| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Въпроси за използването на батерийни миниатюрни лампи  (Прочетена 261 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1372
  • Населено място: Пловдив
Уважаеми колеги
Някой работили ли е от Вас  по проекти с батерийни миниатюрни така наречени от типа на:
          1П2Б
          1П4Б
          1П24Б-В
          1Ж17Б
          1Ж18Б
          1Ж24Б-В
          1Ж29Б-В
Имам идеята за разработка на  проект на регенеративен късовълнов радиоприемник  по приложените схеми.
Това са лампите с които до настоящия момент не съм правил експерименти и проекти.
« Последна редакция: Днес в 22:28:52 от Pichaga933 »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3677
  • Населено място: Варна
Драгане схената общо взето е работоспособна,но има една особеност при използването на стержневи лампи.Добавъчно съпротивление на втората решетка не е достатъчно,там се слага делител.Не знам защо Горан Станкович не го е направил.Едва ли не е знаел за тази особеност.Поставянето на делител е задължително при този тип лампи,причината е че това не е решетка както при други радиолампи.Това са пръчки стержни които образуват електронни лупи линзи през които минават електроните и има разлика в сравнение с класикатата електронна лампа.По тая тема има много писано в руските форуми.
« Последна редакция: Днес в 14:37:10 от Pichaga933 »

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Уважаеми колеги
1.Несъзнателно съм нарушил  член 1 от условията за ползване на форума.
Моля за извинение!
2.Днес успях да пусна регенеративната част на приемника по посочената схема.
Изпълних всичко едно към едно,но радиото не заработи от първия път.
Оказва се,че трябваше да разменя краищата на бобината L3 за обратна връзка,въпреки ,че следвах указанията на автора за начало и край на намотката!
За променлив кондензатор използвах такъв от УКВ блок на Селена.
Изхода на регенератора включих към входа на макетен лампов усилвател с 6Ф3П на макетното шаси .
Обратната връзка се регулира много плавно.
Вместо анодно съпротивление R3=10ком,поставих съпротивление 110 ком.Звукът стана значително по- силен.
Напрежението на анодната батерия  е 46 волта.
Утре ще пробвам радиото през деня и ще направя снимки на макетното шаси.
« Последна редакция: Днес в 18:40:26 от dragan »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Тия лампи са много кекави от към отопление,1.2 волта е оптималното.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
За захранване на отоплението  използвам зареждаема батерия  АА -1,2 волта  2500 мАч
Забелязах ,че обратната връзка с потенциометъра 100ком е много чувствителна. Вероятно ще се наложи да сложа допълнителен потенциометър с по-малка стойност за финно регулиране.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Идеята е добра,тока на отоплението е малък.Около 10 15 ма на лампа за 1Ж24Б.То и в оригинала си е така,кадмиевоникелова акумулаторна батерия.Те там са две,в радиостанциите Р105,Р108,Р109.Последователно заради трансвертера.Защо не пробваш тия батерийните джаджи да захранваш с трансвертер от Р105М или някоя от тая серия.Не знам дали ще има проблеми за регенератора.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Не разполагам с трансвертор /както и схема за него/ от радиостанциите Р105,Р108,Р109.
Идеята е да се направи радиоприемник с миниатюрните лампи /макар и демонстративен/,който да работи само с батерии.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Схемата я има в нета,транзисторния вариант.Имам някъде такъв,трябва да видя.За експерименти в бъдеще.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |