| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ремонт на кондензаторен говорител от радиоприемник Концерт  (Прочетена 6898 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: София
Всъщност се чуват доста добре тези говорителчета, но само ако си близо до тях или поне в тясната област, в която излъчват (много насочени са) Все пак нивото им е значително по-ниско от на останалите говорители - според мен с поне 10 - 12 децибела... Освен това при УКВ-то на Концерта май има някакво повдигане на ВЧ, защото при използване на грамофонния вход не са така изразени високите честоти, независимо какъв източник е включен.
ЕДИТ: относно това: "Честотен диапазон на усилвателната част: 20-15000 Хц (записал съм си го, но в момента не намирам откъде?)"  според мен важи за самия усилвател плюс изходния траф. А последният не играе при кондензаторните говорители, така че там ограничение няма.
*** Търся: Telefunken 664WK (първата ми улична находка) *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W **

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1754
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
...Честотен диапазон на усилвателната част: 20-15000 Хц (записал съм си го, но в момента не намирам откъде?)...
(50 ÷ 12000) Hz, ако може да се съди по аналогичната схема на усилвателя от РТЕ (без пищялки).
« Последна редакция: Вчера в 17:34:01 от Любо Божков »

Неактивен малкия

• Квантов електрон
  • Публикации: 196
  • Населено място: Беломорието
Благодаря на Любо Божков за уточнението.

Шасито на "Концерт", се вгражда в радио-шкафа "ХАРМОНИЯ РШМ-60", който е оборудван с грамофонно шаси на "Supraphon MD1". Честотен диапазон на шасито MD1 постига обхват от 50 Hz до 10 000 Hz, което е стандарт за добро средно шаси по това време. Така че е възможно на грамофонния вход, поради липса на полезен сигнал над 10 кХц честотите да са отрязани. Така, че май е добра идея, да се помисли как да се реализира външен вход през УКВ-то. Нека запознатите дадат съвет.

Ако някой сега си мисли що за орязани честоти? Нека да припомня: Стандартът DIN 45500, въведен през 1966 г. (цели осем години след това), поставя минималните технически критерии, на които трябва да отговаря аудио апаратурата, за да се класифицира като Hi-Fi.
Честотен обхват (Frequency Range)
За основните компоненти на една система минималният обхват е от 40 Hz до 12 500 Hz.
Усилватели: Трябва да поддържат честотна лента от 40 Hz до 16 000 Hz.
Тунери и грамофони: Минималният стандарт е 40 Hz – 12 500 Hz.

Сетих се относно възприемането на ВЧ, казано от колега в немски форум:
"Когато бях млад, имах слух, но нямах парите да си позволя техниката. Сега парите дойдоха, но слуха си отиде..."

« Последна редакция: Вчера в 17:42:18 от малкия »
Всичко българско и родно любя, тача и милея.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: София
Нищо не е отрязано в грамофонния вход, обяснението е друго. При УКВ предаване има изкуствено увеличение на ВЧ част на звуковия сигнал (preemphasis), което после трябва да се намали в приемника (deemphasis). Това явно не се прави в старите тунери като този в Концерт-а. Затова и УКВ то звучи по-ярко и дори брилянтно. Също наблюдавам и при повечето мои други лампови радиоприемици. Тук със сигурност някой го беше обяснявал, но не мога да намеря сега темата. Така или иначе, това е добре дошло за нас и кондензаторните говорители също допринасят за приятния ефект.
Ето линк на по темата:
https://www.radiomuseum.org/forum/fm_pre_emphasis_and_de_emphasis.html

ПП: Любо Божков, мерси за ползените АЧХ-та. На практика при 15 килохерца спадът е под 3 дб, така че не е проблем да се чуят тия честоти през Концерт-а.
*** Търся: Telefunken 664WK (първата ми улична находка) *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W **

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |