| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: STAMOS S-LS-10 станция за запояване  (Прочетена 2745 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 976
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
STAMOS S-LS-10 станция за запояване
« -: 09 Януари, 2021, 18:28:50 »
Някой сблъсквал ли се е с ремонт на такава поялна станция. Проблема е поялника не загрява достатъчно. Когато е на максимум 480гр. поялника се загрява на 260рг. Когато е на 400гр. се загрява на 220гр. Отворих го измерих съпротивление на нагревателя 3,6 ома. Съпротивление на термиката 52 ома и при загряване на свещ се качва на 65 и расте. Проверих кабела няма прекъснали жила. Някакви идеи? Не знам термоелемента е в порцелана на нагревателя какви параметри трябва да има. Дали той се е повредил или нещо в процесорната част. Иначе работи на горещ въздух номарлно.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
Re: STAMOS S-LS-10 станция за запояване
« Отговор #1 -: 10 Януари, 2021, 15:54:12 »
От опита ми с обикновените запояващи станции проблемите идват обикновено от термосензора в поялника. Все пак е подложен на екстремни условия на работа. Няма ли от де да вземеш за тест един поялник?
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #2 -: 10 Януари, 2021, 16:09:50 »
Ами трябва да купувам. И аз така си помислих но все пак да питам. Не ми е идвало на акъла да измеря параметрите му докато беше нов. Ползвал съм го една година основно поялника. Мога да пробвам с някой тример последователно на термиката и да видя. Тея неща нямат схеми, човек да види какво става.

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #3 -: 10 Януари, 2021, 17:56:11 »
Все си мисля, че свързването е като на поялниците от по-евтините станции. Пък и куплунгите им са разглобяеми и може да се сравни, да се прекомутира. За тест. Аз сега дори ползвам на едната станция поялник, за който нямам спомен от де го взех. Работи си, само градуирането не е коректно, но съм свикнал. Има си тример в станцията, но не го барам, понеже ползвам два поялника с различни по маса човки за по-бърза смяна при работа.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #4 -: 12 Януари, 2021, 19:39:33 »
Ами купих си ето този:
https://www.ebay.de/itm/L%C3%B6tkolben-L%C3%B6tset-Zubeh%C3%B6r-Entl%C3%B6tstation-Ersatzl%C3%B6tkolben-75-W-L%C3%B6tmittel-Werkzeug/183805721123?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
и тръгна нормално. Съпротивлението на термиката в студено положение е 47,7ома. Явно термоелемента се е повредил. Ще го пазя за резерва. Мога да му зкача един тример и да си регулирам температурата в краен случай.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #5 -: 25 Февруари, 2025, 11:12:20 »
Този боклук пак сдаде багажа по същия начин. Купих си велер и реших проблема генерално, но.... Дали не мога да го излъжа някак си този поялник с повредена термика? Някой играл ли си е с такава задача? На практика поялника си работи. Просто температурата не се мери правилно. Не мога ли да вкарам в тръбичката някакъв качествен термодатчик и да си направя един термометър с него, или да го напасна на съществуващата електроника. Съпротивлението на термодатчика варира от 47-150 ома някъде. Колко трябва да е не знам. Всъщност като нагревател е стабилен не гори.

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 456
  • Населено място: гр.Бяла, обл.Русе / София
  • Борис Борисов
« Отговор #6 -: 25 Февруари, 2025, 11:55:50 »
Изглежда като да позлват pt100, въпреки че тези 47 ома са малко съмнителни. Или другия вариант е да е свързан последователно на нагреватела, това го правят когато ползват термодвойки. Термо сензор вътре отива на входа на ОУ. Ако намериш схема или видиш как е свързан можеш да преправиш схемата. Тези китайски станции са два вида. Едните имат микроконтролер, в който преобразувания сигнал за температура влиза като напрежение и нагреватела се управлява през опто триак. Другия вид са по прости - потенциометър управлява опто триака, съответно температурата, а дисплеят е само термометър, обикновенно реализиран с 7107. 

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #7 -: 25 Февруари, 2025, 12:57:47 »
4 проводника излизат от порцеланката. Два за нагревателя около 4 ома и два за термоелемента. Нямат галваническа връзка помежду си. Ако това се случва във кутията на станцията след куплунга не съм проверявал. Ами да ми препоръчате някой миниатюрен елемент да го напъхам в тръбичката между порцеланката и сам ще си направя термометър и така. По принцип не знам дали има толкова миниатюрен РТ100.

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 456
  • Населено място: гр.Бяла, обл.Русе / София
  • Борис Борисов
« Отговор #8 -: 25 Февруари, 2025, 13:04:28 »
Най-лесно с К термодвойка да го направиш. Предполагам че има готови модулчета при китайците, които да успееш да вградиш или външно да сложиш.

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Публикации: 108
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #9 -: 25 Февруари, 2025, 13:28:28 »
Изглежда да е 936, смени дръжката и би трябвало да се оправи. Имал съм подобен проблем.
936 термодвойката трябва да е 3-4 ома, повече от това не е добре. Нагреватела 12-14 ома е добре. Китайците имат много такива в Али-то. Късмет с ремонта  ;)

15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #10 -: 25 Февруари, 2025, 16:29:47 »
Да де ама е обратното. Защото меря в загрято положение малките омове не се променят, само тези варират от 47 в студено до около 150 в загрято положение. И то бързо падат понеже съм го разглобил. Като го изключа докато сложа щеките порцеланката бързо изстива.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 120
« Отговор #11 -: 25 Февруари, 2025, 20:23:58 »
Поялника трябва да е същият като на Gordak 952, Които се внасят от много наши търговци. Моя няколко пъти ми е правил проблем от окислена букса, включване и изключване на буксата е решавало проблема. Чудел съм се, термодвойката както почти опира в човката, дали няма някой път да направи контакт и да направи мизерия със иначе заземения корпус на поялника, но вече за близо 10 години веднъж не съм имал проблеми.

Иначе от немския ибей си купих преди няколко месеца за смешни пари повредена станция YIHUA 853AAA, която е почти 1:1 с твоята... Първи впечатления - много евтинджос изработка. Разкачена букса в кутията (вероятно транспортен дефект) и разпоен кабел в дръжката за въздуха, който го запоих на мястото, от където очевидно се е отпоил и имаше светкавици. 10А предпазителя остана здрав, но успя да стопи найлоново-тенекиения IEC захранващ конектор, както и термодвойката сдаде багажа... След като му направих диагностика го прибрах в кашона, купих каквото е за смяна и предстои да си играя, само да стигна до него.

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #12 -: 25 Февруари, 2025, 20:54:21 »
Те направиха поне 20,000 ментета на 936 станциите и губят качество. Ако конструкцията вътре е на модули направи следното. Поръчай от китаиците една платка 936 и дръжката. Те или работят на 24В променлив или прав. Сигурно платките за поялника, плочата и пистолета за топъл въздух са една което е проблем. Може да се отпоят копчетата и да се дръпне навътре тази платка ако има място и да се запоят нови и да се сложи модула за поляника и да се направи с потенциометър. Много грозно ще е ама ще работи. Друг вариант е да намериш платка за FX-888D което е с екран и копчета. Същото нещо като твоето. Би трябвало да стане добра преработка ама може да е грозно. Мен лично не ме засяга козметиката на това с което работя, защото работя с него.  :)

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #13 -: 25 Февруари, 2025, 21:20:33 »
Номера е че не ми се дават още 20 евра да купя нов поялник и да измеря нещата когато е здрав. Тогава мога да си потърся някаква термодвойка със същите параметри. Гледах китайците продават РТ100 миниатюрни но не ги знам до колко градуса са. И какво е съпротивлението им. Май са до 300гр.

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #14 -: 25 Февруари, 2025, 21:30:06 »
Pt100 има номинално съпротивление от 100 ома при 0 °C и е до 400°C. Тоест според мен ще свърши добра работа, във Викиват намерих един: https://vikiwat.com/termosenzor-pt-100-f5-l50mm-400oc-2m-gajka-7-36-pruzhina.html  :)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |