| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: кордата приплъзва в десния край на скалата  (Прочетена 722 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен apm

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 43
  • Населено място: Стара Загора

Вероятно радиото дълго време не е ползвано - смених всички електролити по захранването и запя  :D
Обаче имам проблем в най дясната част на скалата - кордата приплъзва и стрелката не се движи - с ръка ако помогна стрелката се придвижвяа до края на скалата, а после в обратна посока няма проблеми
Мога ли по някакъв начин да пристегна кордата за да не приплъзва по маховика?
Може да е някакъв механичен проблем по  вмъкването на настройващите ферити на УКВ блока но не искам да пипам нищо там а да се размина по най-лесния начин

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 160
Re: кордата приплъзва в десния край на скалата
« Отговор #1 -: 13 Август, 2025, 04:07:40 »
измий я с обезмаслител като начало, по принцип на всички устройства кордата някъде има пружина, която я опъва - виж да не е спекъл механизма за опъване

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 304
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #2 -: 13 Август, 2025, 17:44:06 »
Навремето натърквахме кордата с колофон, и 90% от случаите помагаше.
0879 530 578  www.eshop-bg.com

Неактивен apm

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #3 -: 13 Август, 2025, 18:45:15 »
Това съм го чувал за ремъци, така че вероятно работи и се надявам да ми свърши работа с разтворен в коресилин колофон, с който си мия спойките
Милене, има си пружинката и всичко с нея е наред, а как да измия кордата с обезмаслител, като не ми се разглобява , че е много сложна и пипкава работа за моите несръчни пръстчета  8)

Активен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1311
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #4 -: 13 Август, 2025, 21:06:49 »
Коментира се корда ,а не се съобщава какъв е моделът на радиото или аз не го виждам?

Неактивен apm

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #5 -: 14 Август, 2025, 22:07:07 »
Мислех че кордата не зависи от модела на радиото  :o

но щом е важно - Telefunken Opus 2430
https://www.radiomuseum.org/r/telefunken_steuergeraet_opus_2430_hi.html
https://elektrotanya.com/telefunken_opus_steuergeraet_hi-fi_2430_sm.pdf/download.html
Стягам го за лично ползване
Радиото работи перфектно - много е чувствително, но имам някои артефакти в звука при ползване на стереодекодера - има чуваем шум и от там леки изкривявания. В моно режим звука е по-силен и изпъкнал напред без чуваеми артефакти - много е хубав
Всички резистори и диоди по декодера съм премерил с уреда и е в норми. Самите бобини на филтрите са със залепени хартиени капачи отгоре с изключение на една и е видно че не са пипани. Електролитите са подменени с хубави и с по-големи стойности. На осцилоскоп се вижда как диодите се отпушват с 38КХз
Още медитирам върху проблема  ???
В книгата "Стереодекодери" видях едно решение ако има леко несъвпадение във фазите или застъпване на декодирания стерео сигнал - добавянето след диодния комутатор на малки кондензатори, с чиято помощ да се реализира пиков детектор - така диодите ще се отпушват за кратко в средата на разрешения за декодиране на съответния канал полупериод
Трябва да се пробва :batt:

Неактивен petarkolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 326
  • Населено място: гр. София
С приплъзването, пак вдясно но един ВЕФ221 се справих, като откачих внимателно кордата от голямото колело свързано с променливия кондензатор и направих нов възел, но леко по навътре. За мене савата корда се беше поотпуснала и като направих възела я опънах с по голямо усилие за да мога да я сложа обратно и си заработи както трябва.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |