| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Електронен товар  (Прочетена 299 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 310
  • Населено място: София
Електронен товар
« -: 11 Юли, 2025, 13:32:36 »
Споменах в един постовете, че ще правя лабораторен захранващ блок по схема ШИМ+Линеен. В процеса на работа установих, че ползваните от мен мощни резистори за товар не са това, което трябва, та спретнах набързо един електронен товар до 10А, до 100V и максимум 150 - 200W. Идеята и, частично, схемата взех от тук: https://www.youtube.com/watch?v=Lux8RxejT5g&t=1157s. Направих само с четири транзистора и по-малки радиатори (в домашни условия не ми трябват големи мошности) и въведох режим "Резистор", т.е. токът да е пропорционален на напрежението. Този режим е линеен в тясна област и за илюстрация привеждам няколко графики. В схемата не съм начертал захранващото трафче, изправителя и стабилизатора 7812.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3365
Re: Електронен товар
« Отговор #1 -: 11 Юли, 2025, 21:27:30 »
Супер проект. Много полезно.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: Вчера в 08:58:01 »
Благодаря за оценката! Не ми струваше почти нищо: всичко от "чекмеджето", включително и мощните МОСФЕТ - свалени от дефектирали захранвания. Монтаж на универсална платка. Подготвям материал за изпитване на двуканален лабораторен източник.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3365
« Отговор #3 -: Вчера в 10:38:35 »
Бях търсил от китайците такъв товар  в али експреса, но нищо не си харесах.

Схемата е доволно проста , тоест ще работи с каквото имаш в шкафа , както и ти си правил.

Ако беше драснал и една платка, която да може да се монтира в тия стандартни кутии.

Очаквам с нетърпение другия проект. За лабораторните има мноого схеми и даже добри импулсни на китайците. В един момоент реших, че не си заслужава времето, вместо да взема готово, но може и да ме разубедиш.
« Последна редакция: Вчера в 12:33:37 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 982
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #4 -: Вчера в 17:26:03 »
И на мене много ми хареса проекта. Гледам си слпжил и защитното съпротивление 22К както се казва в края на видеото. Идеята със вде съпротивления в паралел по 0,22ома също е добра.  :good:
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: Днес в 09:33:33 »
В оригинала авторът е използвал стабилизатор 431 за по голяма стабилност на тока. Аз разчитам на 7812, който в случая работи с много малък ток, ако не броя вентилатора (около 0,1А). Резисторите в тази верига трябва да се оптимизират, което аз не направих, защото нямам източник на ток повече от 6А. Според транзисторите, товарът може да поеме ток доста повече от 10А, но за кратко време дори и при неголямо напрежение - радиаторите и вентилаторът не стигат. Ми това си е печка!
Офтопик: преди години, при ремонт на мощни токоизточници, при проверките използвах резистори от стари трамваи (ако някой помни: те бяхя на покривите на мотрисите) с които се регулираше скоростта. Та как се работи около такава печка през юли и август?!? ???

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |