| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: "Звезда 54"  (Прочетена 12024 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Активен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 4079
Re: "Звезда 54"
« Отговор #15 -: 10 Април, 2026, 20:05:28 »
Радиото ме изненадва неприятно, установих, че първичната намотка на изходния трансформатор е прекъснала, трябва да търся данните за този траф  :( . Може да се наложи да търся и някой да го пренавие, секциониран е. Захранващият траф, доколкото го измерих, сякаш е добре. На въздушният кондензатор роторът има луфт, доста голям, не знам каква е причината, но не е добре. Ключа за вкл./изкл. монтиран на потенциометъра на звука не работи, резонаторната дъска която е от шперплат е за смяна. Ето такива трънчета по пътя към ... "светлото бъдеще" на радиото  ??? 

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1786
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #16 -: 10 Април, 2026, 22:19:21 »
Ето данните за изходния и няколко подборки за самия приемник.
П.П. Данни за руските тр-ри в радио изделията им:
https://r9al.ru/data/tran/index.htm
« Последна редакция: 10 Април, 2026, 22:26:38 от Любо Божков »

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1213
  • Населено място: София
« Отговор #17 -: 10 Април, 2026, 22:22:23 »
    Имам резонаторна дъска, но състоянието и не е блестящо. След празниците ще я снимам и ще тия пратя снимките на Вайбър.

Активен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #18 -: 10 Април, 2026, 22:26:54 »
Благодаря Любо, ще ми е от полза.
Лъчо, колкото и да е зле твоята дъска, сигурно е доста по-добра от моята. Чакам снимките  :) .
 :drinks:

Активен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #19 -: 12 Април, 2026, 18:25:28 »
Това радио е с доста занижено качество, за пореден път се чудя защо държи висока цена. По-напред бях писал, че променливият кондензатор има аксиален луфт, мислех, че лесно ще го отстраня като пристегна задното болтче което обира луфта. Но не е толкова просто, в предната част има съчмено лагерче на което ми се струва, че има една-две липсващи съчмички, няма как да са изпаднали, просто не са сложени според мен. По тази причина има и радиален луфт който няма как да се обере, то води до окъсяване в едната секция, че на моменти и на другата. Не знам какво да предприема, дали да разглобявам кондезатора и да търся такива миниатюрни съчмички, или да мисля да заменя кондензатора с някой подходящ. Едва ли ще може да се намери оригинален кондензатор от такова радио  ??? .
Христос Воскресе!

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3740
  • Населено място: Варна
« Отговор #20 -: 12 Април, 2026, 20:38:41 »
Високата цена,там е замесен и мъка по прецакания рай :) Нещо като жалба за младост на по възрастните колекционери. Не е лошо като радио за годините когато е правено.Да сменяш променливия не е добра идея,ще се наложи да спрягаш еходния и осцилаторния кръг на всеки диапазон поотделно.По добре потърси такива съчми.Ще се наложи да го разглобиш.Едва ли в завода са го оставили така,като се има предвид че това е от първите от серията хоризонтални шасита.

Активен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #21 -: 12 Април, 2026, 20:51:13 »
На лампите и на електролитните кондензатори има печати 56 г. Едва ли ще е от първите, по-вероятно е да е от последните  :( .

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #22 -: 12 Април, 2026, 21:02:40 »
Според талмудите на специалисти и колекционери Звезда 54 хоризонтално шаси са правили до юни 1954 г.После започват с вертикалното шаси.Затова мисля че е от първите,може и да греша.

Активен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #23 -: 12 Април, 2026, 21:42:55 »
Асене, аз си мисля, че вертикалните шасита са първите, после почват хоризонталните. И Екселсиор 52 са с вертикални шасита:
https://www.radiomuseum.org/r/snr_excelsior_52_1.html

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #24 -: 12 Април, 2026, 23:03:56 »
Вероятно аз греша,това съм чел по други форуми.Щом маркировката е от по късни години.Не знам дали има Excelsior52 с хоризонтално шаси.Exelsior55 е с хоризонтално,но това вече е друго радио от 1955г.

Неактивен малкия

• Квантов електрон
  • Публикации: 235
  • Населено място: Беломорието
« Отговор #25 -: 13 Април, 2026, 00:03:44 »
https://rw6ase.narod.ru/index1/radiopriem/_rp_lamp_/zw54.html
... През третото тримесечие на 1954 г. радиоприемникът е модернизиран. Това включва вертикално шаси за опростяване на производствените процеси и по-широка гама от цветове на корпуса (налични са само червен и зелен). Както модернизираният, така и стандартният вариант, в двуцветни корпуси, също се произвеждат едновременно от двата завода, но са произведени значително повече приемници в червен корпус...
Всичко българско и родно любя, тача и милея.

Активен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #26 -: 13 Април, 2026, 09:27:26 »
Да, сигурно е така, може би хоризонталните шасита са първите, но са се произвеждали паралелно с вертикалните. На моето, както писах, лампите са с маркировка "56", като бяха залепени с нещо като скоч-лента (бишоп) в долната си част и за шасито също. Двата електролита имат маркировки: "IX 56" големия и  "X 56" по-малкия, а на шасито има номер "Г8479Л". Самото шаси го почистих от ръждата, измих го с Меглио и го третирах с преобразувател на ръжда. Трябва да преценя с какъв спрей да го напръскам после, с алуминиев или цинков. Преди имаше едни алуминиеви спрейове които не блестяха с огледален ефект и съхнеха бързо. Сега намирам само с огледален ефект, които нещо не ми харесват  :( .   

Неактивен shri

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1002
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #27 -: 13 Април, 2026, 09:30:14 »
Валери мисля съчмите са стандартни. Ако разглобиш някой от ВЕФ 206 или селена, ще си намериш съчми за въздушния кондер.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен Private

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 46
  • Населено място: София
« Отговор #28 -: 13 Април, 2026, 15:00:51 »
... в предната част има съчмено лагерче на което ми се струва, че има една-две липсващи съчмички, няма как да са изпаднали, просто не са сложени според мен.
Имам колекция лагерчета основно от хард дискове. Ако свалиш размерите на твоето, може да му излезне късмета и да го заменим с подходящо от моите. :)
-= All our life, we are beta testers =-

Неактивен shri

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1002
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #29 -: 13 Април, 2026, 16:08:03 »
Там не може да се сложи цял стандартен лагер. Двете половини на лагера са оста на кондера и корпуса му. Между които се поставят съчмите. За да може лесно да се разглобява и настройва луфта между пластините. Между другото в противоположния край където оста влиза в регулиращия болт, също има съчма обикновено е малко по-голяма от другите.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
31502 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
29 Отговора
80178 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо
12 Отговора
30866 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2017, 01:31:32
от GRIDLIC
3 Отговора
24588 Прегледи
Последна публикация 12 Декември, 2018, 20:27:39
от GRIDLIC
5 Отговора
11261 Прегледи
Последна публикация 22 Ноември, 2025, 22:31:36
от Pichaga933

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |