| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Желаещ да направи hex файл за микроконтролер ?  (Прочетена 955 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 377
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
Re: Желаещ да направи hex файл за микроконтролер ?
« Отговор #15 -: 19 Октомври, 2025, 09:19:40 »
Проверка: PWM1 в PIC16(L)F1503 е на извод (5) - RC5.

PWM, 10 kHz, 10% за тест:
« Последна редакция: 19 Октомври, 2025, 09:34:37 от veso74 »

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 123
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #16 -: 19 Октомври, 2025, 12:32:36 »
Шим за захранване лично на мен не е необходим. Няма лошо и да го има, който иска да го ползва. А за честотата на обхождане при динамична индикация за газоразрядни лампи препоръчват 100-120 Hz.

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 628
  • Населено място: Попово
« Отговор #17 -: 19 Октомври, 2025, 15:03:47 »
Привет господа !
 Правих двуразряден волтметър с газоразрядни лампи, C520D, 74141, динамична индикация. Не ми харесва как работи, последния разряд винаги "мърда" мени цифрата. типично за С520D, виждал съм и решения с 7-сегментни индикатори, пак мърда.

Здравей, преди години мой познат искаше да му се направи индикация с две цифрови лампи за положение на потенциометър, да следи напрежението при въртене на оста. Това, като вариант е най удачния вариант за мен.
Коментирал съм схемата с един човек от Нидерландия, той я направи и има видео как работи.

Входният потенциометър генерира напрежение между 0 и 999mV на входа на интегралната схема C520D. Получава се чрез делител, според твоето напрежение. Тази интегрална схема преобразува напрежението за 7 сегментен дисплей. Тъй като цифровите лампи не могат да мултиплексират толкова бързо, колкото LED дисплей, след интегралната схема C520D има буфер 74LS75. Следва IC74141, който декодира 7 сегментен BCD код в десетично число и управлява  лампата. Точно тук идва тънкостта, или както казваш, че не ти харесва  как работи. Трябва да има буфер защото цифровите лампи не са толкова бързи като led индикаторите. Които масово се ползват за индикация с С520D. Тествам съм реално без буфер, и се получава мърдане. При интерес мога да кача схемата. Коментирал съм схемата с един човек от Нидерландия. Тоя я направи с други цифрови лампи, които му харесват като визия. Има качено видео как работи. Спокойно се сменят цифрите, без проблеми. Даже искаше да се слага на буфера, забавяне в микросекунди. Реално не трябва да е толкова бърза индикацията.
/>
« Последна редакция: 19 Октомври, 2025, 15:33:18 от didov »

Неактивен barlog

• Квантов електрон
« Отговор #18 -: 19 Октомври, 2025, 19:00:38 »
Колега Didov, ще съм Ви благодарен за схемата. Предполагам ще е подобна на моята но моята е без буферите за които писа. Това на клипчето бих искал да постигна и аз.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 310
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #19 -: 19 Октомври, 2025, 19:05:07 »
Тук "скоростта" на газоразрядните лампи не е проблем. Ако това беше причина, най-младшия разряд на индикацията няма да "мърда", а най-вероятно ще светят 2 цифрички едновременно и то по-слабо. Този буфер който е поставен в коментираната схема просто забавя подаването на цифрата и я задържа стабилна за повече време за да не дразни.
0879 530 578  www.eshop-bg.com

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #20 -: 19 Октомври, 2025, 20:23:05 »
С микроконтролер може да правиш с показанието от измерването каквото си решиш: интегриране, математично закръгляне, друго. Примерно на вариантите по-горе измерва 16..64 пъти през  време (микросекунди, милисекунди, повече) и усреднява. За трептене трябва входния вигнал наистина да трепти здраво.

Неактивен barlog

• Квантов електрон
« Отговор #21 -: 19 Октомври, 2025, 20:36:00 »
Точно затова и аз насочих размислите си към микроконтролери.......но не мога да пиша код....

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #22 -: 19 Октомври, 2025, 20:55:27 »
Във връзка с възможната последваща обработка на данните (в случая - напрежение): няколко думи за целта на устройството, къде ще го използваш?
За размисъл: Three Methods to Filter Noisy Arduino Measurements

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 628
  • Населено място: Попово
« Отговор #23 -: 20 Октомври, 2025, 09:27:57 »
Схемата е съобразена за входно напрежение, което се взема от потенциометъра. Някои типове цифрови лампи, изискват по висока напрежение. Тука е 180V за анодите.
Има и преобразувател от 12V на 180V за високото на лампите с  UC3843. Цялата схема работи както е на видео клипа.
« Последна редакция: 20 Октомври, 2025, 09:35:22 от didov »

Неактивен barlog

• Квантов електрон
« Отговор #24 -: 20 Октомври, 2025, 18:04:21 »
Колега Didov, благодаря за схемата, имам я някъде от нета. Мхого чипове /6 броя за две лампи/  затова не ми хареса и се насочих към микроконтролер.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
Със светодиоди се получава не по-малко интересна схема. А симулирането е в почти реално време.
---
Ако приложението ще е към усилвател, статичната индикация е за предпочитане.
« Последна редакция: Вчера в 17:41:52 от veso74 »

Неактивен barlog

• Квантов електрон
Ако съм разбрал правилно си направил и с двата варианта индикация ??

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |