| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Българско ХТ захранване за ИМКО 4  (Прочетена 71 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 924
  • Населено място: София
До сега си мислих, че не съществуват български захранвания за Правец 16. Бях виждал само за Правец 8 сериите.
Та случайно се сдобих с такова и съм много щастлив, защото ще си направя напълно автентична българска конфигурация от до, с изключение на MFM контролерът. За сега не ми е известно да има такива български, само за IDE-то знам, което е идвало с CPU-12 и CPU-12 PLUS
 :master2: Наложи се да сменя няколко кондензатора, за да тръгне. Даже имах за една от стойности автентични КЕА нови, да сложа. Ако попадна на стара нова стока и за другите стойности, ще сменя модерните. Вентилаторът е японски, а корпусът тайвански, някой нещо е барал, защото и доста винтове липсваха.
Ще си потърся български вентилатор за още по-голяма автентичност  8)

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3690
  • Населено място: Варна
Re: Българско ХТ захранване за ИМКО 4
« Отговор #1 -: Вчера в 22:14:51 »
Българско копие на тайванско захранване BE-150.
https://www.next.gr/circuits/power-supply/be-150-mainframe-computer-switching-power-supply-circuit-c59606
« Последна редакция: Вчера в 22:21:14 от lz2xl »

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #2 -: Вчера в 22:35:55 »
Супер мерси за схемата. :hi: Ето ги и кондензаторите, колко окаяни са реално.
То бях сигурен, че е някакъв клонинг, от елементите само чипа е чуждестранен, платката и всички елементи, че даже и трансформаторите са български :)
Впрочем забелязах, че не само накрайникът е същият като за Правец 8, а и подредбата на волтажите съвоада. Ще мога да си тествам и Правец 8Ц платката, дето ми подариха преди година  :master2:

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3690
  • Населено място: Варна
« Отговор #3 -: Вчера в 22:46:36 »
Ако разровя може да намеря и оригиналната Тайванска платка,същия зелен текстолит.Те там са няколко версии,имат някой незначителни различия по схема.TL494 е навсякъде по тия захранвания за Juko.Те там са два вида 130 и 150 вата.Различават се само по транзисторите и диодите.Транзисторите горяха,заменяхме ги с BU508 и ставаха неубиваеми.Освен с TL494 там става и корейската KA7500B или KA7500BD.Първите тайвански бяха с някаква тяхна IRxxx не си спомням точно.Пак пълен аналог.Надеждно захранване беше,ама 150 вата е някак си несериозно сега :)

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #4 -: Вчера в 23:02:30 »
 :hi:
Понеже ми е счупено черното пластмасово около ключа, знаеш ли дали някой е направил 3D модел, че да се изпечата?
 :flag_of_truce:

Като каза зелен текстолит, забавил съм да кача снимката от страната на спойките :

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |