| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радио Грундик Прима бой 207 не работи ВЧ частта  (Прочетена 2205 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен petarkolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 321
  • Населено място: гр. София
Здравейте, подкарах унч-то. Като пипна на входа на УНЧ се чува брум и когато усиля докрай има шум. При превключване на обхватите е въртене на променливия кондензатор не се чува нищо. Може ли да дадете съвети накъде да се насоча. Приятен ден и успешна седмица.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 976
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Като начало изостатите бутоните за превключване на обхватите. Сигурно са окислени контактите и не контачат. Не зная дали ти е по силите, аз ги разпоявам внимателно от платката вадя ги. Разглобявам ги внимателно почиствам ги и ги сглобявам отново.
 Би могъл да направиш следната проверка. Включи на желания от теб обхват. Проследи по схемата кои контакти трябва да са затворени и ги окъси със запоени къси жички мосчета. Ако радиото тръне значи всичко е ясно.
« Последна редакция: 31 Март, 2025, 14:23:46 от shri »
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 306
  • Населено място: София
Екстракционен бензин (от аптеката) и вазелин (пак от там) се разбърква до консистенция за може да се пръска със спринцовка. Пръскаш и превключваш няколко пъти.
Преди превключвателя измери напреженията в МЧ дали има живот.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1588
  • Населено място: Варна
Екстракционен бензин (от аптеката) и вазелин (пак от там) се разбърква до консистенция за може да се пръска със спринцовка. Пръскаш и превключваш няколко пъти.
Преди превключвателя измери напреженията в МЧ дали има живот.

Аз ползвам WD-40, няма грешка! Пръскам дори докато работи.

Неактивен petarkolev

• Квантов електрон
Re: Радио Грундик Прима бой 207 не работи ВЧ частта
« Отговор #4 -: 01 Април, 2025, 10:38:00 »
Мисла да почистя бутоните и механично да реша проблема, както ме посъветва колегата Шри. Ако не се случат нещата може ли да кажете къде да меря по междинния усилвател. Приятен ден.

Неактивен ji4kajiata

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 25
  • Населено място: Ботевград
Re: Радио Грундик Прима бой 207 не работи ВЧ частта
« Отговор #5 -: 04 Април, 2025, 20:15:31 »
Ама на всички обхвати ли не работи или само укв, аз като гледам схемата (доколкото изобщо мога да видя от телефона в момента, че не съм на компютъра) бутоните са на различни блокове с натискане. Така ли е? Не е един плъзгач. Което ме кара да си мисля че проблема е преди тях. Като ги натискаш силно и с почукване препуква ли почва ли да дава бял шум. А и аудио усилвателя каза че си го подкарал. Значи преди това да разбирам че е бил изгорял ли? Нещо почва да ме съмнява от написаното, че има не само механични но и други ел. хардуерни проблеми по напред преди превключвателя. Ако имаш нерви за финната механика по добре ги свали и ги зачисти ръчно. Тез спрейчета не ме кефят особено повечето от тях. Ефекта е временен. Аз ползвам един на филипс беше в синя опаковка с инокс на флакона. Много е добър и със гумичка от молив прави чудеса. Светват като нови без да ползвам шкурки да ги дера и съсипвам. 90% от спрейчетата трябва да се внимава с тях - агресивни са почват да правят лека корозия и съсипват контактната система на бутоните след време. После сложи вазелин както е написал колегата да ги пази от оксидация. Смазка само на механичните сглобки долу не.
Ако разполагаш със сигнал генератор и осцилоскоп пусни една носеща честота и по схемата давай от входа на антената през кондензатор 10-ка напред да видим къде ще спре преди разглабяне на механики е моят съвет. Според мен от така написаното има проблеми напред още вч блока. Успех. ;)

Неактивен petarkolev

• Квантов електрон
Усилвателната част я подкарах, когато възстанових проводниците за захранване и към тонколоната (бяха разпоени). При превключване на бутоните се чува пукане. Не работи на всички обхвати, не само на ФМ. Бутоните мисля да разглобя и смажа. Доста ще е трудно свалянето, но ще се опитам.

Неактивен petarkolev

• Квантов електрон
1

Неактивен petarkolev

• Квантов електрон
2

Неактивен petarkolev

• Квантов електрон
3

Неактивен petarkolev

• Квантов електрон
Трябва ли според вас да откачам целия пакет от 4 ри бутона, или може само за УКВ-то. Отгоре са хванати с една ламаринка открай докрай.

Неактивен petarkolev

• Квантов електрон
Разглобих го. Много е добре контакта, поне на подвижната част. Другата вътре ще се опитам да почистя по някакъв начин.

Неактивен petarkolev

• Квантов електрон
-

Неактивен petarkolev

• Квантов електрон
Нямам сигнал генератор и осцилоскоп, но не може ли със слушалка да стане също.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 810
  • Населено място: София
Не ти трябва никакъв осцилоскоп и сигналгенератор! Първо трябва да провериш дали работи хетеродина на УКВ. За целта взимаш един изправен приемник и го поставяш близо до повредения. Настройваш изправния приемник на някоя станция над 100Mhz. Въртиш честотата на повредения приемник до като станцията на изправния приемник замлъкне! (Получава се биене между двете честоти) Проверка на Междинночестотния усилвател и изправността на УКВ тунера можеш да направиш както в тази тема тук:           
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=18811.msg141377#msg141377 Намери някое изправно радио с пиезофилтър на 10,7Mhz. И свържи към входа на МЧУ на изправното радио коаксиален кабел през проходен кондензатор. Започваш да търсиш сигнала от изхода на тунера на повредения приемник към демудолатора. Това при положение че не са пипани фабричните настройки на трептящите кръгове на тунера и МЧУ.   
« Последна редакция: 31 Май, 2025, 01:07:22 от GRIDLIC »
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |