| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Клонинг на Орик - Правец 8Д  (Прочетена 6118 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 235
  • Населено място: SF
Re: Клонинг на Орик - Правец 8Д
« Отговор #45 -: 07 Октомври, 2025, 18:37:21 »
Всичко написано сме го прочели още на младини.
Въпросът е днес някой да натисне C/L и да каже дали сменя КИР/LAT.

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #46 -: 07 Октомври, 2025, 22:14:10 »
Изрових снимка на Правец-8Д със запоен R15.
188958-0
(Не е мой, някой може и да си го познае :) ).
188960-1

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 494
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #47 -: 08 Октомври, 2025, 00:23:19 »
Изрових снимка на Правец-8Д със запоен R15.
(Връзка към прикаченият файл)
(Не е мой, някой може и да си го познае :) ).
(Връзка към прикаченият файл)

При мен е запоен на една от платките ( стойност 68 ома) , но реално еединият му крак виси (доколкото мога да премеря и да видя , а вече много-много не виждам).
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #48 -: 09 Октомври, 2025, 21:45:22 »
Ето как една случайност даде повод за нова теория за инверираните ПРОМове.
Dbug (собственик на известния форум DF) прави често видеа за Орик и последното е обзор на различни периферии. Човекът е с перфектен английски, но от френския му акцент болят ушите :D И както си превъртам видеото чувам "инверсия"... Интересният момент е на 8 мин и 8 сек - ЦЪК! Там показва външен UHF модулатор за Орик - ето какво казва:
Цитат
08:08 - Черно-бял модулатор:
Свързвате това (5-ца куплунг) към RGB конектора и получавате UHF изход, след което можете
да продължите с канал 36 както обикновено. Така, някои от вас може да се чудят, защо
ми е нужно това (външен модулатор), след като имам това (вътрешен модулатор)?

Ами както се оказва модулаторът на Орик работи САМО на британските системи и ако
имате френски телевизор, картината ще изглежда изкривена и видеото е ИНВЕРСНО!
Вместо да поправяме вносните компютри, защо да не принудим хората да си купят
една глупава кутия ?!? :)

И това дава някаква основа за размисли: дали всички Орици са с "04 04", а допълнитеният транзистор е поставян да инвертира за френските телевизори и при "създаването" на 8Д нашите да са съобразили, че могат просто да инвертират ПРОМа... Тук колеги специалисти по ТВ могат да дадат мнение, каква е разликата между английска и френска ТВ системи и дали нашата е като френската.  ;)

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 310
    • eshop-bg
« Отговор #49 -: 09 Октомври, 2025, 21:58:17 »
Ами френските са SECAM, а английските PAL, но това са системи за цветност и не знам дали биха оказали такова влияние, като описаното.
0879 530 578  www.eshop-bg.com

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 335
  • Населено място: София
« Отговор #50 -: 09 Октомври, 2025, 22:09:08 »
Ние бяхме на SECAM, както французите. Тази система за цветност е много различна от PAL. Твърде вероятно е, това да е причината.
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #51 -: 09 Октомври, 2025, 22:20:06 »
Ами френските са SECAM, а английските PAL, но това са системи за цветност и не знам дали биха оказали такова влияние, като описаното.

Ние бяхме на SECAM, както французите. Тази система за цветност е много различна от PAL. Твърде вероятно е, това да е причината.

Да, може би наистина има някаква връзка, ще разпитам и "чужденците".

Има и друга подробност - Орик се е продавал във Франция най-често в комплект с RGB-SCART кабел (peritel - фр.) и големият процент потребители са ползвали само него.

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #52 -: 09 Октомври, 2025, 22:44:32 »
И за разкош, същия Dbug има Орик с 82S129, трудно ще е да го накарам да го разпои и прочете :(
Платката е интересна и с маркировката (долу-ляво), различните куплунзи за разширение и принтерски порт, а също и доработките ценери на входа за касетофон и транзистор за подобряване на F2 (която не върши много работа  :D).

188970-0

EDIT: и както той го описва: "French Oric Atmos, a model with the central power pin on the RGB connector and without a modulator box".
« Последна редакция: 09 Октомври, 2025, 22:51:21 от iss »

Неактивен NKK

• Квантов електрон
    • eshop-bg
« Отговор #53 -: 10 Октомври, 2025, 19:36:50 »
EDIT: и както той го описва: "French Oric Atmos, a model with the central power pin on the RGB connector and without a modulator box".

Интересно е дали фабрично е без модулатор или е бил премахнат по-късно, защото PROM-чето и доста "чарколяк" около него в този случай са излишни. Този ORIC ми напомни, че имам накакъв фабричен 8Д (бих предположил, че е от последните серии), който няма RF модулатор, отвора за BNC-то е запушен с фабрична капачка/тапа и по платката има много незапоени елементи - TTL PROM-а, кварца и още доста неща. Ясно е че се е предлагал с RGB кабел, но не съм обръщал внимание дали на 5-цата има допълнителен пин за захранване. Ако се сетя утре ще го разгледам, че сега ми е малко "ракиено" и ме домързява :lol: а може и Ориците да наснимам, моите са issue3 и 4, а третия не съм го отварял още да го разгледам.

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #54 -: 10 Октомври, 2025, 22:24:09 »
Интересно е дали фабрично е без модулатор или е бил премахнат по-късно...

Ето още един "Френски" Орик:
188976-0

Както се вижда има абсолютно същите модификации - без модулатор, диоди на входа за касетофон, транзистор (емитерен повторител) на Ф2 и централен пин на RGB изхода.
Тук историята е ясна - това са Атмоси, които са сглобявани във Франция и промените са правени "заводски" естествено на ръка. :) Това обяснява и наличието на ненужните елементи, платките са били готови и махането струва пари и винаги крие риск от прецакване.

За модификацията "среден пин" мисля, че няма такова 8Д.

Ако твоят Правец-8Д "последно" поколение с тапа на BNC-то е и с клавиатура с 'C/L' - опитай дали с този клавиш се превклюва езика - ще е много голяма изненада ако това работи!

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3643
  • Населено място: Варна
« Отговор #55 -: 10 Октомври, 2025, 22:28:48 »
Чета с интерес темата,върнахте ме почти 40 години назад.Вероятно са били на някоя от модифицираните версии на френския Secam.Те са няколко и имат съществена разлика,от SECAM I до SECAM III,SECAM III A и SECAM III B.В соцлагера не са използвани,съветската версия SECAM IV или НИР .SECAM D/K тази в бившия соц без ГДР.Там са били на SECAM-B/G.Oric на PAL може да е имало,но Правец 8Д едва ли.Моят,мир на елетронната му душа :) имаше модулатор,RGB изход му правих допълнително.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
    • eshop-bg
« Отговор #56 -: 12 Октомври, 2025, 21:34:31 »
Ако твоят Правец-8Д "последно" поколение с тапа на BNC-то е и с клавиатура с 'C/L' - опитай дали с този клавиш се превклюва езика - ще е много голяма изненада ако това работи!

Проблема е че нямам RGB кабелче под ръка, а дори и обикновен чинч :( а пък не ми се режат готови кабели. Идващата седмица ще си ходя до "пловдивския склад" и ще взема някои липсващи ми за пробата неща.

Неактивен iss

• Квантов електрон
« Отговор #57 -: 12 Октомври, 2025, 22:42:28 »
Идващата седмица ...

Няма спешност, на фона на 35+ години чакане седмиците са като секуди :).

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 494
« Отговор #58 -: 13 Октомври, 2025, 00:52:57 »
Проблема е че нямам RGB кабелче под ръка, а дори и обикновен чинч :( а пък не ми се режат готови кабели. Идващата седмица ще си ходя до "пловдивския склад" и ще взема някои липсващи ми за пробата неща.

Гледай го на Текtronix-а , май поддържаше видео картинки ( ама май само NTSC и някакви цифрови)
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен imagination

• Квантов електрон
  • Публикации: 140
  • Населено място: Варна
« Отговор #59 -: 13 Октомври, 2025, 10:48:41 »
« Последна редакция: 13 Октомври, 2025, 10:51:26 от Pichaga933 »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |