| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Ригонда 102 няма усилване на укв  (Прочетена 1474 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Dennislaw91

• Квантов електрон
  • Публикации: 114
  • Населено място: София
Здравейте, апарата е Ригонда 102 с белите копчета и една крайна лампа 6п14п.Проблема е , че нямам усилване на Укв , смених Селеновия изправител с грец, тъй като грееше  и сложих гасящ резистор от 470ома, на 5 та точка имам 150 волта, апарата има усилване в НЧУ , на анода имам 250 волта, на 2 ра решетка 240 волта, също така на АМ радиото работи супер, моля за съвет

Неактивен morski

• Квантов електрон
  • Публикации: 109
  • Населено място: Варна
Re: Ригонда 102 няма усилване на укв
« Отговор #1 -: 11 Май, 2025, 15:08:56 »
Предполагам,че казвайки на УКВ няма усилване искаш да кажеш че въобще не работи на УКВ.
Аз бих започнал проверката с нова УКВ лампа,проверка на клавишния превключвател и режимите на на двойния триод на УКВто.
Ако там всичко е наред,ще ти трябва вече по специализирана измервателна техника, която предполагам, че нямаш съдейки по въпроса ти и ще ти трябва можещ и знаещ майстор.

Неактивен morski

• Квантов електрон
  • Публикации: 109
« Отговор #2 -: 11 Май, 2025, 15:23:59 »
А и още нещо, това радио със сигурност на УКВ е на стария стандарт честоти и днес там едва ли ще чуеш нещо, освен някоя силна местна станция която би пробила по огледален канал, но ако УКВто е наред би трябвало да чуваш специфичния шум/атмосферен шум на УКВ когато няма полезен сигнал на честотата.
Успех.

Неактивен Dennislaw91

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 11 Май, 2025, 16:43:02 »
Превключвателите са смазани, лампата е чисто нова, уквто съм го пренастроил , свалих го от друго шаси работещо,

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 976
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #4 -: 11 Май, 2025, 16:59:01 »
Има нещо грешно в така зададения въпрос. Хем УКВ то не работи пък си го пренастроил. Как става тая работа? Ако тунера работи щом "си го свалил от друго радио" значи нямаш усилване по МЧУ. Та провери си МЧУто. Или поясни точно какъв е проблема точно. Какво разбираш под "нямам усилване".
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Активен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3619
« Отговор #5 -: 11 Май, 2025, 18:00:01 »
Няма звук на УКВ пък ровил в захранването.Самата замяна селеновия изправител с диоден грец е погрешно.Това преди много време сме го дъвкали във форума.Това не е добра идея,добавъчно съпротивление е удобноо решаване на проблема,но не винаги е удачно.250 волта на 6П14П е добре.Самите селенови пакети греят,за това ги монтират на шасито.На УКВ като увеличаваш звука шума променя ли се въобще.Там на клавишния блок има един превключвател за входа на УНЧ за АМ детектора и ЧМ детектора.Провери ли го дали контактува.Там лампите са повече от една :)

Неактивен Dennislaw91

• Квантов електрон
« Отговор #6 -: 11 Май, 2025, 21:02:56 »
Както споменах уквто е работещо, свалям го от друго шаси напълно работещо , някъде имам проблем в мчу , превклювателите са ок, защо да  не е удачно замяната на селена като грее и смърди на миризма подобна яйца? Сменил съм на над 20 апарата и до сега си работят супер, на някои се е налягало гасящ резистор за да докарам напреженията по схема

Неактивен Dennislaw91

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 11 Май, 2025, 21:03:41 »
Няма звук на УКВ пък ровил в захранването.Самата замяна селеновия изправител с диоден грец е погрешно.Това преди много време сме го дъвкали във форума.Това не е добра идея,добавъчно съпротивление е удобноо решаване на проблема,но не винаги е удачно.250 волта на 6П14П е добре.Самите селенови пакети греят,за това ги монтират на шасито.На УКВ като увеличаваш звука шума променя ли се въобще.Там на клавишния блок има един превключвател за входа на УНЧ за АМ детектора и ЧМ детектора.Провери ли го дали контактува.Там лампите са повече от една :)
няма никакъв звук

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 976
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #8 -: 11 Май, 2025, 22:17:07 »
Добре де, след като разбираш къде е проблема. Какво очакваш от нас? Хващай един сигнал-генератор и един осцилоскоп и виж къде е проблема.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Активен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3619
« Отговор #9 -: 11 Май, 2025, 22:57:52 »
няма никакъв звук

Е ти картина ли очакваш да покаже :)
Не си писал че мирише на деградирал селен,писа само че грее.Това две различни неща.Ако малко се вгледаш в схемата ще забележиш че видиш че МЧУ е едно и също за АМ и ЧМ.Освен двойния диод на детектора.Ако филтрите имат проблем,прекъсване няма да работи и на АМ диапазоните.Те са последователно свързани.Освен ако някой доморасъл техник е наврял отверка и е въртял всичко което може да се завърти.Често се случва.Превключателите мери ли ги с мултицет дали контактуват.Не само така на външен вид да са здрави.Смени за проба двоиния диод на частотния детектор,но малко ми се вярва да е повреден.Превключвателите там са болна тема,окисляват се и не контактуват,като допреш отверка до R18 47 ома трябва да има брум.Провери кондензатора C44 10 мкф на дробния детектор.

Неактивен Dennislaw91

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 11 Май, 2025, 23:26:01 »
Добре де, след като разбираш къде е проблема. Какво очакваш от нас? Хващай един сигнал-генератор и един осцилоскоп и виж къде е проблема.
нямам уреди освен Мултицет

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Публикации: 108
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #11 -: 12 Май, 2025, 10:01:41 »
Задължително е да се има поне сигнало-подавач или сигнало-търсач. Осцилоскопа не е задължителен но е препоръчителен. Истината, е че съм се пробвал само с мултимер да оправям аудио техника, не е много приятно. Защото така не разбираме колко е чист сигнала и т.н. Същата история е с Кащана. Даже не е задължително да даваш чак толкова за осцилоскоп в момента. В форума един колега е пуснал един Hameg 2x20mhz за 80лв. Пак ще ти свърши работа.  :)
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Активен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1436
« Отговор #12 -: 12 Май, 2025, 10:29:59 »
Супер сондата на г-н Карлсън е доста подходящо устройство за целта:

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Публикации: 108
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #13 -: 12 Май, 2025, 14:47:12 »
Може да е още по лесно, сондата на г-н Карлсън отнема много време да се направи според мен, тази схема ми допада повече.
Сондата на г-н Карлсън, печели по много неща, обаче това което аз предлагам е лесно за разработка, може да се побере в малка кутийка и ще си супер.  ;)
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |