| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Технически въпрос за трансформатор  (Прочетена 5287 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tvservice

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 5
  • Населено място: София
Re: Технически въпрос за трансформатор
« Отговор #15 -: 23 Февруари, 2025, 11:48:50 »
Жокер: кутията е от захранване за компютър, радиаторите да са изолирани от корпуса и да не е занулена! Платката, както се вижда е от тези дето са само с петна и отвори. :)

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3620
  • Населено място: Варна
« Отговор #16 -: 23 Февруари, 2025, 11:50:19 »
Ако си намериш някой от руските ТС160 или ТС180 най лесно се пренавиват на всякакво напрежение,пък и не са много големи по размери.Пишеш че по нататък може да го направиш двуканален,идеята е добра.Аз ползвам в същата кутия от импулсно с такъв китайски волтметър и амперметър,но с LT1083 и само единия канал.Дава от 1.5 до 30 волта допустим ток до 7.5А.После сработва защитата в LT1083.LM338 е същата и позволява по няколко да се включват в паралел.За три пишат че може да даде до 20А.Не съм пробвал последното.Това са много по мощните варианти на LM317.

П.п. ето оригиналната статия ако на някой прояви интерес.https://www.elcircuits.com/2022/03/15v-to-28v-75-amps-adjustable-symmetric.html
« Последна редакция: 23 Февруари, 2025, 12:02:08 от lz2xl »

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Публикации: 108
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #17 -: 23 Февруари, 2025, 11:56:49 »
Тези трафове не са ли от руските телевизори Електрон, Рубин и т.н.? Ако намеря такъв телевизор ще е супер, тези трафове за много силни по спомен.
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #18 -: 23 Февруари, 2025, 12:00:07 »
Да от тях са,на чернобелите слагаха ТС160,18о или 210,според модела и комсумацията.На цветните ТС280 или 310.Означението показва мощността на трансформатора примерно ТС160 означава трансформатор сетевой 160  вата.

Неактивен tvservice

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #19 -: 23 Февруари, 2025, 12:01:47 »
Ами ти трябва да си сметнеш колко мощен траф ти е нужен според изх. напрежение и изх. ток. P= UxI За двуполярно - двойно по мощен, или 2 трафа.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #20 -: 23 Февруари, 2025, 12:04:53 »
ТС310 ще му покрие нуждите,но е по големичък размер.

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #21 -: 23 Февруари, 2025, 12:06:56 »
Да от тях са,на чернобелите слагаха ТС160,18о или 210,според модела и комсумацията.На цветните ТС280 или 310.Означението показва мощността на трансформатора примерно ТС160 означава трансформатор сетевой 160  вата.

Ако се сдобия с такива ще направя някакъв огромен захранващ блок. В статията пише "Благодарение на тази възможност предложеният от насзахранващ блок може да осигури ток 0-4.5 А (при паралелно свързване на двата канала) и напрежение 0-40 V (при последователно свързване)" Какво се подразбира? Изходите се връзват последователно или паралелно? Хмммм, няма ли да може примерно да му се сложи някакъв превключвател който да прави точно това?

Ами ти трябва да си сметнеш колко мощен траф ти е нужен според изх. напрежение и изх. ток. P= UxI За двуполярно - двойно по мощен, или 2 трафа.

Ще ми се наложи..

Неактивен tvservice

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #22 -: 23 Февруари, 2025, 12:15:40 »
Ако се сдобия с такива ще направя някакъв огромен захранващ блок. В статията пише "Благодарение на тази възможност предложеният от насзахранващ блок може да осигури ток 0-4.5 А (при паралелно свързване на двата канала) и напрежение 0-40 V (при последователно свързване)" Какво се подразбира? Изходите се връзват последователно или паралелно? Хмммм, няма ли да може примерно да му се сложи някакъв превключвател който да прави точно това?
Когато са два НЕЗАВИСИМИ (несвързани електрически помежду си) изходите можеш да ги свързваш както си искаш - или в паралел, или последователно, или по отделно за  двуполярно захранване, което значи ДВЕ ОТДЕЛНИ вторични намотки на трафа.

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #23 -: 23 Февруари, 2025, 12:18:41 »
Еми скоро ще търся друг трансформатор или ще навивам намотки  :D

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #24 -: 23 Февруари, 2025, 12:23:49 »
Е как да го разбираш :) в паралел тока се сумира.ако двата дават по 2А максимално в паралел тока става двойно по голям до 4А,напрежението се удвоята при последователно свързване 2Х20 става 40В,аритметика.Пишеш такива въпроси че се чудя........... и трансформаторите на са "силни" те има габаритна мощност,има такъв парамеър там.Няма такова нещо като сила цвят мирис и т.н.

tvservice,има една особеност при охлажданнето на транзистора на изхода,при ниско изходно и голям ток е добре да се превключа вторичната.Да не се превиши топлинната мощност.

Неактивен tvservice

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #25 -: 23 Февруари, 2025, 12:28:38 »

tvservice,има една особеност при охлажданнето на транзистора на изхода,при ниско изходно и голям ток е добре да се превключа вторичната.Да не се превиши топлинната мощност.
Абсолютно си прав за това. Затова и транзисторите са по няколко в паралел. Но се спомена някъде в темата, че ще има и принудително охлаждане с вентилатор ....

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #26 -: 23 Февруари, 2025, 12:31:56 »
Аз казвам силни защото действително 160вата не са малко, така съм свикнал да казвам.
При моя блок ще добавя такива термопластини биметални за примерно 50 градуса като загрее да се пускат вентилатори. Даже бих добавил и една схема за термометър с някакви малки 7 сегменти ама не съм сигурен, ще стане каша от някакви модули и като ми се наложи да го разкарам и го подаря на някой примерно и го отвори за ремонт ще има да се чуди..
Мойте конструкции винаги са били някакви прости както миналия ми захранващ блок ама сега искам нещо малко по професионално което рядко да ми се налага да го отварям, едновременно надеждно и професионално (поне за мен). Аз за охлаждане ползвам едни радиатори от един усилвател. След малко почвам правенето на печатна платка.  :)

Активен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 514
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #27 -: 23 Февруари, 2025, 14:15:10 »
...Няма такова нещо като сила цвят мирис и т.н...

:) Има, има! Ако не внимаваме, лесно можем да го докараме до "добър" черен цвят и "още по-добър" мирис  :master2:

Цитат
...при ниско изходно и голям ток е добре да се превключа вторичната.Да не се превиши топлинната мощност...

Превключването е единственият разумен начин да имаме качествено линейно захранване с широк диапазон на изходното напрежение. Оказа се, че такова превключване не се постига много лесно, ако искаме качество и надеждност. На мен ми се наложи да създам за тази цел свръхефективно полупроводниково реле. Иначе може и ръчно или с електромеханични релета, но все има някои недостатъци. 

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #28 -: 23 Февруари, 2025, 15:03:26 »
Абе има пушек и мирис,ама не това исках да кажа :) за превключването ръчно е най лесно,защо да усложняваме нещата.Много рядко се ползва.

Активен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 514
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #29 -: 23 Февруари, 2025, 16:06:19 »
За лични нужди не е проблем ръчното превключване. Всеки ще го направи като обмисли удобството и цената, които го устройват. Може да решим и просто да разсейваме топлина в пространството. Аз, за момента имам линеен блок с 317, който си грее на воля. За по-голям ток имам и един импулсен блок...

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |