| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Сравнение между Тайванско и Китайско производство коаксиален кабел тип RG316  (Прочетена 473 пъти)

imagination и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 491
  • Населено място: България
Някъде пишеше че създава проблеми и реших да проверя. Централното жило за RG316 е половин милиметър по технически данни.
Доста са икономисали материала Китайците. Вероятно има съвсем различни параметри.
Трябва ми за един проект който ще публикувам когато завърша.
« Последна редакция: 17 Февруари, 2026, 15:20:14 от lz2lx »

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 23
  • Населено място: Burgas
Сравнявал съм еднометрови парчета RG-316 със фабрично монтирани SMA конектори в двата края. Единият от Hubert&Suhner, другият - китайски. До 30MHz не намерих разлика. ( ползвам ги за връзка към приемни бандпас филтри за шестте любителски КВ обхвата ). Това обаче вероятно няма да е така при по-високи честоти, особено ако ще носи някаква мощност.

Неактивен Moss

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 37
  • Населено място: София
Сравнявал съм еднометрови парчета RG-316 със фабрично монтирани SMA конектори в двата края. Единият от Hubert&Suhner, другият - китайски. До 30MHz не намерих разлика. ( ползвам ги за връзка към приемни бандпас филтри за шестте любителски КВ обхвата ). Това обаче вероятно няма да е така при по-високи честоти, особено ако ще носи някаква мощност.

По принцип, вълновото съпротивление се определя от диаметрите на кабела и диелектричната константа на изолатора между външния и вътрешния проводник. Ако са сложили по-тънко централно жило, то импеданса няма да е 50 ома, а ще се увеличи.
« Последна редакция: 18 Февруари, 2026, 00:07:23 от Moss »

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
Не вярвам да го продават за 50 омов, а да е нещо драстично различно, макар че знае ли човек, стават грешки.
По-вероятно да има по-голямо затихване на високи честоти. Интересно ми е, какъв резултат ще получи колегата при пробите.

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
1/4 Choke Balun. След монтажа последва бърза проверка с Nano VNA и товар резистор 200 ома. Работи. С китайски кабел няма смисъл да се пробва ще се накъса при монтажа и по закона на ом ще загрява по лесно.
В тубата има видеа с такъв балун две жици по 7 метра се настройват на всички любителски обхвати с тунер разбира се. 80m-10m

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
платка:

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
Страхотно се е получило.

Не знам как си с мястото за антена - един холандец ползва такава 2 х 7,5м и по състезания се чуваме редовно, но под 20м си е мъка докато го чуя.
Понеже в града и аз съм ограничен, с един 10м рибарски прът си направих това:
https://www.radioamatoripeligni.it/i6ibe/cdp/cdp.htm
Става и с 7,5м , като остатъка от жицата е вързан с изолатор и въженце към някой комин.
Работи чудно на 30 - 12м и задоволително на 40 и 10м
Пробвал съм и това:
https://www.radioamatoripeligni.it/i6ibe/balun9a1/balun9a1.htm
Варианта 18м дълга жица работи много добре, вързана за едно дърво но построиха кооперация и се наложи да я махна.

Извинявам се, че излязохме извън темата.
« Последна редакция: 20 Февруари, 2026, 06:48:22 от lz3yy »

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
Казват че шумели на приемане несиметричните антени и то ако са вертикални в градски условия.
Choke балуна ако е отделен трябва да е поставен на кабела там където импеданса е висок . Където е нисък за дадената честота (както е правено в препратките) полза няма. Затова реших да ги комбинирам две в едно като симетрирането ще е близо до автоматичния тунер а захранващата линия след балуна ще е симетричен 450 ома лентов кабел с малка дължина.
 Докато не опитам тази 2х7,5 м. нищо не мога да кажа поне на теория е така.

Неактивен lz3sf

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 67
  • Населено място: Чужбина
Здравейте,
От начина на връзване на уреда, не изглежда да сте мерили common mode.
Постановката си е за нормално мерене на трансформация на импеданс, а тя с какъв трансформатор е изпълнена - няма голямо значение.

Това е за common mode:

https://www.youtube.com/watch?v=dP_938oaNFM

П.П. Не забравяйте също, че транформиращия балун трябва максимално да предаде енергиятя без загуби, докато чока е точно обратното - за честотите, който се прави има максимално затихване на паразитните токовe. С други думи, да се ползва един балун и за двете е несъстоятелно.

Поздрави,
lz3sf
« Последна редакция: Днес в 12:05:35 от Pichaga933 »

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
Благодаря за съвета вероятно е така. Но съм по склонен да вярвам на реални неща.
Примерно ми направи впечатление това видео: https://www.youtube.com/watch?v=OQm9fdRlLpw 4:40 мин.  Нещо което е изпитано в реални условия и работи много добре.
Всъщност се отклонихме много от темата. :)
« Последна редакция: Днес в 12:03:49 от Pichaga933 »

Неактивен lz3sf

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 67
  • Населено място: Чужбина

Вярата е хубаво нещо, но математиката и физиката са точни науки.

Поздрави,
lz3sf
« Последна редакция: Днес в 12:05:09 от Pichaga933 »

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
Ех понякога има неща които са очевидни.
 Нещата които сте казали по горе не са верни. Чока се прави не за да затихва честотите за които се прави (той се прави широколентов) а за да затихва токовете по външната оплетка на несиметричният кабел. Не е честотно зависим елемент.
 Значи когато токовете отвън и по жилото са равни и с противоположни посоки пропуска без затихване а ако не са еднакви не пропуска който е в повече. Примерно по оплетката. Но това няма нищо общо с темата.
Освен това искам да се поправя горе съм писал че се поставя в точка с висок импеданс по кабела- да се чете нисък.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3463
  • Населено място: София
Има евтино китайско производство и не толкова евтино китайско производство. 

След като даже шублера показва отклонение от 50% всякакви по-нататъшни тестове са загуба на време.   

Осен тоя- дали влиза макарата в кофата с отпадък.

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |