| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Unitra RMS 451 - реставрация  (Прочетена 156 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kolev

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 307
Unitra RMS 451 - реставрация
« -: 17 Март, 2024, 13:22:50 »
Привет съфорумци,
бих желал да ви покажа резултатът, който се получи при опита за реставрация на едно радио - Unitra RMS 451. Преди да започна искам да вметна колко полезен е форумът в това отношение. Преди години благодарение на колегата rkounev намерих донор и реставрирах едно соколче  РП 404/304", сега ситуацията е сходна и благодарение на колегата petarkolev успях да намеря донор и да съживя това касетофонче. Благодарен съм за помощта, аз също се старая да помагам на колеги винаги когато мога.
След това лирично въведение малко предистория. Всичко започна преди около месец на 20 февруари когато разхождайки се вечер върху една купчина с кашони нещо ми прикова вниманието. Приближих се и го видях че е захвърлено това касетофонче. Беше с капака нагоре и без да се замисля по най-бързия начин го грабнах и без да го погледна го понесох към къщи. Който е намирал такива неща знае, че в такива ситуации се действа бързо, за да не ни изпревари някой друг  :D. Едва когато се прибрах вкъщи видях, че не е в особено добро състояние, може би оценка 3 по шестобалната система. Венага ми стана ясно, че без да имам подходящ донор не мога да го реставрирам във вид който да е близък до оригиналния. Веднага пуснах тема във форума, че търся донор и след почти седмица когато бях се отчаял и репих да направя последно повдигане на темата получих съобщение от колегата, че има такова радио, което би ми свършило прекрасна работа. Когато го получих се уверих, че от двете спокойно мога да направя едно.

176385-0

На първата снимка можете да видите двете радиа - отляво е намереното, а отдясно е новия донор.

176387-1

Както и двете радиа поглед отзаде.

Самото радио се е произвеждало през периода 1983 - 1985 година в завода Zakłady Radiowe im. Marcina Kasprzaka или UNITRA ZRK , който завод през 1999 година е обявен в ликвидация и прекратява своята дейност. Интересното е, че се е произвеждал по лиценз на Grundig, а буквите в модела RMS 451 означават - радио, магнетофон, стерео. Grundig Unitra RMS 451 е стереофоничен преносим радиокасетофон, захранван с батерии или вградено захранване. Оборудван е изцяло с транзистори с изключение на тунер частта и усилвателя на мощност който е с интегрална схема UL1482. Има още бутон за тон бленда, отделен контрол на звука на двата канала поотделно, широкочестотни овални магнитодинамични говорители, комбиниран DIN конектор за вход за грамофон и микрофон и изход за външен усилвател на мощност, изход за слушалки вградени електретни микрофони, автоматично ниво на запис, лед индикация на стерео приемане и индикация на пиковете на крайния усилвател когато не се използва на УКВ стерео. Машинката има сравнително добро възпроизвеждане, за съжаление производителността е слаба защото високоговорителите са малки и слаби.
По-важните му характеристики са:
диапазон на възпроизводимите честоти: 60-12500Hz
обхвати: ДВ, СВ, УКВ OIRT
тегло: 2.7 kg
звукова мощност: 2x1W

Радиото е на УКВ по източния стандарт, но реално се хващат около 7 - 8 станции по огледален канал, което ми позволява да си го ползвам напълно нормално, без някава допълнителна пренастройка. В следващите редове ще покажа няколко снимки от реставрацията, като ще се опитам навсякъде да дам известни пояснения какво точно съм правил.

176389-2
176391-3
176393-4
176395-5

Първо, разбира се разглобих всичко и направих дефектовка на наличните части. Реших от намереното радио да използвам капачето на касетата, захранващия трансформатор, както и редица крепежи вътре по платките. От старото радио също така взех дръжката за носене и една декоративна пластмаса стояща точно под капачето на касетката. Когато беше ясно кое къде ще стои, всички пластмасови части по корпуса бяха старателно измити с топла вода, сапун и четка за зъби. След като къщичката беше осигурена се започна работа по електрониката и механиката. По електрониката нямаше кой знае колко да се занимавам, просто стандартна профилактика с почистване и смазване на копчетата и потенциометрите. Има известни заводски посредственности като например едно незапоено краче, което когато го съединя с пътечката единият канал на усилвателя млъква. Не знам за какво са го направили така и каква е била идеята, оставих си го както си е така фабрично, освен това и двете радиа имат много странна заводско "байпасче" между две от пътечките по платката на усилвателя, както и едната има един керамичен кондензатор, а другата няма.

176397-6
176399-7

Антена липсваше и при двете касетофончета, но с малко находчивост и една нова антена (все още се намират по магазините) проблемът беше решен:

176401-8

Продължавам в следващ пост, тъй като достигнах максимален брой на снимките...




Неактивен kolev

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 307
Re: Unitra RMS 451 - реставрация
« Отговор #1 -: 17 Март, 2024, 13:56:38 »
До тук може би всичко изглежда перфектно, но нещата рязко се промениха когато достигнах до механиката. Започнах първо с идеята да сменя ремъка и освободих маховика, повдигнах го за да изчистя тон оста и видях, че има едно зъбно колело с изронени няколко зъба. Направо ми настръхна косата, но си казах какво пък ще взема от другата механика. Извадих и от нея маховика и същата работа - отново същото колело е с изронени зъби. На капак на всичкото отгоре и двете зъбни колела се счупиха, буквално само като ги докоснах с пръст съвсем леко. Явно самата пластмаса е била толкова прегоряла, че се е държала от въздуха и само като ги докоснеш и се чупят. Освен това моторът не тръгва да върти при натискане на бутон плей. Реших да не спирам със сглобяването, а да го довърша без касетната част, като го оставя за в бъдеще. Имам доста зъбни колела от различни механики и принтери, така че не изключвам възможността да намеря нещо подходящо по размер. Просто сега нямам време за това, а и се притеснявам тъй като в механиката се виждат и други такива бели колелца и съм почти сигурен, че тяхното положение ще е същото:

176403-0

Другото което ми направи ярко впечатление е, че и двете радиа имаха дупки в капачето за батериите, като на това което бях намерил, беше сложена букса DIN петица, на която бяха изведени двата канала от високоговорителите, както казах по-горе слабички са и явно са включвали външни говорители/тонколони. На донора стоеше само дупката, нямаше кабел който да ме упъти какво е имало там, но предполагам е същото. Това е доста интересно, тъй като реално двете радиа са от двата различни края на България, а както виждате модификациите които са се правили тогава са били сходни, без да имат хората достъп до интернет и да обменят опит.

176405-1
176407-2

За да поправя едно от капачетата реших да използвам технология която не съм пробвал до сега, а именно от капачето с по-голямата дупка настъргах с пила за метал стружки от пластмасата, смесих ги с епоксидна смола и запълних дупката. След като изсъхне ще се опитам с дремела да издълбая релефа да наподобява оригиналния. Това го правих днес и още не мога да покажа крайния резултат, само ме съмнява, че смолата е стара и втвърдителя не бива, но ако не втвърди мисля пак да настържа стружки и да ги насипя в дупката и директно да капна моментно лепило. После пак ще го изшлайфам малко да придобие форма. Според мен също би трябвало да стане. Ето как изглежда към настоящия момент:

176409-3

Това е поглед отзад малко преди да затворя приемника:

176411-4

И накрая бих искал да ви покажа няколко снимки на готовото касетофонче. Не е идеално, но аз съм много доволен. Съвсем прилично си изглежда според мен за да мога да го подредя до останалите ми радиа. А самия факт, че съм го спасил от вечните боклукчийски полета ме радва още повече  :D. След време може да успея да подкарам и механиката и ще си стане напълно функционално.

176413-5
176415-6
176417-7
176419-8

Ами благодаря на всички които изчетоха темата. Още веднъж специални благодарности на колегата petarkolev за донорския касетофон. Малко дълга стана темата, та чак се изморих да я пиша  :D. Само искам да вметна, че старото касетофонче за сега ще го запазя докато не отремонтирам механиката. Това го казвам тъй като получих няколко лични съобщения със запитване дали не го давам за части. И сега ми дойде друга идея, че имам няколко други складирани касетофончета със липсващи части, може и за тях да успея да намеря донори и да ги реставрирам  :), но това в бъдеще. Снимките не са особено добре направени, никога не ми се е отдавало, за което се извинявам.
Приятен ден на всички!

Използвани източници:

https://reeltoreel.cz/Unitra_RMS451.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zakłady_Radiowe_im._Marcina_Kasprzaka_w_Warszawie




Неактивен petarkolev

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 275
  • Населено място: гр. София
Re: Unitra RMS 451 - реставрация
« Отговор #2 -: 17 Март, 2024, 14:32:39 »
Браво, супер се е получило.

Неактивен bradi

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 75
  • Населено място: гр.София
Re: Unitra RMS 451 - реставрация
« Отговор #3 -: 17 Март, 2024, 16:07:00 »
Едно голямо браво и от мен,имаш явно хъс и желание, продължавай напред и нагоре  :hi:

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
4 Отговора
8809 Прегледи
Последна публикация 24 Март, 2020, 10:18:23
от pilot_ts
17 Отговора
5742 Прегледи
Последна публикация 11 Март, 2016, 12:45:01
от Runtav69
13 Отговора
4336 Прегледи
Последна публикация 05 Февруари, 2018, 11:46:14
от origo
23 Отговора
5738 Прегледи
Последна публикация 21 Март, 2023, 16:57:22
от vtc
0 Отговора
691 Прегледи
Последна публикация 29 Май, 2022, 11:13:16
от dani_01

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |