| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Регенеративен приемник на КВ с лампи 12Ж1Л и 12П17Л  (Прочетена 1366 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3358
  • Населено място: София
Влиза ли в кутията?

Един цинков спрей на шасито отгоре да го освежиш може би... :D

Заден капак ще му правиш ли? 

Иска ли външна антена?

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1286
  • Населено място: Пловдив
-Заден капак има ще има.Предвижда се от Марек след корекция на размерите
-Шасито  си влиза в кутията. Беше проверено преди началото на работата.Трябваше да се разпробият два нови отвора на долната дъска за закрепване на шасито ,защото кутията и шасито са от два различни апарата
-За цинковия спрей не знам.Иска ми се да запазя нещо от историята.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3622
  • Населено място: Варна
Да връзката с антената трябва да е малка и регулируема.Това с кондензатора е долу горе решение,по добър вариант е да направиш бобина за връзка както е в VE301 Dyn.Получава се много плавно,при слаба връзка има много висока селективност.Конструктивно бобината за връзка е на отделно тяло и може да се върти от съосно до под 90 градуса спрямо бобината на трептящия кръг.
https://www.radiomuseum.org/r/aeg_ve301_dyn_w.html#

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Благодаря Асене
Това май прилича на вариометър.
Намерих в чарковете един МЧФ от SABA с въртяща се бобина подобно на VE 301.Не се сетих по-рано за него.
Може би ще пробвам и ще използвам механиката.
Забравих да посоча още една особеност
Радиото е много чувствително и селективно и работи и даже без външна антена.
Достатъчно е около 1м проводник.Нямам уред да измеря на каква честота съм. Хващат се турски ,арабски италиански и радио Ватикана.
Тази вечер направих клип с фотоапарата Никон.Запълни ми се  картата - 60мвт.
Не знам как да го кача като клип във форума.Може би е много да го пратя по пощата на някой колега с умения да го форматира и приложи към темата.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Вариометъра са две бобини една във друга,тука е по различно.При най силна връзка бобината за връзка е прилепнала почти плътно към трептящия кръг.При най слаба връзка е под прав ъгъл и настрани.Двете бобини са разположени от врете страни на шасито,кръговата отгоре,тази за връзка с антената отдолу.На шасито има дупка между тях.Антенната бобина не трябва да натоварва кръговата,внесеното Ri трябва да е минимално за да не влошава Q фактора на кръга.Самото стъпало малко преди прага на генерация работи  като Q умножител и за това е важна възможно най слабата свъзка.При мен понеже антената ми беше дълга жица защипвах проводника с крокодилче за корпуса на бобината за изолацията без да контактува никъде.Връзката трябва да е била максимум 0,5-1 пкф :) Това като схема си е Paraset,но с добавен краен нискочестотен усилвател.При парасета е с неподвижна бобина за връзка и се налага да се регулира връзката с антената.Както писах по рано там също има проблеми с мрежовия брум,но то си е първоначално предвидено да работи с 6 волтов акумулатор и вибропреобразовател.2-3 мкв от сигналгенератор че чуват добре.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
вероятно става дума за тази схема

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Здравейте колеги
Радиото е вече завършено и поставено в кутията .
Прилагам финални снимки и  кратък клип за работата на КВ  към 18:00 часа вчера.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
За това става дума,на рисунката долу горе е точно.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |