Винаги съм бил привърженик на идеята за пречистване на въздуха било то чрез йонизация или ултравиолетова светлина. Затова нямаше как да пропусна и българския отпечатък в тази ниша. Най-яркия ми спомен за въпросния йонизатор е може би от 2005-2006. По телевизия Евроком постоянно се въртяха реклами тип “Телешоп”, обяснявайки механизмът на йонизация и казвайки колко е полезно устройството. Доколкото помня цената беше 39.90 лв. Доста го бях намразил този йонизатор защото ми спираха детското, а ето че сега пиша за него. Информация за него в Интернет е оскъдна, най изчепателния източник е този блог:
http://ionizator-bg.blogspot.com/2010/01/?m=1#6609734278139513133#comment-formКонструкцията на самото изделие е доста прагматична. Корпусът е част от PVC тръба. Различните цветове са различно фолио залепено върху тръбата. Моят е базовия сив цвят. За да може да има йонизацията е нужно да има създаден голям потенциал. Схемата е изпълнена като множител на напрежение с диоди и конзензатори. Монтажът е повърхностен върху текстолит - изводите на елементите са директно запоени отдолу. Печатна платка доста би улеснила производството, но явно така е било по-евтино.
От далеч си личи, че безпаснотта определено не е била сред приоритетите. Захранващият кабел е от най-тънките китайски. След няколко усуквания ще е скъсан или окъсил. Предпазител липсва, може би два ватовия резистор на входа би трябвало да играе тази роля. Определно не добра идея за устройство, което се предполага че ще работи без наблюдение. Предпазната решетка отпред е със символичен характер. Отворите са достачъно широки за да може човек с по-малки пръсти, да не говорим пък дете, да бръкне. Започвам да се чудя как дори е узаконено това изделие…
Ефектът от йонизатора също е доста съмнителен. Когато си близко до него се усеща, че йонизира, но оставен за няколко часа в стая около 30 кв.м. не води до усезаема разлика във въздуха. В Бг мама има цяла тема от “доволни” потребители. Почистването също е доста голям проблем, а йонизаторът е като магнит за прах и пепел. Едиствената опция, която не включва разглабяне и измиване е издухване със сгъстен въздух, но това отново не премахва миризмата на прах и пепел. В заключение бих казал, че се радвам, че не е проществувал дълго, предвид огромните компромиси с безопасността.