| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Разработване на силно НЧУ с ОУ и 2N3055  (Прочетена 652 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 99
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Здравейте колеги!

Малко може да съм закъснял за тази мания от мощни самоделни усилватели.  :D
След като колегата OgiBoyadzhiev ми показа един усилвател правен от баща му с крайни 2N3055 се вдъхнових и аз да направя нещо такова. Въпреки, че имам един силен усилвател в момента смятам, че ще е хубаво да се науча на нещо.

Намерих няколко схеми в интернета, харесах си една поради достъпността на елементите. Схемата има два проблема, един от тях забелязан чак след като я пуснах за пръв път.
- Ценеровите диоди не са начертани добре и трябва малко да си използваш мозъка да намериш ориентацията. Успях обаче този на положителното захранване грее като печка и BD140 120 омо-вите резистори прегряват.
Втория проблем е, че няма източник на схемата. Не мога да намеря откъде е и ще е хубаво да знам дали има описание.
Отдавна съм сменил 741 с 534, поради по добрата му характеристика във аудио-то.

По едно време се отказах от тази схема и мислех да повторя ЛАТ 2090 обаче ме е жал да изхвърлям платката, всепак съм се мъчил на прототипната да я правя. Може ли някой да даде идея, защо BD140 и двата 120-ома резистора прегряват? Като махна ценеровия диод не се самозапалва  :D Ориентиран е правилно, нямам идеи.  Не е дефектен, тествал съм го извън платката както и другите елементи. А и за какво служат транзисторите BC557, BC182? В схемата на ЛАТ директно ценеровите диоди са сложени съответно на + и - на ОУ.

Забравих да кажа, проблема присъства и без ОУ във схемата...

Благодаря предварително  :hi:
« Последна редакция: 03 Май, 2025, 21:12:59 от shyyyy »
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 295
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
Re: Разработване на силно НЧУ с ОУ и 2N3055
« Отговор #1 -: 03 Май, 2025, 21:06:20 »
Отдавна съм сменил 741 с 534, поради по добрата му характеристика във аудио-то.

Изобщо не съм сигурен, че това ще работи с NE5534  ;)
0879 530 578  www.eshop-bg.com

Активен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 367
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #2 -: 03 Май, 2025, 21:09:50 »
Схемата е на 100 г. :)

Спомен от тестове в началото на '90-те: ОУ НЕ СМЕНЯЙ с друг тип освен 741! ОУ работи в режим на късо съединение (със сработване на защитата в ОУ? ... по някакви спомени ...), като сигналите (диференциално) се получават върху захранващите пинове на ОУ.

Извадка от работната тетрадка (когато нямаше компютри ...):
Усилвателят пееше добре. Имаше трудност по доставяне на транзистори 2T753X ... :)

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #3 -: 03 Май, 2025, 21:40:53 »
Успях да си поправя + захранването. Реших по метода на проба грешка да измеря разни работи и се оказва, че BC182 е кихнал. Замених го с 2T3169 защото имам цял кашон с такива и не знам какво да ги правя.

Фактически трябва да използвам само 741 не мога да си го заменя?? Еххх жалко..  :(
Още по жалко, представете си нямам 741 под ръка. Чак понеделника от работа ще ми излезне един от заплатата...

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 189
  • Населено място: Sofia
« Отговор #4 -: 03 Май, 2025, 21:48:35 »
за какво служат транзисторите BC557, BC182?
За захранване на 741.
Преди да сложиш новата схема на емитерите (към 7 и 4 крак) трябва да измериш точно +15 и -15 волта.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #5 -: 03 Май, 2025, 21:51:30 »
Успях да докарам захранването, то - си работеше обаче плюса правеше проблеми.
Има си -15 и +15В там, просто ми трябва операционен усилвател.

Неактивен hris

• Квантов електрон
  • Публикации: 108
« Отговор #6 -: 04 Май, 2025, 03:12:48 »
shyyyy качете хубави снимки да видим какво и как сте го направили и запишете wav да чуем как свири. Покажете и захранването което ползвате и схемата му.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 108
« Отговор #7 -: 04 Май, 2025, 09:50:33 »
Закъснял си с 50-ина години, ако не и повече с тези 741 и 2N3055, за да можеш да сложиш "мощен" и "усилвател" в едно и също изречение :D

Ако го правиш с учебна цел, за да разбереш коя част от схемата как и защо работи - добре, има какво да научиш. Конкретната схема е тъпа и проста и по-скоро е частен случай с конкретен чарк (741), за да работи. 5534 и кой да е друг ОУ, за да работи в такъв режим, ще се наложи да му сложиш изходен буфер, което пък ще го накара да работи в клас Б и сериозно ще компроментира звуково качеството на самия ОУ.

В случая, конкретната схема както казаха, работи в режим на късо съединение. С ценерите правиш параметричен регулатор (прикачената схема) и ще пекат точно толкова, колкото им кажеш - всичко се смята по закона на Ом. И понеже ОУ работи в режим на късо съединение, всичкият му изходен ток минава през захранването, а там имаш схема "обща база" с голямо усилване по ток, като размаханото напрежение там се определя от R13, което усилваш по най0кривящата схема ОЕ... Като цяло схемата не е  температурно стабилна - тока на покой ще шава, ще имаш сравнително високи изкривявания, особено във високи честоти заради "бавни" крайни транзистори. Пък ако сложиш "бързи", най-вероятно ще осцилира.

Ако искаш добра и сравнително проста схема, изпитана от много народ - направи Excela от аудио форума - може да се ползва и със 2N3055 ако ти е кеф, колкото и да не си заслужава усилията. И тези 38 волта захранване са много оптимистични за 2N3055, при индуктивен товар напрежението, което може да се получи върху всеки транзистор, е до 2,8 пъти захранващото, т.е. хващаш максималното допустимо на транзистора и го делиш на 2.8. В случая - 70:2,8 = 25V на рамо макс за 2N3055 за да не горят.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3606
  • Населено място: Варна
« Отговор #8 -: 04 Май, 2025, 10:59:17 »
Не е мощен,"силен" е според малкия,ха ха ха :) ах тоя фейсбук :) колко нови неща може да научи човек там :)
Както и да е,741 не е много подходящ за целта.Има една подробност,пише го в книжката "Най доброто от вестник Направи си сам".Давам го като тема за размисъл и нова идея.Сканирах цялата статия,ако представлява интерес.Различна комплекрация на транзистори може да бъде от 3 до 75 вата.Грантирано работи.

Неактивен Узунов

• Квантов електрон
  • Публикации: 226
  • +-
« Отговор #9 -: 04 Май, 2025, 21:03:32 »
Аз ако трябва да правя усилвател от тоя род ще заложа на "quad 405" според мен схемата е по.... добра.
 :master2:
"направи за да се научиш, купи за да си имаш"

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |