| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: добавяне на крайни транзистори  (Прочетена 112 пъти)

mbg и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Tomov1983

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 27
  • Населено място: Пазарджик
Привет , колко крайни транзистора мога да сложа за да повиша изхода без да барам елементната база. Търси се максимума от схемата за 1000 W тонколони на 4 OHM , напрежението остава 75V с 2KW траф.

https://320volt.com/en/rms-500w-amplifier-zener-v3/
« Последна редакция: Вчера в 19:40:23 от Gabo »

Неактивен Tomov1983

• Блуждаещ електрон
  • *
Re: добавяне на крайни
« Отговор #1 -: Вчера в 18:12:00 »
П.П. Ако се наложи безпрецедентно ще се сменя , важното е да се повиши изходната мощност с крайните. Още не съм поръчал платката , ще направя нужната корекция.

Неактивен Tomov1983

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #2 -: Вчера в 18:42:26 »
П.П. 2

Вече налях 200 евро в крайните и ми се иска да запазя схемата , само стане повече изхода, колкото толкова.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 383
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #3 -: Вчера в 19:25:07 »
С ±75V към товар 4Ω мощност от 1000W няма да има, ако ще и идеализиран усилвател да е.
Открий сам с математиката кое колко трябва да е.

Неактивен Tomov1983

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #4 -: Вчера в 19:36:02 »
Прости Весо , не съм го учил, хоби ми е. Ако мога да го сметна сам няма да питам тук нали така .

Всичко над е добре дошло.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 383
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #5 -: Вчера в 19:51:35 »
Хоби, комбинирано с математика, също е приятно занимание.

Грубо, схемата е за:
Vrms = Vpp / SQRT(2) -> (75-5) / 1,41 ~ 50V
P = Vrms * Vrms / R = 50 * 50 / 4 =  625W

Обратна задача: за 1000W ти трябват примерно 100V.

Пресмятането е с условности: напр. Uce min от 5V, захранването пада, тук-там има по още загуби ...
В реалността числата ще са в по-лошата си страна.
« Последна редакция: Вчера в 19:58:52 от veso74 »

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Публикации: 126
  • Населено място: София
  • техниката те зове и после няма отърваване
    • Ютюб страница
Re: добавяне на крайни транзистори
« Отговор #6 -: Вчера в 22:36:20 »
Тази мощност мился, че е адекватна. Защо ти трябва повече?
16г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 498
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #7 -: Вчера в 23:58:38 »
Все се "чудя" защо нито един известен производител на усилватели не се е сетил и той да увеличава само количеството на крайните транзисторите и да прави супер мощни усилватели .
Моят съвет е , щом ти се занимава да правиш усилватели започни с нещо малко по-маломощно 20-50W ( макар че аз преди 40+ години започнах с 2W което не ми попречи да изгоря както транзисторите така и говорителя с първите експерименти но това не ме спря , но за мое щастие открих навреме цифровата техника :)  ).

Просто съвет.

"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Активен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 198
« Отговор #8 -: Днес в 01:29:10 »
Крайните ги има оригинални в comet.bg и в skrap.org, 200 евро си се пооръсил малко повече, отколкото трябва. С тях схеми колкото щеш. Специално за аудио, тук има доста повече хора, които разбират от схемотехника - https://bgaudioclub.org/forum.php

Силно ти препоръчвам да погледнеш темата за Excela усилвателя, там са дискутирани доста неща кое как какво.

С тези транзистори си вързан към захранващото напрежение, а то е едно от нещата, от които зависи изходната мощност. С добавяне на повече транзистори в паралел ще можеш да натовариш усилвателя с по-нисък импеданс, на 2 ома ще имаш 2 пъти по-висока мощност, ако не клекне захранването (а то ще).

И понеже си вързан към захранването, можеш да направиш мостов усилвател, така ще имаш по две стъпала, всяко от което се товари с по 2 ома и ще размахваш 2 пъти по-високо напрежение... при което ще излезнат над 2 пъти повече ватове предвид клякането на захранването и всички други загуби.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |