| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проект на куфарно късовълново регенертивно радио с батерийни радиолампи 2Ж27Л  (Прочетена 498 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1349
  • Населено място: Пловдив
Уважаеми колеги
Реших да си направя подарък за рожденния ден,като изработя  куфарно късовълново регенертивно радио с едни от любимите ми батерийни радиолампи 2Ж27Л.
Радиото ще работи само на батерии с високоомни слушалки.
Ще използвам базовата електрическа схема,но ще добавя още едно нискочестотно стъпало с 2Ж27Л.Схемата беше изпробвана на макетно шаси,но не можах да я докарам да заработи на ниско анодно напрежение,каквато е била идеята.
Вече съм събрал необходимите части:
-колегата „ ONZI“/Митко от Севлиево  ми изпрати два променливи кондензатора ,които са много подходящи за тази цел.
-купих си  от ОЛХ за 17 лева готова дървена кутия- тип куфарче с обков.Размерите са 300х200х100 мм
-отоплителните вериги ще се захранват от две зареждаеми батгерии то 1,2волта.
-за анодно напрежение ще използвам съставна батерия от таблетки CR2032 за която вече писах.
-ще има една стрелкова система с бутон и ключе за контрол на напреженията.
-колегата Кънчо ми подари 3 цокъла за лампи 21 серия.
-разполагам със слушалка 4000 ома
-един колега разглоби  еден стар и дефектен аналогов осицлоскоп Тектроникс и от него също има части.
-междуламповия трансформатор 1:3  изработих от наличен с неизвестен произход. Свързах се с автора на схемата за допълнителна информация: Сечение на магнитопровода 1см2. Първична намотка 1500 навивки вторична 4500навивки ,проводник 0,07.
-останалите частите са показани на снимките са придобити от срещите в Казанлък и Копринка.

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1165
  • Населено място: София
           Неуморим си, Драгане! :bravo:

Неактивен navi

• Квантов електрон
  • Публикации: 390
С колко Анодно напрежение ще го правиш, Драгане? На схемата пише май 6 волта?
Приятелски Поздрав!
Иван

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1046
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
Супер добра идея,цокли намери ли?

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Пробвах не става с 6 волта
Радиото на макетното шаси заработи при анодно напрежение 28 волта
Намерих цокли от Кънчо-вероятно от Пионер.
Ето как изглежда шасито с монтираните елементи.

Активен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1745
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Браво Драгане. Все нови и нови проекти.  :good:

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Уважаеми колеги
Радиоприемникът с 2Ж27Л вече е работещ и завършен.
Днес по обедно време успях да хвана няколко радиостанции на къси вълни и то без антена.
Изпробвах единична слушалка 2200 ома и две слушалки 4000 ома.
Ренерацията се управлява по втора решетка с два потенциометъра:100 ком  за грубо и 47ком за финно регулиране
Вероятно от вътрешната страна на капака на  кутията за комплектен вид  ще монтирам единичната слушалка и няколко метра проводник за антената.
За отоплително напрежение използвам две зареждаеми батерии по 1,2волта,2500 мАч поместени в старите опаковки на Упсарина.
Напрежението на отоплителната и анодната батерия се следи избирателно през добавъчни съпротивления   по индикатора чрез натискане на червения бутон.Подбрал съм стойности на добавъчните  съпротивления,така че стрелката да бъде по средата на зеления сектор.
За анодно напрежение използвам 13 броя CR2032.За 4 часа работа напрежението спадна от 42 волта на 37 волта.
Ако някой колега има идея за рамкова антена ,която да поместя в капака може да помогне.
Схемата претърпя доста доработки.
В бъдеще планирам да направя външно захранващо устройство от мрежата за което съм монтирал малкия конектор до индикатора -на снимките още не е свързан към схемата.
Ще я публикувам по-късно 
« Последна редакция: Вчера в 15:32:09 от dragan »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |