| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Нов проект на регенеративен приемник на КВ с батерийни лампи 2Ж27Л  (Прочетена 611 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1294
  • Населено място: Пловдив
Уважаеми колеги
В това горещо време реших да започна работа по нов проект на късовълнов регенеративен приемник с батерийни лампи 2Ж27Л и ниско анодно напрежение.В интернет има доста информация. Колегите от чужбина работят по тази тема с използването на руските военни лампи.Странното е,че у нас  няма интерес и проекти с тази лампа или аз не съм срещал информация?
Спрях се на тези две схеми, но най ми допадна схемата с междуламповия трансформатор на колегата Евгений Матрозов.
Тази година си купих от изложението на Копринка ЗИП от радиостанция с 9 броя радиолампи 2Ж27Л и реших да ги използвам за проекта .

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1149
  • Населено място: София

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Ето клип ,как работи радиоприемника с една лампа 2Ж27Л на колегата Евгени Матрозов,разбира се с усилвател:

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
От кашони,кутии,шкафчета и чекмеджета ,частите вече са почти събрани.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 147
Променливия кодензатор не е ли от транзисторно радио, ще устиска ли на високото напрежение?

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1718
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Високо, високо - 6 или 18V по схема.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Според схемата радиоприемникът е за ниско анодно напрежение.
Приготвил съм 4 батерии крона 9В за експерименти.
Схемата е изпробвана на макетно шаси.Регенерацията се получи устойчива някъде до 22 волта анодно напрежение.
Променливият кондензатор е с две секции.Има намаляваща вътрешна зъбна предавка и външен дифиренциален редуктор,както се вижда на снимките.Вероятно е някакъв модел на вернер.При въртенето на вътрешната ос се върти със значително по-ниски обороти една втулка на която ще закрепя скалата.Някой колега може би ще се досети от каква апаратура е този кондензатор.Едната секция, която ще използвам е с капацитет 15-85рф.Другата секция е от 25до 450пф.Механизмът на кондензатора много прилича на този от сигналгенераторите.Така го купих от Копринка.Върху алуминиевия диск /с диаметър 90мм/ще залепя отпечатана на принтер скала /която с моите възможности снех от интернет преработих/ с деления  от 0 до 100.Вътрешният диаметър на диска е с втулка и фиксиращ болт.Вътрешният диаметър на втулката съвпада с външния диаметър на втулката на променливия кондензатор и диска ще се фиксира с болта.
Към момента навивам междуламповия трансформатор.Сечение на магнитопровода 2см2,първична 1200 навивки,вторична 2800 навивки с проводник 0,1.Макаричката е запълнена и не можах да изпълня изискванията за коефициент 1:3.
« Последна редакция: 30 Юли, 2025, 19:19:38 от dragan »

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1042
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
Започва да става интересно.
Пожелавам успех,ще следя темата.

Активен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1591
  • Населено място: Варна
Драги ми Драгане, тази лампа нали беше калпава, защо пак с нея се занимаваш?

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 19
  • Населено място: Burgas
Ехаа, следя с интерес. Тази предавка съм я виждал много пъти, ама пусти акъл не мога да се сетя къде.
Успех!

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Лампата 2ж27Л не е калпава.
В интернет има доста  информация от западни колеги ,че с успех я използат за различни проекти,както и 12ж1Л.
Споменавал съм в предните проекти за проблеми с батерийната лампа 2Ж2М,но причината ще се окаже в мен.
За регенеративните и свръх регенеративните приемници  е необходимо  търпение и много опити с различни стойности на съпротивлението и кондензатора  за да се оптимизира работата на  решетъчната RC група и обратната връзка /така наречения гридлик/.
Машинката за навиване на бобини е подарък от Николай Соколов от София.
« Последна редакция: Вчера в 23:49:23 от dragan »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |