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Петко

• Квантов електрон
  • Публикации: 445
  • Населено място: Чирпан
Радио Христо Ботев PII 56-1
« -: 30 Юли, 2020, 17:40:15 »
Здравейте колеги, попадна ми това радио и ме хвана  мерака да го възстановя ,но до сега със радио приемници не съм се занимавал. Кутията беше напръскана със боя но успях да я почистя, сега съм я пратил за лакиране .Шасито след измиване се оказа във добро състояние но трансформатора е пренавиван и няма средна точка на анодното защото е преправено с селенов пакет и прекъснала първична .Мисля да го пренавия на схемата са дадени броя на навивките
 но не съм сигурен дали желязото е оригинално.За това да попитам дали някой от вас има за продаване подходящ трансформатор и скала защото моята не е във добро състояние.  Крайната лампа е заменена със руска  6П3С ще си сложа оригиналната лампа .

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1214
  • Населено място: Пловдив
Re: Радио Христо Ботев PII 56-1
« Отговор #1 -: 30 Юли, 2020, 18:44:12 »
Успех

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1948
« Отговор #2 -: 30 Юли, 2020, 19:02:57 »
Трансформатора е оригинален. Повечето скали са в това състояние. Не изхвърляй повредените части.

Неактивен ian

• Квантов електрон
  • Публикации: 248
  • sandacite@abv.bg
« Отговор #3 -: 31 Юли, 2020, 05:53:10 »
Изходния трансформатор имаш ли го, защото на шасито го няма?

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #4 -: 31 Юли, 2020, 08:17:42 »
Вероятно потенциометъра ще трябва да с отваря и чисти и смаже наново. Този модел е занитен, но няма страшно. Нитовете се свалят с дрелкат и после се затваря с болтчета 2,5мм. До колкото си спомням е с графитна пъпка, внимавай да не я изгубиш.

Според мен смяната на крайната с 6П3С е цел изваждане на по голяма мощност, затова е пренавит и мрежовия трансформатор. Дано не е баран изходния.
На снимката се вижа преработка в катода на 6П3С, сигурно има и още преработки.
За запазване на автентичността ти предлагам в тръбичките на асфалтовите кондензатори да скриеш нови. Аз ги запълвам със салфетка и после слагам оригиналния асфалт с поялник, но не ползвам поялника с който запоявам защото се прецаква човката. Жертвал съм друг само за тежи цели.

Големия електролит сигурно е ОК.Има тема за трениране на стари електролитни кондензатори

Предлагам ти следния ред за реставрация

1. Мрежово захранване
2. Отопление
3. Анодно
4. Ниско честотен усилвател. Тук има най много работа
5. Детектор
6. Междинно честотен усилвател
7. Хетеродин
8. Входни кръгове

за т.6. и 8. ще ти трябва генератор
за т7 . ще ти трябва честотомер.

Относно скалата. В Пловдив имам човек който може да ги печата на стъкло, поле със спрей се нанася бронзовото покритие. Това само при условие че скалата е начертана 1:1 на corel draw
Виж тази тема https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=12520.30

Не се притеснявай да задаваш въпроси

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 31 Юли, 2020, 12:52:51 »
До 4 та точка ще стигна но нататък ще ми трябва помощ .Нямам такова оборудване, ако ви го изпратя бихте ли го настроили .Изходният трансформатор съм го свалил понеже мих шасито със вода .Не мисля че е сложена тази лампа за по голяма мощност понеже изходното трафче си е оригиналното .Тов със corel draw няма да се справя ,има ли възможност да изпратя скалата на човека и той да направи каквото трябва .Естествено ще си платя за гяволъка .Благодаря    :hi:

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 31 Юли, 2020, 13:17:27 »
Да, мога да настроя приемника. Пиши ми на лични.
И скалата има кой да начертае, но ще иска над 50 лева.

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 02 Август, 2020, 17:35:48 »
Да покажа малко напредък .

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3928
« Отговор #8 -: 02 Август, 2020, 18:13:07 »
Не е обикновен напредък, а си е цял скок  :) . Браво, много добре става. Задния капак, ако го минеш с препарат за мебели "Мебелин", ще стане като нов.
 :good:

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 02 Август, 2020, 18:27:44 »
Благодаря ще пробвам.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
« Отговор #10 -: 02 Август, 2020, 23:54:07 »
За дзифтовите кондензатори,не трябва да се чопкат защото може да се счупи тръбичката,случвало ми се е ... Аз лично ги нагрявам целите,после само като ги тръсна и всичко излиза лесно . :hi:

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 03 Август, 2020, 18:06:46 »
Колеги малко помощ ,      ???   детектора L13 къде трябва да бъде отгоре или от долната страна .Кондезатора за ару. 30 PF.при мен е вързан за 6 крак на  L13 а по всички схеми които намерих е закачен на 3 крак на L12.Няма следи да е преправяно . Резистора към 5 извод на L13 по схема е 47 ко. при мен е 100 ко. Фабрична грешка или рационализация .
« Последна редакция: 03 Август, 2020, 18:12:47 от пеко »

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1657
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #12 -: 03 Август, 2020, 22:07:41 »
Принципните схеми на българските приемници са ориентировъчни. Заводът постоянно е правил промени по схемите, които не са отразени в тях. Ето някои схемни решения, които съм взел от различни приемници:

Неактивен Петко

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 03 Август, 2020, 22:29:49 »
Да но при всички варианти 30рф.е закачен на анода на EF85.Там амплитудата на сигнала с сигурност е по висока.Ще го пусна така но ще пробвам и другият вариант.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1657
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #14 -: 03 Август, 2020, 22:43:15 »
Взема сигналот анода, който е свързан частично на трептящия кръг, за да не го шунтира.
Огледай свързването на L13, (в моята схема L12) и ще видиш разликата между заводската и моите схеми, а също и номерацията на изводите на 2_ри МЧФ.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |