| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Регенеративен късовълнов приемник с лампи 12Ж1Л  (Прочетена 1528 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 4002
Re: Регенеративен късовълнов приемник с лампи 12Ж1Л
« Отговор #15 -: 28 Октомври, 2025, 20:59:00 »
Питах за този КИТ, защото искам да разбера дали ще е подходящ за моят Torn e. b., при него 4-те RV2P800 консумират под 800 мА. Имах впредвид дали отоплителното напрежение е стабилизирано, за да няма брум.

Активен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1337
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #16 -: 28 Октомври, 2025, 21:15:13 »
Според мен ще стане,но трябва да сложиш алуминиев радиатор на ЛМ317
Правил съм захранване за радиоприемник КВ-М  И СЪМ УДОВЛЕТВОРЕН .

Активен dragan

• Адронен колайдер
« Отговор #17 -: 28 Октомври, 2025, 21:19:55 »
На моето радио съм поставил радиатор 4см х7см и температурата е нормална за около 250 мА.
« Последна редакция: 28 Октомври, 2025, 21:34:41 от dragan »

Активен dragan

• Адронен колайдер
« Отговор #18 -: 28 Октомври, 2025, 21:34:09 »
Уважаеми колеги
На моето запитване получих коректно съобщение,че колегата Pentod OOD от с.Маноле има лампи 12П17Л.
Поръчах 3 радиолампи и днес ги получих лично от него-нови в опаковка  за което сърдечно му  благодаря.
Пропъръчвам този колега за помощ и съдействие.
« Последна редакция: 28 Октомври, 2025, 21:43:10 от dragan »

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #19 -: 28 Октомври, 2025, 21:34:43 »
Благодаря Драгане, но при 800 мА сигурно ЛМ317 дори и с радиатор предполагам, че доста ще грее.
 :drinks:

Активен dragan

• Адронен колайдер
« Отговор #20 -: 28 Октомври, 2025, 21:38:56 »
Сложи му малък вентилатор
Във форума някъде съм писал по тази тема .
КВ-М работи с руските лампи 2К2М
Направих си специален изправител за анодно и отопление в кутия от преобразувател.
В руските сайтове,доколкото са достъпни има много информация.
« Последна редакция: 28 Октомври, 2025, 21:57:15 от dragan »

Активен dragan

• Адронен колайдер
« Отговор #21 -: 28 Октомври, 2025, 21:41:46 »
800 ма не е ли много? Къде отива тази мощност?
Там са 4 лампи?

Активен dragan

• Адронен колайдер
« Отговор #22 -: 28 Октомври, 2025, 22:04:12 »
Уважаеcми колеги с помоща на моя син ето как изгежда работа на радиото при опитния образец и след завършването.

/>https://youtu.be/CVJBAxrjrM

Активен dragan

• Адронен колайдер
« Отговор #23 -: 28 Октомври, 2025, 22:09:18 »
/>и след монтажа в кутията
Подробни снимки очаквайте утре!
Скалата е направена по технология!
-обезмасляване на оразмерено стъкло
-нанасяне със спрей черна боя ОТ ЗАДНАТА СТРАНА
-Лазерно гравиране С ИНВЕРТИРАНЕ НА ШРИФТА
« Последна редакция: 28 Октомври, 2025, 22:23:25 от dragan »

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #24 -: 28 Октомври, 2025, 22:10:00 »
800 ма не е ли много? Къде отива тази мощност?
Там са 4 лампи?
На едната лампа отоплението е 180 мА, т. е. 720 мА за 4-те.
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_rv2p800.html

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #25 -: 28 Октомври, 2025, 22:11:39 »
Уважаеcми колеги с помоща на моя син ето как изгежда работа на радиото при опитния образец и след завършването.

/>https://youtu.be/CVJBAxrjrM
:bravo:

Активен dragan

• Адронен колайдер
« Отговор #26 -: 28 Октомври, 2025, 22:21:42 »
Уважаеми колеги
Видеото е заснето при работа на радиото без външна антена ДНЕС КЪМ 16:00 ЧАСА???
пРИ ВКЛЮЧВАНЕ НА АНТЕНА С ДЪЛЖИНА ОКОЛО 1М ВХОДА СЕ "ПРЕТОВАРВА" НА НЯКОИ ОБХВАТИ!?? НЕЗЕАВИСИМО ,ЧЕ ИМА 2РФ КОНДЕНЗАТОР НА антенния  ВХОД.
Радиото работи с нормалва сила на звука с крайната лампа 12Ж1Л.Мощността и силата на звука напълно ме удовлетворява/с моите слухови проблеми/ и реших че няма да доработвам радиото въпреки,че днес получих 3 броя нови лампи 12П17Л от колегата Пентод ООД поради следните причини:
-Не знам дали анодната намотка на избрания изходен трансформатор ще е подходяща /по ток/ за 12П17Л ?
-Не знам дали избрания вече радиатор под LM317  ще е достатъчен за допълнителната отоплителна  мощност на 12П17Л?
-Лицевата част изглежда добре с новия плат пред говорителя,но ще направя допълнителни снимки на кутията ,колко "мърлява" изглежда по страничните повърхности със следите от зелена боя някога боядисана от неизвестни дизайнери.Не знам как да почистя петната и следите и ще очаквам предложение от колегите с опит.
« Последна редакция: 28 Октомври, 2025, 22:52:08 от dragan »

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 179
« Отговор #27 -: 29 Октомври, 2025, 01:04:10 »

На колегата mgb
     не разибрам въпроса как намотките на мрежовия трансформатор биха влияли?Все пак те захранват отоплението и анодните вериги

Говоря конкретно за междустъпалния траф 1:3, после видях, че има и втори малък траф, който е сложен на друго място с черна изолация отгоре и не знам кой кой е.

Благодаря Драгане, но при 800 мА сигурно ЛМ317 дори и с радиатор предполагам, че доста ще грее.
 :drinks:

Всичкото са сметки от начален курс електроника, който се преподава на всички. Мощността е произведение на ток и напрежение - не зависи само от въпросните 800мА, ами и колко волта трябва да "изгаси" регулатора. Нещо като минимална разлика вход-изход, при нулеви пулсации, за LM317 са между 2,5 и 3 волта според производителя за ток около 1А (лично съм ги мерил). И за да сме точни, тази разлика от поне 2,5 волта трябва да е между долния край на пулсацията и изходното напрежение, за да има филтриране и да няма брум. Пример с прикачената графика - синьото е типична пулсация на филтрирано напрежение. С повече ток и/или по-малко капацитет, синята линия може да е и по-наклонена. Уреда там мери средната стойност (в случая 140), докато минималната, която ни интересува, е около 135. Съвсем спокойно може да мерим с недостатъчно голям първи кондензатор да речем 15 волта, а пулсациите да падат под 12 и регулатора да не работи.

Та, греенето в цифри - ако на входа има 16 волта, а на изхода - 12, разликата е 4 волта... по 800мА прави цели 3,2 вата "греене". До 100 градуса на корпуса на регулатора са ОК, проблем е за кондензаторите около него. Гол ТО-220 корпус може да разсее около 1,5 вата при около 100 градуса и да работи без проблеми. За тия 3,2 вата, радиатор 10 кв см или просто завинтването му към металното шаси ще го държи достатъчно хладен, за да работи без проблеми. Даже и до 7-8 вата няма да има грижи, нищо, че шасито е желязно с ниска топлопроводимост.

Уважаеми колеги
Видеото е заснето при работа на радиото без външна антена ДНЕС КЪМ 16:00 ЧАСА???
пРИ ВКЛЮЧВАНЕ НА АНТЕНА С ДЪЛЖИНА ОКОЛО 1М ВХОДА СЕ "ПРЕТОВАРВА" НА НЯКОИ ОБХВАТИ!?? НЕЗЕАВИСИМО ,ЧЕ ИМА 2РФ КОНДЕНЗАТОР НА антенния  ВХОД.

Хвани измери напреженията между катод и първа решетка на втората и третата лампа, вероятно там някъде е много ниско напрежението и претоварваш по вход.

Радиото работи с нормалва сила на звука с крайната лампа 12Ж1Л.Мощността и силата на звука напълно ме удовлетворява/с моите слухови проблеми/ и реших че няма да доработвам радиото въпреки,че днес получих 3 броя нови лампи 12П17Л от колегата Пентод ООД поради следните причини:
-Не знам дали анодната намотка на избрания изходен трансформатор ще е подходяща /по ток/ за 12П17Л ?
-Не знам дали избрания вече радиатор под LM317  ще е достатъчен за допълнителната отоплителна  мощност на 12П17Л?

В момента си на 1-2-3мА, което е нищо. Повечето изходни трафове с такива размери, за батерийни радиоапарати започват от 20мА нагоре, типично 35-45мА. И не е космическа наука да намалиш тока на крайната лампа - става с резистора между катод и маса - увеличаваш му стойността и тока пада, справка - волт-амперните характеристики, или с налучкване - с мултиметъра и закона на ОМ.

Активен dragan

• Адронен колайдер
« Отговор #28 -: 29 Октомври, 2025, 18:59:02 »
Уважаеми колеги
Днес направих някои подобрения и снимки.
Радиото работи много добре със заземление.
Оказа се,че е цяло изкуство да се управлява регенеративен приемник .
Радиото е вече завършено.За сега няма да поставям заден капак.
Прилагам нови снимки и видео от извършените дневни тестове.
Който има желание и възможности може да повтори схемата.
И линк към видеото"

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1161
  • Населено място: София
« Отговор #29 -: 29 Октомври, 2025, 19:58:15 »
             Поздравления, Драгане! Много добре се е получило! Много бих искал да разбера технологията за изработване на скалата.  :bravo: :bravo: :bravo:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |