На колегата mgb
не разибрам въпроса как намотките на мрежовия трансформатор биха влияли?Все пак те захранват отоплението и анодните вериги
Говоря конкретно за междустъпалния траф 1:3, после видях, че има и втори малък траф, който е сложен на друго място с черна изолация отгоре и не знам кой кой е.
Благодаря Драгане, но при 800 мА сигурно ЛМ317 дори и с радиатор предполагам, че доста ще грее.

Всичкото са сметки от начален курс електроника, който се преподава на всички. Мощността е произведение на ток и напрежение - не зависи само от въпросните 800мА, ами и колко волта трябва да "изгаси" регулатора. Нещо като минимална разлика вход-изход, при нулеви пулсации, за LM317 са между 2,5 и 3 волта според производителя за ток около 1А (лично съм ги мерил). И за да сме точни, тази разлика от поне 2,5 волта трябва да е между долния край на пулсацията и изходното напрежение, за да има филтриране и да няма брум. Пример с прикачената графика - синьото е типична пулсация на филтрирано напрежение. С повече ток и/или по-малко капацитет, синята линия може да е и по-наклонена. Уреда там мери средната стойност (в случая 140), докато минималната, която ни интересува, е около 135. Съвсем спокойно може да мерим с недостатъчно голям първи кондензатор да речем 15 волта, а пулсациите да падат под 12 и регулатора да не работи.
Та, греенето в цифри - ако на входа има 16 волта, а на изхода - 12, разликата е 4 волта... по 800мА прави цели 3,2 вата "греене". До 100 градуса на корпуса на регулатора са ОК, проблем е за кондензаторите около него. Гол ТО-220 корпус може да разсее около 1,5 вата при около 100 градуса и да работи без проблеми. За тия 3,2 вата, радиатор 10 кв см или просто завинтването му към металното шаси ще го държи достатъчно хладен, за да работи без проблеми. Даже и до 7-8 вата няма да има грижи, нищо, че шасито е желязно с ниска топлопроводимост.
Уважаеми колеги
Видеото е заснето при работа на радиото без външна антена ДНЕС КЪМ 16:00 ЧАСА???
пРИ ВКЛЮЧВАНЕ НА АНТЕНА С ДЪЛЖИНА ОКОЛО 1М ВХОДА СЕ "ПРЕТОВАРВА" НА НЯКОИ ОБХВАТИ!?? НЕЗЕАВИСИМО ,ЧЕ ИМА 2РФ КОНДЕНЗАТОР НА антенния ВХОД.
Хвани измери напреженията между катод и първа решетка на втората и третата лампа, вероятно там някъде е много ниско напрежението и претоварваш по вход.
Радиото работи с нормалва сила на звука с крайната лампа 12Ж1Л.Мощността и силата на звука напълно ме удовлетворява/с моите слухови проблеми/ и реших че няма да доработвам радиото въпреки,че днес получих 3 броя нови лампи 12П17Л от колегата Пентод ООД поради следните причини:
-Не знам дали анодната намотка на избрания изходен трансформатор ще е подходяща /по ток/ за 12П17Л ?
-Не знам дали избрания вече радиатор под LM317 ще е достатъчен за допълнителната отоплителна мощност на 12П17Л?
В момента си на 1-2-3мА, което е нищо. Повечето изходни трафове с такива размери, за батерийни радиоапарати започват от 20мА нагоре, типично 35-45мА. И не е космическа наука да намалиш тока на крайната лампа - става с резистора между катод и маса - увеличаваш му стойността и тока пада, справка - волт-амперните характеристики, или с налучкване - с мултиметъра и закона на ОМ.