| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Нов Проект: Палдин 601  (Прочетена 3019 пъти)

0 Потреб. и 7 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен hris

• Квантов електрон
  • Публикации: 109
Нов Проект: Палдин 601
« -: 09 Юни, 2025, 17:28:56 »
Здравейте Измислих си нов Проект за Ретро компютър Паладин 601 само че без грешките на Пълдин 601 и Пълдин 601А хардуер наново проектиран.
Паладин 601
CPU 8bit СМ601 (MC6800)
IO       СМ602 (MC6821A)
port A -> keyboard in
port B -> Video Modes
+ speaker + Cassete I/O
Video CGA СМ607 (MC6845)
Video RAM 16kB 8x4116
RAM Memory 512kB, 41256 2x8бр
ROM 4kB+64kB 27C32+27C512.
Премахва се бъгавата диодна логика и се прави пълно адресно дешифриране за да се освободи RAM памет. Паметта се страницира на страници по 64кB или друг избран от разработчика на хардуера размер. Мисля че може видео паметта да стане с 8 чипа 4164 и да заема една цяла страница в страницираната 512кB памет както казал шефа на IBM как може някой да поиска повече от 10 страници по 64кB памет.
Идеята е да се развие дискусия как би било най добре да се направи legacy free нов хардуер по възможност да копира добрите практики от схемата на Пълдин 601 и Пълдин 601А но да си е различен с друга платка и друг замисъл сега един чип може да емулира целия такъв 8 бит хардуер но схемата трябав да я имаш начертана в ALTERA или там друг софтуер за да се направи емулация а защо не едноплатково изпълнение всички чипове на една платка вместо на отделни карти както при Пълдин 601М.

Неактивен hris

• Квантов електрон
Re: Нов Проект: Палдин 601
« Отговор #1 -: 09 Юни, 2025, 19:54:08 »
Адресния дешифратор на APPLE I е реализиран с една TTL ИС 74LS154 шестнадесетичен дешифратор 4 входа 16 изхода декодира старшите 4 байта на адресната магистрала на 6502 или 6800 микропроцесора. Цялата адресна област 64 килобайта адресируемо пространство се дели на 16 4 килобайтови области 16-4 12 бита адресна шина. В старшата част F000-FFFF има 256 байта монитор, В областа Е000-ЕFFF 4kB DRAM памет за интерпретатора на Бейсик. В областа D000-DFFF 6821 IO чип за вход от клавиатура порт А и изход към видео терминал порт B. В адресната област C000-CFFF е интерфейса за касетофон. 256 байта ром за него от С000 и двата порта за еднобитов вход и изход към касетофона на 0000-1000 е първата област от 4kB DRAM в която е служебната област 0000-0100 за микропроцесора 6502 или 6800 и останалата използваема от потребителя свободна RAM памер. останалите декодирани 4 килобайтови адресни области са свободни при Аpple I. това е повторено в Пълдин 601 адресния дешифратор с 74154 разпределя адресното пространство на 16 4 килобайтови области е последната F000-FFFF има 4 килобайта епром за биос 2732. В Е000-ЕFFF е позициониран втори адресен декоден 74LS38 за входно исходните устройства. А двете последващи горни области по 4 килобайта от C000-CFFF и D000-DFFF образуват 8кб за ROMdisk на 8 страници общо 64кБ. а DRAM 64kB заема всичкото останало адресно пространство.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 120
« Отговор #2 -: 09 Юни, 2025, 21:21:51 »
Има един форум, пълен с хора, които разбират на тази тематика, евентуално - https://mcu-bg.com/ . Тук май има още един, който разбира хардуера на толкова ниско ниво... и до там. А защо си избрал баш този компютър да ръчкаш като платформа, има ли нещо специално? Или е само с учебна цел.

Неактивен hris

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 09 Юни, 2025, 23:00:53 »
Имам много свободно време и с учебна цел ръчкам тея старите 8 битови машини. ИМКО-1 излезе копие. Имко 2 копие на Apple II+. Имко-4 Правец 16 копие на IBM-PC. Само Пълдин-а излезе че няма аналог в света. Обаче като гледам схемата на Пълдин 601 и схемата на Пълдин 601А намирам технически несъвършенства първоначално е бил проектиран като специализиран компютър за концентратор на Данни за БТК и разделя адресната таблица на 16 области където може по 4 килобайта всяка да се сложи памет Rom, Ram или IO портове. Тези 16 избора на устройство сигнали са изведени на 64 пиновите куплунзи за външни карти разширителни като вътрешно има само последните 4 килобайта един епром после по настояване на създателя на софтуера EAGLE дос който е написал човека добавят 64килобайта DRAM памет вместо отделни сегменти с 4 килобайтови SRAM памети да са заети целия свободен адрес е зает с 64килобайта динамична памен най интересен добавен сигнал -RAMDIS за забрана на достъпа до RAM паметта с него и диодна логика се изграждат IO пространство Е600-Е6FF разделено на 8 IO адреса с 74LS138 дешифратор три входа 8 изхода. разделя IO на 8 области с техническа хитрост допълнително се връзват по два IO чипа на един от 8 области изборен сигнал.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 10 Юни, 2025, 01:25:07 »
То аз съм събрал чипове за над 10 проекта, че и серии, да ръчкам като имам свободно време... ама това свободно време от години не се появява, сумати комплекти чипове от 6502, 6800, Z80, 8080, 8086 и подобни съм понасъбрал... Прикачвам снимка от последните съветски чипове, видимо от размера на шрифта, СДЕЛАНО В СССР е било много важен надпис :crazy:

Неактивен hris

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 10 Юни, 2025, 07:39:57 »
Много хубава колекция от чипове сте си събрали мойта е по скромна ама и аз имам вече няколко кутий с такива чипчета не само руски а и българско производство.

За свободното време съвет от роботчика в квартала ми беше даден да си намеря работа на половин работен ден 4 часа обаче добре заплатена и през останалото време половин ден да си върша моята работа която искам той Желязко правеше робота Желязко в един гараш в квартала до нас си беше наел и плаща наем и купил телоподаващо у-во за заварки ъглошлайф и работи половин ден за заплата за да изхранва жената и децата и поллвин ден за неговата идея да направи ходещ робот като трипио в междузвездни войни с евтини части от вторични суровини събрани и заварени та акъла който той ми подсказа е да се търси високоплатена работа не на цял работен ден за да ви остане време за личните проекти освен че трябва да се издържа семейството.

друго от програмиска гледна точка може да се направи компютър с цел да е съвместим и да изпълнява колкото се може повече програми каквито има написани един клонинг на английския ZX Spectrum например за него има написани над 8000 игри които би могъл клонинга му да ги изпълнява. И остават бесмислени мойте хардуерни напъни защото за този пореден инженерен проект на нов хардуерен компютър няма никакъв софтуер написан и освен да се нагажда преправя съществуващ софтуер ще трябва и нов да се прави а това е по трудно по лесно е да се направи клонинг каквото са правили в ПРАВЕЦ и всички програми за APPLE II+ и IBM-PC да работят на клонингите вместо самостоятелна разработка която да има само няколко програми като ПЪЛДИН-а
.
« Последна редакция: 10 Юни, 2025, 07:57:23 от hris »

Активен imagination

• Квантов електрон
  • Публикации: 136
  • Населено място: Варна
« Отговор #6 -: 10 Юни, 2025, 10:54:45 »
Не съм запознат детаелно с Пълдин, поне от това, което виждам в нета има доста интересен софтуер правен за него - бейсик, паскал, електронни таблици. Не знам каква е вероятността да може да се портне FLEX (аналога на cp/m за 680x) за този хардуер, а там вече има доста софтуер който може да се подкара под тази операционна система. ЗХ спектрум, радио86 са клонирани десетки пъти и като цяло не са интересни, поне за мене няма смисъл да се прави поредният клонинг.
Преди години имах и аз същата идея, даже съм събрал всички "големи" интегрални схеми, но аз работя по около 10 часа дневно и не виждам скоро да имам свободно време.
някой от "оптимизациите" които тогава мислех
- 6802 вместо 6800. отпада нуждата от неприятният тактов генератор, който иска 6800. Доскоро го гледах в "Пепина" но след 2 неуспешни опита да го поръчам се отказах и си го намерих от друго място.
- една голяма статична памет с обем 64к вместо ДРАМ
- за постоянна памет + адресен дешифратор съм се спрял на PSD834f2 или нещо подобно. Това е RAM+FLASH+CPLD и фърмуера се налива през JTAG. Изключително удобно за разработка работи се почти като с "ардуино" и не се налага да вадиш паметта да я слагаш на програматр и т.н. - спестява време
За сега обаче всичко е в сверата на добрите пожелания заради фактора време.
Поздрави.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 10 Юни, 2025, 11:53:24 »
Такива проекти лично за мен трябва да се правят в двете крайности - или всичко модерно, с модерни чипове сегашно производство, или всичко да си е от собственото време - процесор от 80-те, чиповете покрай него - също

Неактивен hris

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 11 Юни, 2025, 07:03:18 »
През 1976 излиза APPLE I на Стийв Возняк инженера разрабочтик и неговия приятел Стийв Джобс комопютъра е създаден като схема за една нощ след като тогава младия Возняк се прибира от сбирка на компютърния клуб каквито множество компютърни клубове са били съществували тогава из цяла америка създадени за да се обсъждат компютри и новите през 70-те микропроцесорни чипове първо Intel 8080 после Motorolla MC6800 и MOS6502 на последния на откриването са се продавали по $25 долара на всеки желаещ след лекцията за откриването на 6502 евтино. Защото първоначално Интел 8080 а по късно 8080А след ревизията на кристала са се продавали по $360 долара тогава което сега 2025 е около 5000 долара по днешен курс след инфлацията през годините. Широко рекламорани първия компютър ALTRAIR 8800 с 8080 за $400 долара защото собственика на фирмата успял да закупи голяма партида интелски чипове и чекове по $400 долара полетяли от цялата страна към него. в този период се появява APPLE I където Возняк като инженер работещ във фирмата HP създава с новите чипове динамична RAM и голям обем две банки по 4 килобайта всяка една банка 8 чипа комплект за ъпгрейд $120 долара тогава затова разбираемо за 666.66 долара са се продавали APPLE I с 4kB рам комплектовани и свободни цокли за втората 4kB памет интересното е че цялата адресируема памет на APPLE I от 6502 микропроцесора е 16 бита адресна шина от която старшите 4 се декодират от един дешифратор 74154 и разделят на 16 адресни области по 4кB всяка. 12 бита. В едно изказване возняк говори за неговия APPLE I бил само микропроцесор CPU 6502 + RAM памет 4kB+4kB + 256байта ROM, клавиатура и прост видеотерминал използващ обикновен NTSC телевизор в ролята на монитор. И клавиатурата и видеотерминала са свързани през PIA 6820 на моторола програмируем интерфейсен адаптер към шината на микропроцесора. Тогава неговите съвременници на Возняк от компютърните клубове използвали скъпа статична памет с която било по лесно да се направи RAM паметта но Возняк бивайки опитен инженер бързо измисля хитра схема необходима за опресняването на динамичната RAM памет и разпространява ксерокопия на схемата си която после с помоща на приятеля му Стийв Джобс ще бъде направена на печатна платка разработена от негов колега от фирма ATARI и получават първата си комерсиална поръчка от 50 бройки по 500 долара готови сглобени платки APPLE I искам да кажа че APPLE II и после излезлия APPLE II+ са втората работа на Возняк от 1977 година където той се опитал да направи компютър да играе на ATARI играта BREAKOUT написана на INTEGER BASIC разработен от Возняк много неща в APPLE II дължим именно на първата BASIC игра BREAKOUT например звука от говорител. Джойстици за управление и най важното цветовете на стандартен NTSC система домашен телевизор цветен за да се виждат тухличките в цвят даже Возняк буквално за минути изменил BASIC кода на играта и цветовете се сменили това е невъзможно за толкова малко време да се променя платката на ATARI играта BREAKOUT която също возняк разработва за приятеля си Джобс който я е измислил като аналог на играта PONG но с един играч да може да се играе само. тогава тези игри са били големи платки с множество чипове хардуерно реализиращи логиката на играта твърдо зададена а първия APPLE II известен с това че на INTEGER BASIC първата цветна игра BREAKOUT създадена пак от Возняк дори добавил и звук там с минимум добавени елементи към схемата и с APPLE II може да се пишат игри които да се играят от потребителите.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1436
  • Населено място: София
« Отговор #9 -: 11 Юни, 2025, 09:18:27 »
През 1976 излиза APPLE I на Стийв Возняк инженера разрабочтик и неговия приятел Стийв Джобс комопютъра е създаден като схема за една нощ след като тогава младия Возняк се прибира от сбирка на компютърния клуб каквито множество компютърни клубове са били съществували тогава из цяла америка създадени за да се обсъждат компютри и новите през 70-те микропроцесорни чипове първо Intel 8080 после Motorolla MC6800 и MOS6502 на последния на откриването са се продавали по $25 долара на всеки желаещ след лекцията за откриването на 6502 евтино. Защото първоначално Интел 8080 а по късно 8080А след ревизията на кристала са се продавали по $360 долара тогава което сега 2025 е около 5000 долара по днешен курс
...

Не знам от къде идва този текст блок, но е пълен с неточности, поне в тази част която прочетох по-горе. $360 не се равняват на $5000 днес и схемата на Епъл 1 не е създадена за една нощ.

Единствено Лиса e създадена за една нощ от Стийв Джобс.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 302
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #10 -: 11 Юни, 2025, 10:46:41 »
Не знам от къде идва този текст блок, но е пълен с неточности, поне в тази част която прочетох по-горе. $360 не се равняват на $5000 днес и схемата на Епъл 1 не е създадена за една нощ.

Аз мисля, че колегата се гъбарка с нас или пробва търпението на модераторите. Три изречения и половина с по 1000 думи във всяко си е типично негова запазена марка. След поставянето на СМ601 в Правец 8А, новият cool project Палдин/Паладин 601 и на мен ми дойде музата и гордо обявявам НОВИЯТ ми хардуерен проект Plum IIe+ Mega turbo на 3.5GHz със 16GB RAM, в който да премахнем бъгавите неща, подло заложени от Возняк и Джобс  :crazy: Най-уважително каня колегата TheHungry да спре да си пие биричката и да се включи с всички сили и средства. За сега нямам още хардуерна концепция, но довечера на 1-2 двулитровки ще гледам да я избистря!!!
Venceremos другари  :drinks:
0879 530 578  www.eshop-bg.com

Неактивен mbg

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 11 Юни, 2025, 13:46:39 »
През 1976 излиза APPLE I на Стийв Возняк инженера разрабочтик и неговия приятел Стийв Джобс комопютъра е създаден като сх <......>

Човек, виждам че си интелигентен, купи си едно учебниче "български език" за 8-ми, 9ти или 10ти клас (не помня къде беше всичкото със сложните изречения) и попрочети малко граматика, как се правят изречения, ако искаш да те взимат насериозно. Учебниците са учебничета, дебели колкото кутрето ми и се четат с осмислянето за един следобед. И ще ти са от полза за цял живот.

Неактивен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 214
  • Населено място: SF
« Отговор #12 -: 11 Юни, 2025, 14:52:49 »

Това е добро!  :D
(дано повече съфорумци схванат идеята)

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 487
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #13 -: 11 Юни, 2025, 16:28:10 »
Аз мисля, че колегата се гъбарка с нас или пробва търпението на модераторите. Три изречения и половина с по 1000 думи във всяко си е типично негова запазена марка. След поставянето на СМ601 в Правец 8А, новият cool project Палдин/Паладин 601 и на мен ми дойде музата и гордо обявявам НОВИЯТ ми хардуерен проект Plum IIe+ Mega turbo на 3.5GHz със 16GB RAM, в който да премахнем бъгавите неща, подло заложени от Возняк и Джобс  :crazy: Най-уважително каня колегата TheHungry да спре да си пие биричката и да се включи с всички сили и средства. За сега нямам още хардуерна концепция, но довечера на 1-2 двулитровки ще гледам да я избистря!!!
Venceremos другари  :drinks:

Колегата "CVT" е по интегрираните мегахерцови  решения , а аз в момента еретично се занимавам с 68000-68008 серията на скромните 10+MHz  и нямам време за някакви там 8 битови сметала :) .
Иначе е време за Пълдин в ключодържател .

P.S.
  Това за Lisa-та е яко !
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен mbg

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 12 Юни, 2025, 02:31:29 »
Колегата "CVT" е по интегрираните мегахерцови  решения , а аз в момента еретично се занимавам с 68000-68008....

Като си в час със 68000, я кажи това къде се е ползвало, спасих го от претопяване от един скрападжия, че чипа изглежда готино

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |