Ето ги и моите 5 стотинки по темата

От AliExpress и eBay ако размерът позволява пратката идва директно в пощенската кутия. Тези големи сайтове са организирали плащането на ДДС и/или мито при самото поръчване на стоката. В тези случаи поне при мен доставката може да е от Български пощи, Спиди и всякакви други знайни и незнайни куриери. Съвсем наскоро поръчах последния модел Gotek и ми го донесе куриер от фирма, за която не бях чувал.
Другото, което виждам последните месеци, е, че от пощата вече не те занимават с попълване на разни декларации да те представляват пред митницата при освобождаване на пратката ако идва извън ЕС. Директно обработват и при получаване си плащаш колкото трябва. Последните ми две такива поръчки бяха от Хонг Конг и Нова Зеландия и директно си отидох в пощата да ги взема с плащане на съответните разходи.
Понякога обаче стават тъпотии като следната. Бях поръчал два радиатора за TO-3 пакет за репликата ми на Apple-1, да изглежда по автентично

нали се сещате? От Калфорния

И както си е редът при плащането платих и ДДС. Съответно след като изпращачът е изпратил пакета ми даде номера за проследяване. Пакетът влиза в ЕС в Германия. Там по незнайна причина му слагат друг номер за проследяване. И като дойде при мен в пощата ми казаха, че трябва да платя ДДС. Аз им обяснявам, че съм платил ДДС при поръчката, показвам разпечатка, но проследяващият номер вече е различен и не може да се направи връзката. Успях да намеря в сайта на куриера в САЩ форма, която показва връзката между двата проследяващи номера, но в пощата бяха непреклонни. И понеже ДДС беше $5 реших да не си губя времето и го платих отново. Отворих обжалване в eBay да ми върнат ДДС, писаха ми, че потвърждават проблема, но така и нищо не получих, въпреки че ги притеснявах няколко пъти. Така че да знаете, че понякога може и това да ви се случи.
Относно приложенията за проследяване, и аз ползвам 17Track, но наскоро открих Packages - синя икона с три пакет в триъгълник. Бях поръчал от eBay нещо от Германия и въпреки че писах на изпращача да ми добави телефонния номер той не го направи. 17Track ми показва, че ще дойде в Български пощи, показва ми, че пакетът очаква взимане, но в пощата нямаха никаква информация за него. В Packages ми показа, че пакетът ме чака в офис на Спиди.