| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Клонинг на Орик - Правец 8Д  (Прочетена 5084 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 225
  • Населено място: SF
Re: Клонинг на Орик - Правец 8Д
« Отговор #30 -: 04 Октомври, 2025, 14:29:52 »
@retrodevices: Ееех, мислех днес да приключа с темата "ПРОМ", но ти даде нова посока за продължаване на археологията!  :D
Нека да завършим наистина с всичко по ПРОМовете и тогава да говорим за клавиатури+ЕПРОМи, че ще стане мазало от постове (или пък ако искаш може в друга отделна тема да пишем).

При мен ситуацията е следната:
188887-0
- 2 бр.: Правец-8Д - и двата с чипове N82S129N - и двата са "0B 0B 0B 0B..."
- 12 бр. общо: Орик-1/Атмос/ и само платки issue-3 и issue-4 - всичките с чипове TBP24S10, 2 бяха на цокъл, аз разпоих още 4 на случаен принцип и всичките са "04 04 04 04 ...".

Атачвам двата бинарни файла (с непакетирани полубайтове, както ги чете TL866 и DRAMARDUINO) - в имената им се съдържа вида на чипа и crc32 за лесно индентифициране:
PRAVETZ-8D.PAL-PROM-82S129-1576a69b.bin.zip
ORIC.PAL-PROM-TBP24S10-1ab9b572.bin.zip

До тук всичко е ясно и клони към извода "ПРОМовете на 8Д и Орик са различни", обаче ...
имам "няколко" насипни модулатора от Орик:
188889-1
и както се вижда някои са с транзисторно стъпало (танталовия кондензатор е само филтриращ м/у +5В и маса - 33 мкФ):
188891-2
следва изненадата - като сложих модулатор с транзистор на Орик, с Орик ПРОМ резултатът е инверсно изображение и липса на синхронизация:
188893-3
и поставяйки ПРОМа от 8Д всичко е ОК (картината даже е доста добра, но не бих вкарвал хиляди редове DATA както правихме едно време):
188895-4
смяната на ПРОМовете изисква и настройка на тримера като за Орик е на "10 часа", а за 8Д на "2 часа".
Има вероятност някой от тези модулатори с транзистор да е бил на накоя от оставащите ми 6 платки със запоен ПРОМ, но нещо не ми разпоява, че макар и платките да са с не лошо качество за времето си, късане на писти никога не е изключено ...:master2:

И отиваме в сферата на конспирациите - дали пък не е имало Орик с инвертиран ПРОМ, който е имал щастието точно той да послужи за "оригинал" при кражбата за създаването на 8Д ?!?

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #31 -: 04 Октомври, 2025, 14:40:09 »
Ето и кратко видео, как изглеждат цветовете, не са лоши, но сравнение с RGB изход въобще не може да се прави! :)

EDIT: Сега се сетих, че и осцилоскопът ще покаже инвертиран или не ПРОМ без разпояване! (ЕГН-то си оказва влияние вече)  ??? Така ще пробвам и с оставащите платки да намеря Орик с инвертиран ПРОМ ако съществува такова животно ...

Като бонус снимка на оригиналния UHF кабел от моя Правец-8Д!
188899-0
« Последна редакция: 04 Октомври, 2025, 14:58:33 от iss »

Неактивен retrodevices

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 18
  • Населено място: Sofia
« Отговор #32 -: 04 Октомври, 2025, 17:25:08 »
В моята скромна омърлушена и от боклука фабрична платка от 8Д, е изтръгнат модулаторът. Вземам комплексен видеосигналл след резистрония смесител. Сравних моя файл, който бях получил от инвертираното на 8Д съдържание, с този, който сега ти си публикувал от Oric и няма разлика. И мен ме домързява да включа осцилоскоп. Обаче имам нова идея! В Орик се сещам че масата е анодът, затова ползват 7905!

Неактивен retrodevices

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #33 -: 04 Октомври, 2025, 19:23:56 »
Пробвах на Commodore 1084 монитор, той вади по-добри PAL цветове, както се вижда на снимката, от работния ми JVC, но реултатът е, че с 8Д PROM-а (инвертиран спрямо Oric) е най-добре. С Oric PROM-a едвам излиза някакъв цвят независимо от тримера, който става и много по-капризен с Oric PROMa, и този цвят, дори и да е правилен, е с лошо качество и не заслужава снимка. Съмнявам се, че транзисторното стъпало, което слагате тук-таме подобрява нещата поради инверсия на видеосигнала. По-скоро натъкмява нива и съгласува изходно съпротивление.

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #34 -: 04 Октомври, 2025, 19:45:38 »
Съмнявам се, че транзисторното стъпало, което слагате тук-таме подобрява нещата поради инверсия на видеосигнала. По-скоро натъкмява нива и съгласува изходно съпротивление.

Винаги съм мислел и аз така, че транзисторното стъпало инвертирайки сигнала не оказва влияние, а само "напасва" амплитудата на сигнала отиващ към модулатора. Обаче при мен е факт, че при инвертирани битове трябва и транзистор.

Двата ми модулатора от 8Д са в насипно състояние, този е по-запазения:
188921-0
ще си поиграя и с тях да видя какво ще се получи.  8)

Неактивен retrodevices

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #35 -: 04 Октомври, 2025, 20:18:11 »
За първи път виждам снимката му, но веднага се набива на очи липсата на активен елемент - транзистор. Без него това не може да осцилира и да бъде модулатор според мене.

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #36 -: 04 Октомври, 2025, 22:15:46 »
...липсата на активен елемент...

Е, има даже два, но от другата страна :)
188923-0

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #37 -: 04 Октомври, 2025, 22:28:05 »
Има 8Д-та с "оригинална дупка" на платката, през която се настройва ТВ канала чрез разтегляне на "пружинката" :)
188926-0

Това е схемата на Орик модулатора:
188928-1

Сигналът няма вътрешно инвертиране, може би наличието на 2 транзистора (единия да е инвертиращ усилвател, другия генератор) в 8Д модулатора е причината и битовете в ПРОМа да са инвертирани...

Неактивен retrodevices

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #38 -: 04 Октомври, 2025, 22:58:47 »
Откривам на единствената си платка от 8Д "PRAVEC-8D-P 2.011 P4-85", че изводът на R15, ориентиран към тример-потенциометъра RV1 "хвърчи", т.е. не е свързан никъде, а в Oric е към +5V!

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #39 -: 04 Октомври, 2025, 23:28:40 »
Част от схемата публикувана в "КВ" с някои корекции:
188930-0

Доста грешки има в тази схема, но и оригиналната на Орик има също!

Иначе R15 виси и при мен! Браво за находката!  :D
188932-1

и на другата платка е така, но и не е бил монитиран никога:
188934-2
« Последна редакция: 04 Октомври, 2025, 23:34:37 от iss »

Неактивен retrodevices

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #40 -: 04 Октомври, 2025, 23:47:30 »
Според мен твоята версия, че някои Oric са били със съдържание, съвпадащо с това на 8Д, е "вярната" и това всъщност дава неинвериран видеосигнал при общ 0V. Изкарай немодулиран комплексен видеосигнал, за да видиш. Пробвай общ 0V и общ +5V (това също води до инверсия), но трябва да се отчитат обратни връки през захранванията на монитора и компютъра и зануляването им. Още навремето използването на модулатор за
 конзоли беше нежелан архаизъм за тези, които не могат да си изведат немодулиран видеовход на телевизора.
« Последна редакция: Вчера в 23:21:16 от Pichaga933 »

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #41 -: Вчера в 00:47:54 »
Ще пробвам вариантите.

Иначе малко спомени и от мен: моя 8Д реално има годишнина - купих го октомври 1989, тогава, през антенния вход на Електрон 380 Ц (май и ДБ нещо си беше, не помня) изкарваше цветно, но не ставаше за работа, та модулаторът се задържа не повече от месец, махнах го и оставих от кутийката само Г-образен "винкел" със запоеното BNC, което вързах директно в общата точка на резисторите (на невисящото краче на R15 :) ). За монитор ползвах един Юность-402В, на който му бях изкарал НЧ видео вход ... и ставаше прилично Gray-scale  за писане на програмчета. :)

Редакцията на "КВ" беше на:
188936-0
днес бул. Левски 51, което е на 7 мин. пеша до сградата на Вътрешното министерство :)
188938-1

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |