Май е време да ти ударя едно рамо...
Филтрите (ПКФ) за 10,7 не се повреждат. Не е трябвало да го сменяш. Това при теб е типова повреда - същата както при Кънчо по-напред в тази тема и както при много още радиа. Кондензаторът в опорния кръг на честотния детектор деградира. Освен че резонансната честота се променя (нагоре), качествения фактор пада. Става въпрос за Т202. Трябва да го разпоиш и извадиш и да премахнеш кондензатора вътре във филтъра. После трябва да го запоиш и да му сложиш друг кондензатор, отвън на платката. Обаче, трябва да разбереш каква стойност е нужна за да настроиш кръга на 10,7. Обикновено са около 50 pf, но трябва да се експериментира. Какво знаеш от теорията? Имаш ли представа какво е S-кривата? Имаш ли дейташит за ИС на МЧУ? Какви устройства имаш?
Здравей NHB. Първо искам да те попитам за филтъра - гледайки го откъм надписите, крачетата от ляво на дясно 3-2-1 ли са подредени? (1) трябва да е откъм тунера, вход, а (3) към МЧУ, изход.
Деградирането на кондензатора в тези опорни кръгове не важи ли и за Т101 в тунера освен за Т202? ИС на МЧУ е KIA6040P, datasheet има в Интернет, прикачвам снимка.
Като уреди разполагам с мултиметър и осцилоскоп. Осцилоскопа го имам отскоро и сега се уча да работя с него, мога да го настроя да видя синусоида 1KHz генерирана от звуковата карта на компютъра например, но за по-сложни измервания ще ми са необходими насоки. Например свържи масата на сондата на еди коя си точка на платката, а сондата към еди коя си точка и настрой деленията така и така - на екрана трябва да видиш еди какво си. Работата с него е нова материя за мен.
Т101 и Т202 не мога ли да ги купя нови от някъде?
S-кривата не знам какво е по теория, но по инструкцията от един твой пост в темата с волтметър съм направил напрежението на 9-ти крак да е в средата спрямо двете крайности при въртенето на Т202. В същият пост казваш, че на 15-ти крак трябва да видя синусоида с честота 10.7MHz, но явно нещо не правя както трябва с осцилоскопа или има друг проблем, защото на екрана получавам това от снимката.