| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Модул памет RAM640 за Правец 16  (Прочетена 10621 пъти)

Грет и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: София
Re: Модул памет RAM640 за Правец 16
« Отговор #30 -: Вчера в 22:23:24 »
Нека изтупаме прахта от тази тема.  :D
Имам две RAM640 с пълни до горе цокли, но с българските чипове СМ8164Р, от което разбрах, че картите памет са ми по 256КВ общо всяка.
С помощта на тази тема и таблиците ги настроих и са двете заедно в компа. Ключетата на дъното са настроени за 4 банки, всяка карта също е настроена за 4 банки. Едната е настроена, да започва от 0, а другата от 256. Двете заедно минават POST и коректно биват преброени общо като 512КВ.
Програмите като HW и NC ги виждат като 512КB и тръгват (на 256КВ не искаха, да отлепват) , но някои игри не тръгва и показват само около 225КВ свободна памет, като например Commander Keen 4 и 5.
Къде може да е проблемът?
« Последна редакция: Вчера в 22:28:45 от FAMICOM_87 »

Активен Грет

• Квантов електрон
  • Публикации: 225
« Отговор #31 -: Вчера в 23:55:47 »
Да, темата е малко прашасала и има нужда от пролетно изтупване :о)
Нямам опит с Commander Keen, но намирам една съществена разлика.
Това, което рапортува POST е системна памет, за разликата от Memory Available to Game, което "заключава" Commander Keen!
Макар и елементарен, тестът на паметта от POST е достатъчен за проверка на наличната памет.
Вероятно, но това е спекулация, Commander Keen не открива по-голямо от 256КВ НЕПРЕКЪСНАТО пространство след зареждане на ДОС-а. Подчертавам НЕПРЕКЪСНАТО.
Пусна ли проверките на паметта с CheckIt? Ако те минават и не дават грешка, то проблемът е софтуерен. Още повече, че CheckiIt показва и какво заема паметта в момента на проверката.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: София
« Отговор #32 -: Днес в 08:29:38 »
И аз това предполагам, защото на другото ми ИМКО 4 платката е с 640КВ и играта тръгва виждайки свободни 327КВ.
Чудно ми е самият DOS колко памет лапа, че така се получава, 3.х уж малко заема в сравнение с 6.х.
Ще пробвам и check it, само да си го дръпна, че май го нямам.
 :hi:

Активен Грет

• Квантов електрон
  • Публикации: 225
« Отговор #33 -: Днес в 09:42:13 »
Интересно е Commander Keen колко памет заема? Дали я приспада от заетата, когато изчислява Memory Available to Game?
ДОС 3 ползваше малко, доколкото си спомням под 48КВ.
Но така или иначе, CheckIt ще ти каже. Може да провериш и Commander Keen колко лапа.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
9 Отговора
4732 Прегледи
Последна публикация 10 Септември, 2022, 22:07:17
от vgeorgiev

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |