@retrodevices: Ееех, мислех днес да приключа с темата "ПРОМ", но ти даде нова посока за продължаване на археологията!

Нека да завършим наистина с всичко по ПРОМовете и тогава да говорим за клавиатури+ЕПРОМи, че ще стане мазало от постове (или пък ако искаш може в друга отделна тема да пишем).
При мен ситуацията е следната:

- 2 бр.: Правец-8Д - и двата с чипове N82S129N - и двата са "0B 0B 0B 0B..."
- 12 бр. общо: Орик-1/Атмос/ и само платки issue-3 и issue-4 - всичките с чипове TBP24S10, 2 бяха на цокъл, аз разпоих още 4 на случаен принцип и всичките са "04 04 04 04 ...".
Атачвам двата бинарни файла (с непакетирани полубайтове, както ги чете TL866 и DRAMARDUINO) - в имената им се съдържа вида на чипа и crc32 за лесно индентифициране:
PRAVETZ-8D.PAL-PROM-82S129-1576a69b.bin.zip
ORIC.PAL-PROM-TBP24S10-1ab9b572.bin.zip
До тук всичко е ясно и клони към извода "
ПРОМовете на 8Д и Орик са различни", обаче ...
имам "няколко" насипни модулатора от Орик:

и както се вижда някои са с транзисторно стъпало (танталовия кондензатор е само филтриращ м/у +5В и маса - 33 мкФ):

следва изненадата - като сложих модулатор с транзистор на Орик, с Орик ПРОМ резултатът е инверсно изображение и липса на синхронизация:

и поставяйки ПРОМа от 8Д всичко е ОК (картината даже е доста добра, но не бих вкарвал хиляди редове DATA както правихме едно време):

смяната на ПРОМовете изисква и настройка на тримера като за Орик е на "10 часа", а за 8Д на "2 часа".
Има вероятност някой от тези модулатори с транзистор да е бил на накоя от оставащите ми 6 платки със запоен ПРОМ, но нещо не ми разпоява, че макар и платките да са с не лошо качество за времето си, късане на писти никога не е изключено ...

И отиваме в сферата на конспирациите -
дали пък не е имало Орик с инвертиран ПРОМ, който е имал щастието точно той да послужи за "оригинал" при кражбата за създаването на 8Д ?!?