| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: PHILIPS 830A  (Прочетена 2189 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1255
  • Населено място: Пловдив
Re: PHILIPS 830A
« Отговор #15 -: 09 Май, 2025, 22:35:02 »
Пожелавам ти успехи с реставрацията.
По отношение на скалата имам следното предложение:
-изрежи ивица 2-4 мм от периферията на старата скала /колкото се припокрива от фрикционната предавка/.В тази ивица ще попаднат и дефектите.
-изрежи диск от тънък текстолит /или друг подходящ материал/ с диаметър равен на диаметъра на старата скала
-залепи върху новия диск старата скала.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3964
« Отговор #16 -: 09 Май, 2025, 22:42:09 »
Не става Драгане, първо и аз така си помислих да направя. Старата пластмаса обаче е много трошлива, чупи се при най-малък натиск. Явно радиото е стояло много време на слънце и затова така е пожълтяла и е крехка. Нова ще направя, трябва ми едно парче пластмаса с дебелина точно 1мм бяла, или плексиглас , което според мен е по-добре, оказа се, че из дома не мога да намеря  ??? .

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
« Отговор #17 -: 09 Май, 2025, 23:24:31 »
Тогава  изрежи от тънък текстолит диск с подходящи размери и залепи върху него отпечатаната на принтер хартия.
Каква е дебелината на тази скала ?
Може би ще стане и диск от алуминий с дебелина 0,5 -1 мм -Някоя скала от манометър
Мога да ти пратя парче тънък алуминий.
Може да видиш в магазините за левче,някой домакински съд и да изрежеш от дъното подходящ диск

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #18 -: 09 Май, 2025, 23:27:15 »
Не, трябва да бъде полупрозрачна, защото крушката е зад нея. Не трябва да е от текстолит, пластмаса трябва да е, с дебелина 1 мм, мислех си и за плексиглас, но обезателно 1 мм.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #19 -: Вчера в 18:08:22 »
Както бях писал по-горе, бобината S15 е прекъснала. Тя всъщност е един дросел, който има омическо съпротивление между 900 и 1100 Ома по документацията на Филипс. Пренавих бобината, докарах я на необходимото съпротивление и я монтирах в сърцевината. Доста брум има обаче, когато сложа дросел от друго старо радио, брума изчезва  :unknown: . Колкото и да не ми се иска, ще трябва да сложа друг дросел. Имаше проблем и с единият от променливите кондензатори, наложи се да разпоя ламаринената кутия в която е монтиран. Той е "наобратно", неподвижната секция отива на копус, а на подвижната една спирала е запоена на нея и излиза извън корпуса през изолатор. Тази спирала беше се разпоила, доста работа ми отвори. Въбще доста труден ремонт  :(

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 109
« Отговор #20 -: Вчера в 18:32:37 »
Дросела има постоянно подмагнитване, има нужда и от въздушна междина - т.е. всичките Е-та са заедно едно до друго, всичките I-та - също и между тях е имало някаква хартия. Без нея се променят параметрите - вдига се индуктивността и започва да се насища (спира да работи) при доста по-малък ток. Виж да не си пропуснал тази подробност.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #21 -: Вчера в 18:37:04 »
Не съм, магнитопровода е Ш-образен, по средата се захващат ламелите които затварят ядрата, в двата края на Ш-то има хартия, сложена е. Нещо не е наред, ще го разглобя отново.

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1145
  • Населено място: София
« Отговор #22 -: Вчера в 21:01:07 »
Не, трябва да бъде полупрозрачна, защото крушката е зад нея. Не трябва да е от текстолит, пластмаса трябва да е, с дебелина 1 мм, мислех си и за плексиглас, но обезателно 1 мм.

Ако вземеш капак от кутия за латекс или нещо подобно и изрежеш кръг няма ли да се получи.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #23 -: Вчера в 21:36:21 »
И този вариант ще опитам. Иначе с дросела продължава да бруми, не знам защо, има си изолация между пластините. Ще трябва да сложа друг.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
« Отговор #24 -: Вчера в 23:17:36 »
Валери,
Провери и сравни омическото и индуктивното съпротивление   на оригиналния дросел и този който си поставил.Може да има окъсени намотки?
Направи проба и със съпротивление 1-2 ком вместо дросел .

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
26 Отговора
15808 Прегледи
Последна публикация 10 Февруари, 2020, 19:00:07
от Валери
1 Отговора
5012 Прегледи
Последна публикация 14 Април, 2016, 10:20:10
от origo
12 Отговора
3528 Прегледи
Последна публикация 17 Август, 2018, 23:33:39
от slavi

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |