| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Ремонт захранване Tektronix 2236  (Прочетена 103 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 338
  • Населено място: София
Ремонт захранване Tektronix 2236
« -: Вчера в 11:16:18 »
За любителите на аналогови осцилоскопи, този е в класа на "добрите приятели" - повече работа, по-малко ядове. Така е, докато не се наложи ремонт. Трябва да отбележа, че става въпрос за екземпляр, напълно отслужил безаварийно полагащия му се стаж.
Захранването на този осцилоскоп е от типа универсално без превключване да се захранва от мрежи 50, 60, та и 400Hz и напрежения от 90 до 240VAC. Това е постигнато с два импулсни преобразувателя, свързани последователно. Първият е еднотактен под управление на TL494, а вторият е самоосцилиращ двутактен с транформаторна ОВ, който осигурява всички необходими напрежения (включително и ускоряващото за  тръбата). Така се осигурява двойна изолация от мрежата (да не се забравя, че корпусът и масата на входните BNC са свързани със заземителната клема на Шукото).
Най-критичен за ремонт е входния еднотактен преобразувател (неща между flyback и forward, защото се изправят и правия и обратния импулси) със силов елемент мощен високоволтов MOSFET IRF820. В конкретния случай, точно в него беше повредата.
Проблемът е, транзисторът е 500V и в тази схема работи на предела. С други думи земестването му с неоригинален е крайно съмнително.
За ремонта премахнах всички елементи на първия преобразувател и освободеното място използвах за монтаж на обикновен трансформаторен изправител и филтър.
Имах под ръка мрежов трансформатор с 2 х 33V (като показаният на снимката, но този е за по-ниско напрежение), добавих грец и допълнителен филтров кондензатор 4700uF/63V и се получи около 39V, необходимо за работата на втория преобразувател. Мрежовият филтър, интегриран с куплунга замених с обикновен компютърен куплунг, като единият от винтовете му участва в крепежа на трансформатора., а елементите за филтриране разположих на допълнителна платка пред трансформатора. Наложи се да отместя с 2mm вентилатора за да се смести трафа. Трансформатора е закрепен рапидки към задната стена за добро охлаждане.  Допълнителния кондензатор (не се вижда на снимките) е между трафа и основната платка на осцилоскопа.
Получените напрежения са +99V (вместо +100V), +/- 8,5V (вместо +/-8.6V), +29V (вместо +30V), +4,9V (вместо +5V). Високото напрежение не съм мерил, но лъча се фокусира нормално.
ПП: Сега се боря да сменя оригиналния индикатор FG94C1 с LD8133.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
  • Публикации: 210
Re: Ремонт захранване Tektronix 2236
« Отговор #1 -: Вчера в 13:18:34 »
Правил съм го същото, но с импулсно захранване. Трансформатора, който бях приготвил, клатеше изображението заради излъчването и минах на импулсно 48 волта, което няколко години ми се подмяташе из шкафовете без да съм измислил какво да го правя. Лесно го направих на 40 волта с подмяна на резистора в ОВ на TL431.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 338
  • Населено място: София
Re: Ремонт захранване Tektronix 2236
« Отговор #2 -: Вчера в 16:57:49 »
Ако трансформатора не ми беше в ръцете и не пасна идеално (почти) в мястото, сигурно щях да търся възможност за възстановяване на оригинала. Нямам оплакване от нестабилност на изображението - трафа е висококачествен, няма разсейване. Идеално в случая, е да се намери тороидален или такъв, които има медна късосъединена шина. Материала постнах заради колега, който се оплака, че има осцилоскоп с повредено захранване.
Използвам случая да корегирам параметрите на употребения трансформатор: не е 2 х 33V, а общото напрежение на последователно свързаните намотки е толкова. Просто мина много време от преработката и съм забравил.
« Последна редакция: Вчера в 17:10:10 от ikarlo »

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
4 Отговора
7414 Прегледи
Последна публикация 27 Март, 2014, 20:48:55
от Bengata
0 Отговора
2849 Прегледи
Последна публикация 26 Октомври, 2019, 12:28:24
от chav_chav
6 Отговора
3639 Прегледи
Последна публикация 23 Септември, 2021, 11:35:13
от ONZI
8 Отговора
5102 Прегледи
Последна публикация 02 Май, 2023, 13:01:45
от Борис Борисов
28 Отговора
3086 Прегледи
Последна публикация 18 Декември, 2025, 22:27:49
от Pichaga933

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |