| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Въпроси за използването на батерийни миниатюрни лампи  (Прочетена 1336 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1385
  • Населено място: Пловдив
Ето снимки на проекта на кутията.
Кутията е готова от някакъв съветски уред.
Лицевата част ще бъде  от много здрав шперплат 3мм,който е  от плъзгащия капак на кутията.
Ще се постарая дизайна да изглежда ,като на ретро радио!Копчето за въртене на променливия кондензатор е директно закрепен на оста. От стари очила с диоптър +3 съм изрязял прозорче,коего ще бъде пред скалата.
За осветяване на скалата ще използвам свето диод,който е включен последователно на анодното напрежение.
Общия анодния ток е около 7мА а падът върху свето-диода е 3 волта.Свето диода свети задоволително и ще осветява скалата.
Говорителят е от някакъв касетофон:8 ома, 2 вата  с  диаметър 100мм.
Реших да не монтирам измерителен уред за контрол на батериите и арматура за комутации за да не се претрупва лицевата част и да не заприлича на военна конфигурация.
Не мога да намеря подходящ потенциометър 1мом с два превключващи контакта ,затова ще използвам сдвоено  ЦЕ-Ка ключе  за включване на  анодното и отоплителното напрежение.
« Последна редакция: 23 Февруари, 2026, 20:13:29 от dragan »

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 4032
Браво Драгане, с интерес разглеждам направеното от теб.
  :bravo:

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Браво Драгане, с интерес разглеждам направеното от теб.
  :bravo:
Благодаря Валери
Показвам снимки как ще изглежда шасито
Смесена алумиево-дървена конструкция

Неактивен chav_chav

• Квантов генератор
  • Публикации: 641
Драгане,ти си изследовател,разработчик и изпълнител на проекти за които ние няма да се хванем.Защото сме разглезени от изобилието на всякакви устройства,които ни заливат постоянно и отвсякъде.Готови сглобени,няма какво да се хабиш.Ти обаче си друг профил,теб те ръчка отвътре да създадеш нещо ново.Да си жив е здрав!

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1768
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Драгане, спирай вече с тези регенератори, защото конкурираш китайците и в един момент ще ги фалираш!  :D :D :D
Добър си ей!  :good: :good: :good:
Иване, аз предлагам да възродим званието УДАРНИК!
Драган безусловно го е заслужил. Да е жив и здрав и все така напорист! Мехлем ми пада на душата като гледам какво прави и с какво темпо! :hi:

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Уважаевми колеги
Благодаря за подкрепата и хубавите думи.
Механичният монтаж и дърводелските работи са завършени.
Как изглежда радиото преди електрическия монтаж е показано на снимките.
Пред скалата съм поставил леща от старите ми очила.
В опаковките от Упсарин/стария модел/ са поместени по 17 броя батерии.
Получи се напрежение около 56 волта.
За отопление използвам зареждаеми батерии 1,2 волта 2600 мач.
« Последна редакция: 27 Февруари, 2026, 18:44:26 от dragan »

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3471
  • Населено място: София
То като фабрично е станало.

Батериите имат красиво подредени ниши.

Платките са просто чудесни.

Упсарина захранва цялата рбота.

Поздравления, пускай серийно производство, че като гледам на манифактурата си надвил и си готов за капитализъм.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен navi

• Квантов електрон
  • Публикации: 404
Особено ми харесва прозорчето за станциите!!!
Приятелски Поздрав!
Иван

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
Уважаеми колеги.
Току що се връщам от работилницата след завършване на електрическия монтаж и направените тастове.
Днес завърших монтажа и изпробвах радиото.
Работата на радиото ме удовлетворява!
От 17:00 до 18:00 часа успях да  "хвана" няколко радиостанции на КВ.
Особенно добре се чува на нискоомни слушалки.
Скалата се осветява от зелен свето диод, последователно свързан на анодното напрежение-Ток около 5-6 мА.
Особенното е,че при включване на радиото, светодиода светва рязко докато се зареди електролитния кондензатор 10мф в анодната верига и  след това нещата се успокояват.
Положителни се оказаха  резултатите  с добавянето на потенциометър 22 кОм, последователно към потенциометар 100ком за финно регулиране  на регенерацията по втора решетка на първта лампа.
Силно ме разочарова стария руския потенциометър 1,5мом за усилването  на входа на НЧУ.
Ще го смена с нов 1мом на Тесла.
Утре , ако остане време ще направя  клип за работата на радиото .
Освен това ще видя чрез измерване дали има саморазреждане на паралелно свързаните   зареждаеми 2бр.батерии 1,2 волта за отоплителната верига.
« Последна редакция: Вчера в 22:02:04 от dragan »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |