| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Нивомер за гориво! Отчитане, схема размисли....  (Прочетена 8176 пъти)

hunter69, Узунов и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 641
  • Населено място: Попово
Re: Нивомер за гориво! Отчитане, схема размисли....
« Отговор #15 -: 28 Април, 2024, 11:04:52 »
Не знам какъв е датчика,ама очевидно трябва да има връзка и съответна корекция на налягането на въздуха. Иначе ще показва всичко друго но не и нивото на горивото :D
Датчика е този, с информацията от производителя - LSK.

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 641
  • Населено място: Попово
« Отговор #16 -: 28 Април, 2024, 11:26:56 »
Нов размисъл по темата вкарва това от линка по-горе.. Изглежда интересна идеята.
На ултразвуковия датчик,  изхода е с промяна на съпротивлението. Ще стане да се ползва изхода му, при по горните схеми за индикацията. Но китайците не са написали в какви зони може да измерва нивото
« Последна редакция: 28 Април, 2024, 11:58:51 от didov »

Активен Узунов

• Квантов електрон
  • Публикации: 248
  • Населено място: София
  • +-
« Отговор #17 -: 29 Април, 2024, 22:31:31 »
На ултразвуковия датчик,  изхода е с промяна на съпротивлението. Ще стане да се ползва изхода му, при по горните схеми за индикацията. Но китайците не са написали в какви зони може да измерва нивото

"Кондензаторен" датчик...
/>
Може да ползвам едната изходна тръба от резервоара за нещо такова.
Продължавам да ровя за всякакъв вид датчици и тн..
"направи за да се научиш, купи за да си имаш"

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 349
« Отговор #18 -: 30 Април, 2024, 10:23:06 »
Не знам дали ще е полезна идеята да се изработи капачка на резервуара с вграден обикновен резистивен датчик. Вярно, изводите ще са проблем да се скрият, но едва ли ще пречат про ползване. За да не се усукват при отвиване и завиване, може да се направи холендърна връзка - завива се само външната гривна. По-просто би било на капачката да се монтира куплунг и кабела да се откачва при сваляне и слагане. По-сложно ще е линеаризиране на сигнала поради специфичната форма на резервуара. Но този проблем не зависи от вида на датчика.

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 459
  • Населено място: гр.Бяла, обл.Русе / София
  • Борис Борисов
« Отговор #19 -: 30 Април, 2024, 10:48:10 »
Независимо какъв тип сензор се използва за отчитане бих препоръчал да се използва микроконтролер. Това дава възможност да всякакъв вид индикация, регулиране на осветеността( в случай че мотора се кара нощем), както и лесното реализиране на каквато и да е предавателна функция, калибриране само с промяната на няколко стойности от кода. Дори и от гледна точка на цената - едно ардуино вече струва колкото няколко интегрални схеми.

Активен Узунов

• Квантов електрон
  • +-
Мина се малко време... Ама всяка година като се почва сезона все си мисля за проклетия нивомер...
Реших да деиствам в крайна сметка... Пробвах да си направя аз сонда и бях постигнал успех, но в един момент реших че надеждноста и във времето ще е съмнителна и се спрях на готов вариант..
Сонда с поплавък, мислех че ще дава "сигнал" плавно като потенциометър а се оказа че е на "степени" около 12 ама каквото такова...
Ще монтирам на финала всичко в уреда за температурата...

Активен Узунов

• Квантов електрон
  • +-
Още малко..
https://www.youtube.com/shorts/z_rxRbLS5r0

Финално пипнах още някои дреболии и се получи чудно...
Остава да монтирам в таблото дисплея и тн... Кат го направя ще пусна снимки/видео...
« Последна редакция: 04 Юни, 2026, 17:07:44 от Узунов »

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 656
  • Населено място: Сандански
Дай подробности
Лично на мен ми харесва
Сондата какво изважда като сигнал?
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 387
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
Цитат
Сондата какво изважда като сигнал?
Рид ампули с резистори.

Активен Узунов

• Квантов електрон
  • +-
Рид ампули с резистори.

Да, в началото мислех че е като потенциометър ама се оказа на степени един вид 12 мисля са... от 0-ла до 190 ома.
Резервоара е 18 литров а сондата отчита до 14 (мисля е повече от добре) Хубавото е че с наливането на всеки литър се изменя показанието.
За пръв път тествам как работи един китаиски апарат 2в1 с флюсова тел и явно става щом вече седмица не е просълзяло дори...
"сигнала" от сондата подавам на вход А0 с делител от 5-те волта и 220 ома резистор. На извод А1 направих делител които пък служи за отчитането на напрежението.
В крайна сметка уредчето има показания за литрите, предупреждение на ниско ниво на батерията, за презареждане също, предупреждение за малко гориво и за прекъснал датчик (зададох му ако омажа на сондата стане над 250 ома да дава грешка) Надявам се тея дни да събера всичко в таблото с оригиналните уреди...

Като има развитие ще снимам да се види какво става. (и дано стане... )

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 217
За показанията с цифри директно в литри... панелен волтметър от китайците, който мери ток. Прави се делител с датчика към захранването, като датчика е между маса и входа (вместо шунта), а между вход и захранване - тример за калибрация, който после да се смени със резистор. С малко налучкване и мерене би трябвало да се получи що годе точно показание. Има го и в Елимекс за малко повече пари, от алито - ако имаш нерви/време да го чакаш

линк към алиекспреса

https://www.aliexpress.com/w/wholesale-panel-ampermeter.html?spm=a2g0o.home.search.0

Активен Узунов

• Квантов електрон
  • +-
Резервоара е с доста "крива" форма и това затруднява донякъде измерването.
За това се спрях на платка Ардуино Нано и с помоща на изкуствения интелект и няколко дена умуване и преправяне на кода се получи. Зададох му съпротивлението на сондата при различните литри и тн... Тои добави разни "компенсации" в смисъл да не подскачат цифрите като побъркани като се разклати резервоара (платката прави за някакво време много пъти отчитане на показанията на датчика и прави средно аритметично, после забавя с малко самите визуализации и тн)
В началото някак ме плашеше тая платка ардуино с тея кодове ама се оказа с помоща на изкуствения че за такива проекти маи няма равна.. ( платката има там 20 входа/изхода и буквално може човек да направи каквото се сети с нея, дори и неща които не се сеща пак може да ги направи  :crazy:  )

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 496
  • Населено място: България
Опасно е. Ще се подпалиш.  :master2:
Някои спомена за налягането в резервоара. Налягането не е ли винаги колкото атмосферното? Така знам инак ще изкриви поплавъка или нещо в карбуратора ще повреди. Не се занимавай купи си нещо фабрично. Би трябвало да е измислено вече.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 496
  • Населено място: България
В смисъл не нещо електрическо а като нивомер прозрачен прозорец.

Активен Узунов

• Квантов електрон
  • +-
 :crazy: 
Споко, сондата е заводска от неръждавеика и е предвидена за резервоари на лодки.
Да аз си правих там фланци и заварки и тн ама щом вече седмица не е протекло нищо значи явно е добре (има около 8 литра бензин в резервоара в момента)

В резервоара налягане няма, в капачката има клапанче през което минава въздух (еднопосочно) за да не става вътре вакум като се източва горивото...

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |