| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Тонколони 10 АС - 401  (Прочетена 239 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 316
Тонколони 10 АС - 401
« -: 30 Декември, 2025, 13:55:22 »
Здравейте уважаеми съфорумци. Честита Коледа и весело посрещане на новата година Ви пожелавам преди всичко! Снощи дядо Коледа ме изненада и мен, като ми подари тези тонколони. Чинно ги беше оставил в тревата до нашия вход, като им беше отрязал кабелите, най-вероятно някой да не се спъне или нарани  :D. Прибрах ги без да знам какво ще правя с тях. Не са нещо кой знае какво, но са добре познати и любими на много хора. Произведени са в Бердски радио-завод "Вега". С изключение на един чукнат ръб и няколко драскотини състоянието им е бих казал много добро. На плата на едната имаше нещо полято и засъхнало и се опитах с една мокра кърпичка да го забърша и в момента в който го докоснах плата се скъса - явно е бил изгнил. Дообелих го като си мислех че е изпънат по някакъв начин с алуминиевите лайстни, но се оказа че е залепен. Има ли идея някой дали тези лайстни се свалят и как мога да опъна нов плат и изобщо струва ли си да се занимавам. Някакси ми харесват, стабилно са направени, лъскави и все едно имат душа. След малко ще отворя едната да и вържа кабел за да и чуя гласчето. Надявам се да не се влюбя.
Прилагам и няколко снимки.
Благодаря!

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 316
Re: Тонколони 10 АС - 401
« Отговор #1 -: 30 Декември, 2025, 16:36:35 »
Здравейте отново,
Току що отворих едната колона (със скъсания плат). На първо време това което виждам се оказва че кабелите не са отрязани а са изтръгнати, което не е довело до вътрешни наранявания. На задния капак има залепен странен топуз от някакъв плат за да играе ролята на поглътител. За смяна на плата се налага да се развият 4 болта и да се свали предния панел, който е обилно подлепен с нещо твърдо. Надявам се да се отчупи с почукване, иначе не виждам как бих могъл да сменя плата. Вътре има печат от ".... ский лесокомбинат". Не се чете цялото име, може да е също Бердский, може да е Невский, Уралский и който се сетите още. Най-важното е че я че я пуснах да я чуя. Изобщо не свири лошо, даже бих казал че вади доста добър звук с ясно регламентирани параметри и характеристики. Малко средите се губят като че ли, но нито ухото ми, нито техниката ми са толкова аудиофилски, че да кажа със сигурност. Хем я пуснах на колонки от компютър със сигнал от тубата. Отново прикачам няколко снимки.

Неактивен малкия

• Квантов електрон
  • Публикации: 196
  • Населено място: Беломорието
Re: Тонколони 10 АС - 401
« Отговор #2 -: 30 Декември, 2025, 16:44:32 »
Честито! Красиви са, с този лак са неповторими.
Алуминиевите лайсни на 10 АС-401 (известни още като 10 МАС-1М), често са здраво закрепени или залепени към корпуса. Някой са закрепени с малки гвоздейчета (щифтове) или са вкарани в жлебове. При някои модификации лайсните са допълнително залепени. Можете да се използува сешоар, за да се загрее лайсната. Топлината ще омекоти старото лепило, и ще улесни отделянето. Ако лепилото е упорито, много малко количество технически спирт, като се внимава да не се повреди фурнира на тонколоната.

При 10 АС-401 платът обикновено е подпъхнат под декоративната алуминиева рамка или закрепен с телбод/малки пирони от задната страна на лицевия панел. Ако е необходимо, трябва да се разглоби корпуса, като се развият винтовете на задния капак, за да се развият на свой ред винтовете на предната резонансна дъска, за да се извади.

10 МАС-1М (10 АС-401)
Изготовители:
1. завод «Коммунист», г. Киев, выпуск с 1974 года;
2. Бердский радиозавод “Вега”.

Относно преработката, ако в стандартния звук нещо не ти достига, то само замяна на стандартното съпротивление от 13Ω на 5,5Ω и звучат достатъчно прилично.

Всичко българско и родно любя, тача и милея.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |