| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Технически въпрос за трансформатор  (Прочетена 4713 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 93
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Технически въпрос за трансформатор
« -: 22 Февруари, 2025, 19:06:58 »
Здравейте! Аз повтарям една схема от МК 1/2001 за стабилизиран токоизправител и доколкото разбрах трябва 2x20В (променлив ток) трансформатор (моят ще е едноканален засега) и аз нямам 20В трансформатор който да може да прави толкова ампери (над 1). Имам един който може действително ама е 24В променлив. По списанието препоръчват да използваме 3А грец, айде да кажем 3ПМ4 (400В 3А) и един електролит 4700мкф 63В. Като го изчислим това и след като направих това видях, че изходното напрежение е 33 волта някъде. А в списанието не пише какво е входното напрежение на схемата затова почваме да смятаме задачи по математика и стигаме до извода, че при 20В 3ПМ4 и 4700мкф получаваме някъде около 26В. Въпроса ми е следния: Има ли проблем ако му вкарам повече напрежение? Аз мисля, че ще има проблем от към топлината, ще греят като печка транзисторите на платката (2Т7638) и мощните резистори може също да греят. Какви са ми опциите? Извинявам се на колегите от форума за нахалството ми предваително, може би аз не го разбирам а някой друг го  ;)
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 513
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
Re: Технически въпрос за трансформатор
« Отговор #1 -: 22 Февруари, 2025, 20:28:48 »
Най-общо казано трансформатор за 24 волта ще е добре в този случай.
Има разни подробности:
=напрежението под товар на трансформатора ще е по-малко от напрежението на пазен ход.
=напрежението на мрежата по норми може да се изменя с +- 10%
=в греца се губят приблизително 1,2 до 2 волта.
Предвиди място за още един филтров кондензатор, защото може да не останеш доволен от резултатите, ако е само един...
Грец за 3 ампера е малко. Сега има всякакви евтини грецове. Пример:  https://store.comet.bg/Catalogue/D/Diodes/BR/Bridge+Rectifiers/#eyJjIjpbIjE2NzA1OSJdLCJpcHAiOiIyMCIsIm0iOiIifQ%3D%3D

При тази конструкция топлина ще се отделя неизбежно. Най-много топлина ще се отделя, когато настроиш ниско напрежение и същевременно черпиш ток близък до максималния.
« Последна редакция: 22 Февруари, 2025, 20:47:31 от BatKoce »

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 123
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #2 -: 22 Февруари, 2025, 20:50:28 »
Имам двуканален такъв, ползвам го над 15 години. Стабилна и надеждна схема.  Също така за мощните, нискоомни резистори в изходящата верига ползвай от керамичните 5W или по големи. По маломощните са по малки и загряват по бързо и влиаят повече на изходните величини и на защитата по ток. Имам и разработена платка на Sprint Layuot  за два канала с дискретен грец. Ограничението по ток го ползвам само като защита по ток/ твърдо настроено на 2А. Напрежението го регулирам плавно с многооборотни потенциометри. Тр-ра ми е с 2х17 променливо
« Последна редакция: 22 Февруари, 2025, 21:02:03 от barlog »

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #3 -: 22 Февруари, 2025, 21:01:51 »
Предвиди място за още един филтров кондензатор, защото може да не останеш доволен от резултатите, ако е само един...

10,000мкф може да е добре но имам само на 40В което не би трябвало проблем. С 10,000 ще има по-малко пулсации. Само трябва да намеря един грец, примерно от захранване за компютър който може много ампери, сигурно имам няъкде из бокулците.

Виж данните на интегралната схема 723 , имам някакъв спомен че максималното и захранване е 23 или 25 волта. т.е. повече от това в захранването не е добре.

40В е максималното входно напрежение.

Също така за мощните, нискоомни резистори в изходящата верига ползвай от керамичните 5W или по големи. По маломощните са по малки и загряват по бързо и влиаят повече на изходните величини и на защитата по ток.

Подбрал съм едни резистори керамични 5W, аз исках тези руските да използвам ама нямаше за жалост.

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 123
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #4 -: 22 Февруари, 2025, 21:05:58 »
Да, грешката е моя , тъкмо си редактирах отговора :))

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #5 -: 22 Февруари, 2025, 21:06:55 »
Няма проблем  :drinks:

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 513
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #6 -: 22 Февруари, 2025, 21:39:27 »
Кондензатор може да свалиш от някъде, може и да купиш,може да навържеш няколко в паралел. Елементите не са скъпи и не са с критични параметри. Когато аз правих захранване с 723, почти никакви части не се намираха. Трябва да е било през 1989 година. Беше за 1 ампер и без регулация по ток. Много работа е свършило. Може би още е работещо у един приятел...

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #7 -: 22 Февруари, 2025, 21:45:09 »
Сигурно ще ми се наложи да свържа два 4,700мкф. Имам няколко такива някъде. Аз търсих 10,000 63В ама никъде няма поне в Магазин и аз не съм по поръчване от онлайн  магазин.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1433
« Отговор #8 -: 22 Февруари, 2025, 22:49:34 »
Сигурно ще ми се наложи да свържа два 4,700мкф. Имам няколко такива някъде. Аз търсих 10,000 63В ама никъде няма поне в Магазин и аз не съм по поръчване от онлайн  магазин.

Два по 4700μF ще е много по-добре. Иначе 10000μF до 63V има в Елимекс: https://elimex.bg/product/29417-c10000uf63v-30x52

Неактивен hris

• Квантов електрон
  • Публикации: 106
« Отговор #9 -: 23 Февруари, 2025, 03:08:35 »
МК 1/2001 стабилизиран токоизправител

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #10 -: 23 Февруари, 2025, 10:06:16 »
МК 1/2001 стабилизиран токоизправител

Готино! Аз не можах да намеря оригиналните снимки от сайта. Архивиран е доста добре в "Wayback Machine" обаче някой снимки липсват. Също забелязах, че функционалния генератор е рециклиран от 3/1982 стр-3,6. Единствената промяна която забелязах печатната платка има писти за поставяне на кондензаторите С1-С5 (смяна на подобхватите). Схемите от последните МК списания (те май са от друга редакция във Варна) са доста интересни и някой важът до ден днешен, лесни са за повтаряне. Аз даже някъде имам един аудио усилвател стерео кит от МК 2000-те с някакъва интегрална схема на Филипс. По спомен 40 ватта която ми е подарена.

Достатъчно говорехме за МК, искам да разкажа за мойте идеи за захранването. Аз сигурно ще добавя вентилатори на самите мощни транзистори и обмислям дали да не извадя тези на платката и да ги изкарам на охладителите на 2Н3055 (в моят случай КД503). За волтметри исках да ползвам стрелкови системи обаче се отказах и се сетих, че имам АЦП руско КР572ПВ2. Има много схеми с това АЦП-та и западния му съвместител ICL7107. Чудя се какви седем-сегменти да използвам тъй като аз искам да може да се чете на тъмно, успях да изровя едно такова екранче от един касов апарт Елка който намерих на боклука. Зелен е, тамън ще пасва с кутията. Имам някъде едни ГДР-ски седем сегменти ама те май са общ катод. Все ще изровя нещо!

Успях да се докопам до частите, намерих един електролит 4700 от първия ми ТЕС който съм правил с ЛМ317. Сега остава разработка на печатната платка и ще почне сглобяването..

Активен tvservice

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 4
« Отговор #11 -: 23 Февруари, 2025, 11:24:25 »
Този токоизправител съм го правил и работи перфектно. ето и малко снимки:

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #12 -: 23 Февруари, 2025, 11:29:01 »
Много готино се е получил!! Как си го докарал до 28 волта обаче?

Активен tvservice

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 4
« Отговор #13 -: 23 Февруари, 2025, 11:36:53 »
Готов трансформатор 220в, 3А, 24в вторична, грец, 4700мф на 40в и имам 33в изправено. (24 х 1.41 = 33.84в) Също така, е добре R1 да е 1 W защото грее и с времето може да си промени стойността. Наложи ми се да донавия една намотка за 10 -ина волта, за захранването на  на индикатора. Това е всичко.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #14 -: 23 Февруари, 2025, 11:42:13 »
Петицата по Математика за срока си е заслужена за мен значи, сметнал съм го правилно  :D . Еми ще направя същото нещо + още един електролит 4700.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |